Utrechtenaar


Utrechtenaar 1.0

(De oude schimpnaam utrechtenaar voor een 'homofiele man' - die direct aanleiding gaf tot de opkomst van de synonieme inwonersnaam Utrechter - is in het corpusmateriaal niet meer opgetekend. Klik voor nadere gegevens daarover op de link naar Wikipedia.)

iemand die afkomstig is uit de stad of provincie Utrecht; inwoner van Utrecht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Utrechtenaar…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in de stad of provincie Utrecht
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit de stad of provincie Utrecht; is geboren in Utrecht

    Algemene voorbeelden


    De tv-zender Het Gesprek herhaalt maandag 27 april om 22.00 uur een interview met de woensdag overleden schrijver Martin Bril. Dat kondigde een woordvoerster van het station aan. Zijn vriend en collega Ronald Giphart interviewde Bril onder meer over zijn jeugd in Utrecht. Het interview werd eerder uitgezonden op dinsdag 16 september 2008. Het maakte toen deel uit van een interviewserie met bekende Utrechtenaren.

    http://www.medianed.com/2009/04/23/het-gesprek-herhaalt-interview-martin-bril/,

    Omstreeks 1420 werd het slot in de strijd tussen Hoeken en Kabeljauwen door Utrechtenaren met de grond gelijk gemaakt. Met de herbouw is ruim een eeuw gewacht, tot rond 1525 Graaf Willem van Rennenberg Slot Zuylen liet herbouwen.

    http://www.slotzuylen.com/

    Voor de 32-jarige Jean-Paul van Poppel is het dreigende ontslag een nieuwe tegenvaller. De Utrechtenaar was met veel optimisme bij zijn nieuwe werkgever aan de slag gegaan. De afgelopen twee seizoenen reed Van Poppel voor Festina, waar hij nog steeds geld van te goed heeft.

    NRC,

    De politie heeft de afgelopen nacht drie mannen van 20, 23 en 24 jaar uit Utrecht aangehouden. De Utrechtenaren hadden kort daarvoor ingebroken in de kiosk op het Kerkplein.

    Meppeler Courant,

    De gevestigde uitgeverijen kijken argwanend naar Verpoortens vernieuwende aanpak. Net als bij boeken willen uitgevers de distributie van COO-pakketten het liefst in eigen hand houden en zijn ze beducht voor kopiëren en inbreuk op auteursrecht, aldus de Utrechtenaar.

    NRC,

    Omdat hij dezelfde naam draagt als het nieuwe poëzietijdschrift nam de Utrechtenaar G.A. Awater uit handen van Gerrit Komrij het eerste nummer van dit periodiek in ontvangst.

    Haagsche Courant,

    Van de zes duo's die werden uitgekozen is slechts beperkt maar representatief werk te zien. Sieraden van Marion Herbst en Ted Noten [...]; architectuur van Fritz Auer en Karlheinz Weber (met tekeningen en foto's van het bekroonde maar nimmer gebouwde ontwerp voor het Duitse paviljoen in Sevilla) en van de jonge Utrechtenaar Ben van Berkel (met zijn ontwerp voor het kantorencomplex aan de Zuidelijke Rondweg in Amsterdam).

    NRC,

    Van de andere Nederlanders wist alleen Roy Sneijder uit Bilthoven zich voor de finale te plaatsen. Sneijder had voor de acht voorronden 210 slagen nodig. In de eerste finale-ronde viel de Utrechtenaar af. Door op de korte baan een rondje 22 te spelen en op de lange baan een rondje 31 kwam de Bilthovense midgetgolfer met een eindtotaal van 263 slagen op een 22e plaats uit.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Utrechtenaar 1.1

    (De oude schimpnaam utrechtenaar voor een 'homofiele man' - die direct aanleiding gaf tot de opkomst van de synonieme inwonersnaam Utrechter - is in het corpusmateriaal niet meer opgetekend. Klik voor nadere gegevens daarover op de link naar Wikipedia.)

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Utrecht
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Utrechtenaar…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Het lijkt er op dat Emmen A1 gaat wennen aan het niveau van de eredivisie. Na de bekerwinst een week eerder tegen ADO Den Haag werd nu de eerste competitiezege behaald middels een 2-0 resultaat tegen FC Utrecht. Een volkomen verdiende overwinning omdat de Utrechtenaren nauwelijks kansen kregen.

        http://www.fcemmen.nl/nieuws_detail.asp?nieuws_id=172&hoofdpagina_id=65&taal_id=1,

        Zondag reizen de honkballers van Blue Devils af naar Utrecht om tegen titelkandidaat HMS te spelen. De Utrechtenaren hebben tot nu toe slechts 1 wedstrijd verloren en het zal voor het puntloze Blue Devils een hele opgave worden.

        Meppeler Courant,

        Rob Bianchi, volgend seizoen de nieuwe trainer-coach van Kampong, heeft de hoop dat Brinkman in Utrecht terugkeert nog niet opgegeven. De ex-bondscoach werkte vroeger al twee jaar met de speler. Brinkman acht een rentree bij Kampong echter uitgesloten. "Ik kom niet meer op mijn besluit terug." Hij kwam bijna acht seizoenen voor de Utrechtenaren uit.

        NRC,

        Een score van Harry Sijnstra op een honkslag van Roland Hut verkleinde deze tot 8-2 in de gelijkmakende 4e inning. De Utrechtenaren meenden nu dat ze de punten al te pakken hadden en begonnen wat lichtvaardig te worden.

        Meppeler Courant,