U-bocht


U-bocht 1.0

bocht die de vorm van de hoofdletter U heeft; bocht met een draai van 180 graden; U-vormige bocht; haarspeldbocht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een U-bocht…

is een bocht

  • [Vorm] heeft de vorm van de hoofdletter u

    Hoofdsemagram: bocht


    Algemene voorbeelden


    Uniformiteit en voorspelbaarheid zijn nu te bereiken door: - òf uitsluitend enkelstrooks afritten toe te passen - òf uitsluitend dubbelstrooks afritten toe te passen - òf beide toepassen en bij dubbelstrooks altijd een bord te plaatsen. Na de afrit volgt nu een boog, in de vorm van een S-bocht bij een Haarlemmermeer of een U-bocht bij een halfklaverblad.

    http://www.verkeerskunde.nl,

    De bergwand aan de overkant van de straat heeft hij weggelaten. Op die manier is zowat de hele maquette afgezoomd met de Stationsstraat, die, eens voorbij het gemeentehuis, een perfecte U-bocht beschrijft en terugkeert naar zijn uitgangspunt. Aan de maquette moet jarenlang gewerkt zijn. Niet één detail ontbreekt, zelfs het aantal telefoonpalen, het aantal bomen, het aantal verlichtingspalen klopt.

    De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

    Een U-bocht kan ook als haarspeldbocht aangetroffen worden in bergwegen. Verder wordt zo'n 180 gradendraai vaak gebruikt bij de constructie van achtbanen.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/U-bochtconstructie,

    Op de hoek is er een garage met benzinestation. Daarnaast ligt het eigenlijke station, naast de spoorlijn die naar Sankt Moritz loopt. Daarna komen een verlaten bekolingsinstallatie, nog uit de tijd dat hier stoomlocomotieven reden, nu al meer dan een halve eeuw geleden, de slagerij, de apotheek, de klerenwinkel van de modiste, de dokterswoning, en ten slotte de achterkant van het gemeentehuis. Dan komt de U-bocht rond het marktplein.

    De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

    Op andere foto's is het verloop van de meidagen feilloos te volgens: grensversperringen bij Elten, bomen ruimen bij Zevenaar, contact met de bevolking in Westervoort, repareren van de door de Nederlanders gesprongen brug in de U-bocht te Heelsum, foto's van het voorterrein en de sluis bij de Grebbeberg en de intocht in Utrecht.

    http://www.grebbeberg.nl/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    U-bocht 2.0

    omweg waarbij men een draai van 180 graden maakt om zijn doel te bereiken en veelal een of meer obstakels, zoals wettelijke voorschriften, probeert te omzeilen; omtrekkende beweging waarmee men alsnog het doel probeert te bereiken; koerswijziging waarbij men een andere richting kiest om een gesteld doel te bereiken

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Specifiek 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een U-bocht…

    is een koerswijziging

    • [Functie] dient meestal om obstakels te vermijden en toch zijn doel te behalen

      Hoofdsemagram: bocht


      Algemene voorbeelden


      Toen sloeg de verwarring toe; het CDA sprak zich bij nader inzien plotsklaps toch maar uit voor een geen-bezwaarsysteem onder het inmiddels befaamde motto dat "wij niet van onszelf zijn maar van elkaar". Na dit politieke bommetje te hebben losgelaten heeft CDA-woordvoerder Lansink overigens al weer de contouren van een U-bocht geschetst. Als een meerderheid tòch voor het toestemmingsbeginsel kiest zal het CDA zich daarbij alsnog aansluiten.

      NRC,

      Vervolgens werd door het Hof van Justitie onderzocht of de wettelijke regeling in overeenstemming is met artikel 30 (nu art. 28 EG). Het Hof concludeerde dat dat niet het geval is voor het gedeelte van de regeling dat betrekking had op geïmporteerde boeken, tenzij uit omstandigheden blijkt dat de boeken zijn uitgevoerd met de bedoeling om ze daarna weer in te voeren en aldus de prijsmaatregel te ontduiken (U-bocht).

      http://roquade.library.uu.nl/cgi-bin/wiarda/pw.cgi/2001/index.html

      En we kregen, ook als altijd, een premier die aanvankelijk niet aan het woord van het hof durfde te twijfelen, en vervolgens met een U-bocht moest erkennnen dat deze goedgelovigheid toch voorbarig was geweest.

      http://www.planet.nl/planet/show/id=420501/contentid=408105/sc=33af3c,

      De herinvoer van Duitse boeken uit andere lidstaten valt in beginsel niet onder de Sammelrevers, tenzij uit objectieve omstandigheden blijkt dat deze producten alleen zijn uitgevoerd met het doel deze opnieuw in te voeren om de prijsbinding krachtens de Sammelrevers te ontduiken (zgn. U-bocht).

      http://roquade.library.uu.nl/cgi-bin/wiarda/pw.cgi/2001/index.html

      Shell in U-bocht om misser zegels te corrigeren. Mijn eigen buurt-pomphouder voorspelde het begin januari al: "Zo gaat het niet goed met Shell, steeds meer klanten tanken bij de concurrentie." Shell moest gisteren een lastige haarspeldbocht nemen en terugkeren naar het systeem van gratis zegeltjes en kado's bij de benzinepomp. Dat die beslissing al na drie maanden na de afschaffing moest worden genomen hadden de verkoopdeskundigen niet verwacht, want ze vertrouwden op het marktonderzoek dat aan de introductie van het alternatief, de waardecoupon, was voorafgegaan.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een U-bocht maken

      Hij groeide 'erfelijk belast met de Nederlandse nationaliteit' op in België, waar zijn vader na de oorlog een handelshuis opzette. Maar zijn aanstaande echtgenote studeerde medicijnen en Eerdmans was 'met liefde bereid een U-bocht te maken' naar een carrière in Nederland.

      Het Financieele Dagblad,

      Ondertussen moest Gepts zich verdedigen tegen de beschuldigingen dat VT4 een U-bocht maakte, dat zijn station zich enkel en alleen in Groot-Brittannië had gevestigd om de Vlaamse wetgeving te ontduiken.

      De Standaard,

      Maandag verklaarde hij verantwoordelijk te zijn voor het afluisteren en daagde hij iedereen uit hem te bewijzen dat het onwettig was. Nog geen dag later trok hij zijn handen ervan af en schoof hij de verantwoordelijkheid door.

      NRC,

      in voorzetselgroep


      • via een U-bocht uitzenden

      In 1989 werden ook de eerste televisiezenders aangekondigd die via een U-bocht wilden uitzenden: TV10 (een initiatief van Joop van den Ende) en RTL-Véronique (van Lex Harding en de Luxemburgse RTL Group). Doordat de publieke omroepen zich nogal bedreigd voelden door deze initiatieven, startte het Commissariaat voor de Media een onderzoek naar de U-bochtconstructie.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/U-bochtconstructie,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen