Turk/turk


Turk 1.0

iemand met de Turkse nationaliteit; iemand die behoort tot het Turkse volk; iemand die afkomstig is uit Turkije; inwoner van Turkije
In het meervoud ook in toepassing op het volk en, meestal in het meervoud, ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of een andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Turk…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Turkije
  • [Plaats van herkomst] is doorgaans geboren in Turkije
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft doorgaans de Turkse nationaliteit; is Turks staatsburger
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is doorgaans moslim
  • [Activiteit of handeling] kwam in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw vaak als gastarbeider naar Nederland en België

Algemene voorbeelden


Drie Turken sjouwen met zware koffers naar de parkeerplaats achter het station.

NRC,

Van Roekel zegt dat niet op authenticiteit moet worden geselecteerd (geen Turk die vooral Turk wil zijn, want dan zit je bij de Grijze Wolven), maar op de waarden die voor alle politieagenten gelden, zoals zelfstandigheid, goed Nederlands spreken, en eerlijkheid.

De Standaard,

In Nederland en de omringende landen wonen naar schatting 2,7 miljoen Turken. Maar waarom was vak G dan niet vol? Dat komt, zeiden de Turken , door de manier waarop de Nederlanders de kaarten verkochten. Dat kon alleen maar via een speciaal 06-nummer. Zoiets doen Turken niet. Die kopen kaarten voor een voetbalwedstrijd bij het stadion of, in het uiterste geval, in een koffiehuis of winkel. Nu waren er dinsdag nog meer Turken bij het duel van hun jeugdelftal in Arnhem aanwezig dan gisteren bij de A-interland.

NRC,

Couto nam een afgeweken schot onmiddellijk op de slof en trapte met de buitenkant van de linkervoet de bal heerlijk in het doel. Meteen was alle inspiratie bij de Turken zoek. Trainer Fatih Terim verving de weggedeemsterde Saffet door Tolunay.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • etnische Turken
  • illegale Turken
  • Koerdische Turken
  • Nederlandse Turken
  • Ottomaanse Turken
  • Seltjoekse Turken

De voorvaderen van de Turken waren de Seldjoeken die zich vanuit Centraal-Azië in de twaalfde eeuw vestigden in Klein-Azië, het gebied dat nu Turkije heet. Van de veertiende tot en met de zestiende eeuw breidde het rijk van de Seldjoekse Turken, beter bekend als het Osmaanse of Ottomaanse Rijk, zich uit naar het oosten en het westen. In het westen werden Constantinopel (in 1453) en het Balkan-schiereiland door de Turken onder de voet gelopen. In het oosten veroverden de Turken onder verschillende sultans onder andere Jeruzalem en Egypte.

http://www.atlcom.nl/,

met substantief ervoor


  • de eerste generatie Turken
  • de tweede generatie Turken

Het opleidingsniveau van de tweede generatie Turken en Marokkanen is hoger dan dat van leeftijdsgenoten uit de eerste generatie, maar doordat Nederlanders ook steeds beter zijn opgeleid, is van een inhaaleffect nauwelijks sprake.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

met ander, nevengeschikt substantief


  • Turken en Koerden
  • Turken en Marokkanen
  • Turken en Surinamers
  • Grieken en Turken
  • Marokkanen en Turken

Een belangrijke conclusie uit dit onderzoek naar de werkloosheid bij de allochtonen is dat deze groep tot driemaal meer vertegenwoordigd is in de werkloosheid dan op de loontrekkende arbeidsmarkt en dat dit fenomeen vooral voorkomt bij Marokkanen en Turken, en dit zowel in Vlaanderen als in Brussel.

http://meta.fgov.be/pc/pcc/nlcc10.htm

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Turk 1.1

Turkse man

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Turk…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      De Turk Fazil Hüsnü Daglarca, een dikke ronde man [...], leest onbegrijpelijke klanken voor. Vreemd iets om dat te doen terwijl je weet dat niemand in de zaal - behalve je vertalers - het verstaat. Hij zelf verstaat trouwens niets anders dan Turks.

      Het principe van nieuwsgierigheid, Dick Hillenius,

      turk 2.0

      (Hoort in deze betekenis eigenlijk met een kleine letter gespeld te worden, maar krijgt in de praktijk vaak een hoofdletter.)

      winkel uitgebaat door een Turk; Turkse winkel

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een turk…

      is een winkel; is een bedrijf

      • [Functie] verkoopt meestal levensmiddelen, zowel Turkse als niet-Turkse, en dan vooral groente en fruit
      • [Plaats] is meestal gevestigd in een stad
      • [Bezitter of eigenaar] wordt meestal uitgebaat door een Turk

        Algemene voorbeelden


        Het prijsverschil met de supermarkt vind ik af en toe erg groot. Zoals vandaag: krop ijsbergsla voor 60 cent bij de turk en in de supermarkt betaal je er meteen 1,50 voor.

        http://forum.fok.nl/topic/867233/1/999,

        Een enkele keer koop ik fruit bij de Turk. Ik loop de winkel binnen, kijk naar de waren in de vitrine van de toonbank, koop ten slotte een kilo sinaasappelen.

        Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

        Zo krijg ik dat gevoel ook bij het leeglepelen van een blikje gevulde wijnbladeren. Zo vegetarisch als wat en bij de Turk te krijgen. Als ik er feta over kan doen, kan ik wekenlang even eindeloos als smakelijk variëren met rauwkost. De heerlijkste feta koop je met brokken van een halve kilo tegelijk bij de Turk en het is voordelig.

        http://www.weet-wat-je-eet.nl/read.php/2/2,

        turk 3.0

        restaurant waar Turks eten wordt geserveerd; Turks restaurant

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een turk…

        is een restaurant; is een eetgelegenheid

            Algemene voorbeelden


            De laatste avond bij de turk gegeten die een Joegoslaaf is maar goed dan weten we allemaal welke tent we bedoelen en daar heeft Bob zijn laatste kaasschnitzel gegeten.

            http://cornerman.nl/pagina/verhalen/06-2003/juli-2003.htm,