VN


A - Als afkorting (woord)

VN 1.0

afbeelding

Bron: Nemo
( Publiek domein )

(politiek en bestuur)

Verenigde Naties, internationale verdragsorganisatie, waarbij de meeste landen aangesloten zijn, met als voornaamste doelen het handhaven van de internationale rechtsorde, het waarborgen van de mensenrechten, het garanderen van vrede en veiligheid voor alle burgers en het bevorderen van internationale samenwerking op economisch, cultureel of maatschappelijk gebied
Hoewel het woord strikt genomen alleen in het meervoud voorkomt, is zeer regelmatig, door de bijgedachte aan de organisatie, een enkelvoudige persoonsvorm aangetroffen. In de omgangstaal is een enkelvoudige persoonsvorm zelfs natuurlijker dan een meervoudige.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De VN…

is een organisatie

  • [Deel] wordt gevormd door vrijwel alle landen ter wereld die als lidstaten optreden en kent vijf actieve bestuursorganen
  • [Doel of bestemming] heeft als voornaamste doelen het handhaven van de internationale rechtsorde, het waarborgen van de mensenrechten, het garanderen van vrede en veiligheid voor alle burgers en het bevorderen van internationale samenwerking op economisch, cultureel of maatschappelijk gebied
  • [Herkomst of oorsprong] is opgericht door 51 landen
  • [Plaats] is gevestigd in New York (het hoofdkantoor) en heeft verder vestigingen in Nairobi, Genève en Wenen
  • [Tijd] is opgericht in 1945
  • [Belanghebbende of begunstigde] is van belang voor minderbedeelde wereldburgers en wereldburgers die in nood verkeren door oorlogsomstandigheden, armoede e.d.
  • [Object betroffen] bemoeit zich met de internationale rechtsorde en beweegt zich op economisch, cultureel of maatschappelijk gebied
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] is opgericht naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog
  • [Bevoegdheid] is bevoegd tot handelen als de lidstaten unaniem een beslissing nemen
  • [Gezag] legt het gezag en het beslissingsrecht in handen van de vertegenwoordigers der lidstaten
  • [Legitimiteit] kan legitiem handelen als de lidstaten unaniem akkoord gaan met een besluit
  • [Organisatie en organisatiewijze] is een intergouvernementele organisatie
  • [Recht] heeft het recht om mondiaal in te grijpen, bv. met vredesmissies, als alle lidstaten een genomen besluit onderschrijven

Algemene voorbeelden


De EG-landen erkenden de onafhankelijkheid van Bosnië-Herzegovina op 7 april 1992. De Verenigde Naties (VN) deden dat ook (en erkenden tevens de onafhankelijkheid van Kroatië en Slovenië).

http://www.atlcom.nl/,

De VN stopte wegens de opflakkerende gevechten het plan voor een multinationale strijdmacht in de ijskast.

De Standaard,

De VN tellen 185 lidstaten.

De Standaard,

De VN is zo sterk als de lidstaten haar maken.

http://www.e-stem.nl/,

Als mensen kritiek hebben op de VN, zeg ik altijd: de VN zijn jij en ik, jouw regering, mijn regering.

NRC,

De VN onderzocht scherper dan ooit de mensenrechten in Indonesië.

http://home.planetinternet.be/~sintlod8/oost_timor/oost_timor_inleiding.htm

De Staatssecretaris zou inzake migratie en mensenrechten het centraal Belgisch aanspreekpunt moeten vormen voor internationale organisaties zoals de VN, IOM, UNHCR, OESO [...], de Raad van Europa en het Europees Hof voor de rechten van de mens.

http://www.wereldwijd.be/archief/9906-115.htm,

De ruim 400 pagina's tellende atlas is een uitgave van de milieu-organisatie van de VN, UNEP en het WCMC.

Reformatorisch Dagblad,

In een recent rapport waarschuwen de VN dat in de komende twintig jaar geestelijke gezondheid een groter probleem zal zijn dan lichamelijke gezondheid.

De Groene Amsterdammer,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • ambassadeur bij de VN
  • ambassadeur van de VN
  • het Handvest van de VN
  • de lidstaten van de VN
  • een mandaat van de VN
  • de secretaris-generaal van de VN
  • de Algemene Vergadering van de VN
  • de Veiligheidsraad van de VN
  • het Commissariaat voor Vluchtelingen van de VN
  • de vredesmacht van de VN

"Er klinkt vandaag een echo in dit vertrek", zei in februari de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Madeleine Albright, na het besluit van de Veiligheidsraad een tribunaal in te stellen voor oorlogsmisdaden begaan in Joegoslavië.

NRC,

Het systeem van collectieve veiligheid in hoofdstuk VII van het Handvest van de VN geeft de Veiligheidsraad verstrekkende bevoegdheden om situaties die naar zijn oordeel de internationale vrede en veiligheid bedreigen, het hoofd te bieden.

NRC,

Nederland en andere koloniale mogendheden vreesden een bemoeienis van de VN met de leefomstandigheden en praktijken in hun koloniën. Pas in de jaren zestig komt in deze houding enige verandering, vooral door de invloed van de nieuwe lidstaten van de VN die zich ernstig bezorgd toonden over het apartheidsbeleid van Zuid Afrika.

http://www.law.uu.nl/sim/publ/flinterman/,

Humanitaire en vredesoperaties worden uitgevoerd met een mandaat van de VN.

http://www.e-stem.nl/,

Akashi bespreekt maandag met de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, de eventuele uitvoering van luchtaanvallen op Srebrenica en Tuzla.

NRC,

Op 20 februari heeft de Veiligheidsraad van de VN zich over de kwestie gebogen.

http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

Men kan echter in zijn algemeenheid niet stellen dat het recht op zelfbeschikking een recht op afscheiding impliceert. Dat blijkt uit de inhoudelijke toelichting die het zelfbeschikkingsrecht kreeg in de verklaring van de Algemene Vergadering van de VN over de principes van het volkenrecht.

NRC,

Volgens de woordvoerder van het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de VN (UNHCR) hadden aanhangers van de plaatselijke krijgsheer Fikret Abdi gezegd dat gevechten elders een veilige doortocht voor het konvooi verhinderden.

NRC,

De Cambodjaanse regering heeft de vredesmacht van de VN (UNTAC) verzocht een vijf kilometer brede bufferzone van blauwhelmen te stationeren tussen het leger en de Rode Khmer in de belangrijkste strijdgebieden en toegezegd in dat geval haar troepen te zullen terugtrekken.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


VN 2.0

afbeelding

Bron: Mathonius
( Publiek domein )

(media, communicatie en telecommunicatie)

Vrij Nederland, Nederlands opinieweekblad

Semagram (extra betekenisinformatie)


VN…

is een weekblad

      Algemene voorbeelden


      1993 was volgens Vrij Nederland van 8 januari "een goed jaar voor overheidsdienaren". Onder deze smalende titel registreert het weekblad 27 gevallen "waarin overheidsdienaren het afgelopen jaar zijn geschorst, afgetreden, gearresteerd of veroordeeld". De cataloog wordt - met excuses voor de onvolledigheid - gepresenteerd als "de zwarte lijst van de overheid in 1993". Moet de burger zich de zwartgalligheid of cynisme laten aanpraten dat VN kennelijk beoogt?

      NRC,

      Vraag van VN om iets te schrijven over de spanning tussen culturen. Overwoog even om het over spannning Westhoek-stad te hebben. Spanning zwijgen-praten.

      Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

      Zie triple interview Joop van Tijn met Blokker, Hofland, Mulisch in VN ('92). Blokker over mij: 'Ik vind het zo'n zwoeger.' Dat is nou juist, meneer Blokker, wat ik niet ben.

      Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

      Om een herhaling van 'Volendam' te voorkomen, werden voor carnaval 291 uitgaansgelegenheden twee keer gecontroleerd, schrijft VN.

      NRC,

      Zijn eertijdse opvatting van geluk is net zo weinig doortimmerd als zijn bijdrage aan het conservatisme-debat. Men leze liever het themanummer van De Groene Amsterdammer hierover, alsmede de bijdragen over dit onderwerp in VN en HN.

      NRC,

      "Vrij Nederland heeft veel te lang op automatische piloot gevlogen", zegt Weekbladpers-directeur Pieter de Jong. "VN heeft in het verleden een grote rol gespeeld in het ontrafelen van politieke mechanismen. Maar tegenwoordig is de rol van het politieke centrum minder belangrijk. Nu is de economie belaangrijker. Een krant als NRC heeft daar bijvoorbeeld heel goed op ingespeeld. Economie behoort daar nu echt tot het DNA van die krant. Die bocht heeft VN te laat genomen."

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      B - Als symbool

      VN 1.0

      ((vooral) geschreven taal)

      Vietnam
      Door de ISO vastgestelde, tweeletterige landcode. In internetadressen staat het met kleine letters na de laatste punt.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      VN…

      is een code

      • [Functie] dient ter aanduiding van Vietnam

        Algemene voorbeelden


        Vliegvelden in Vietnam (VN).

        http://www.vliegveld.org/VN/,

        Goedkope vluchten naar Vietnam (VN).

        http://www.skyscanner.nl/vluchten-naar/vn/goedkope-vluchten-naar-vietnam.html,