Surinamer/surinamer


Surinamer 1.0

iemand met de Surinaamse nationaliteit; iemand die behoort tot het Surinaamse volk; iemand die afkomstig is uit Suriname; inwoner van Suriname
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Surinamer…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Suriname of in Nederland
  • [Plaats van herkomst] is doorgaans afkomstig uit Suriname; is geboren in Suriname
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft meestal de Surinaamse nationaliteit, is Surinaams staatsburger
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is meestal christelijk
  • [Taal] spreekt Nederlands (de officiële taal), Surinaams (Sranantongo) of een van de circa achttien andere talen die in Suriname gesproken worden
  • [Activiteit of handeling] voorziet vaak in zijn onderhoud door de winning van natuurlijke hulpbronnen als bauxiet en hout

Algemene voorbeelden


Ruud Gullit is een Nederlandse voetbalspeler en trainer met de bijnaam "Zwarte Tulp" [...]. Gullit, werkelijke naam Ruud Dil, werd geboren te Amsterdam, als buitenechtelijk kind van de Surinamer George Gullit en de Amsterdamse Ria Dil. De vader was in 1958 met zijn vrouw en drie kinderen naar Nederland geëmigreerd.

http://www.wat-betekent.be/Ruud_Gullit.html,

Het aandeel Surinamers en Antillianen dat lid is van een vereniging of deze vaak bezoekt, is wat groter dan bij de Turken en Marokkanen, maar ook voor hen geldt dat meer dan de helft niet in een vereniging participeert.

http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

Het Sranan tongo (letterlijk 'taal van Suriname'), kortweg Sranan of Surinaams, is een van de creooltalen die Suriname rijk is. Ontstaan op de plantages in het koloniale tijdperk, is het nu niet alleen de omgangstaal van de meeste creolen (Afro-Surinamers), maar het vervult ook de functie van lingua franca tussen de verschillende bevolkingsgroepen in het land. Ook onder de ruim 200.000 Surinamers in Nederland is het Sranan een levende taal.

NRC,

In het onderzoek dat zich richt op de ontmanteling van het uit Suriname en de Antillen opererende cocaïnekartel, is het afgelopen jaar tegen een groot aantal invloedrijke Surinamers een gerechtelijk vooronderzoek geopend.

NRC,

Amerikaanse Hongaren eten regelmatig goulash, het nationale Hongaarse gerecht. Chinezen in Holland zijn nog altijd niet aan de aardappel en Surinamers koesteren hun eigen 'roti'. Zo krijgt voeding een identiteitsfunctie. Mensen laten door hun eten en drinken zien dat ze horen tot een bepaalde cultuur.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/artikelen/artikelen.htm,

Bekende vooroordelen zijn: 'alle Surinamers zijn lui', 'alle buitenlanders zijn profiteurs', 'alle Nederlanders zijn aan de drugs' en 'alle Amerikanen zijn dik'.

http://members.home.nl/basta/index.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een creoolse Surinamer
  • een Hindoestaanse Surinamer
  • een illegale Surinamer
  • een Javaanse Surinamer
  • een Nederlandse Surinamer

Surinaamse en Antilliaanse vrouwen hebben wat betreft het tijdstip waarop ze kinderen krijgen, een zeer gedifferentieerd patroon. Een verschil met andere groepen is dat ze minder vaak getrouwd zijn. Bij de creoolse Surinamers en Antillianen voorkomende processen van relatie- en gezinsvorming hebben cultuurhistorische en economische achtergronden.

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/s03221.pdf,

De javaanse politicus werd op de luchthaven J.A. Pengel enthousiast onthaald door aanhangers van de Pendawalima, de partij die hij in de jaren zeventig oprichtte als concurrent van de KTPI, van oudsher de partij voor javaanse Surinamers.

NRC,

Een aantal Nederlandse Surinamers in Suriname heeft geen stembiljet ontvangen.

De Telegraaf,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


surinamer 2.0

restaurant dat gespecialiseerd is in Surinaamse gerechten
Als soortnaam met een kleine letter te schrijven; in de praktijk echter vaak met een hoofdletter gespeld.

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een surinamer…

is een restaurant; is een eetgelegenheid; is een plaats

  • [Activiteit of handeling] serveert Surinaams eten tegen een klantvriendelijke prijs en biedt ook de mogelijkheid om eten kant-en-klaar af te halen
  • [Bezitter of eigenaar] wordt meestal uitgebaat door Surinamers

    Algemene voorbeelden


    Na het voeden van T. haalt zij eten van de Surinamer.

    Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,