VN-secretaris-generaal


VN-secretaris-generaal 1.0

secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een VN-secretaris-generaal…

is een secretaris-generaal; is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is in dienst van de Verenigde Naties (VN)
  • [Rang of hiërarchische positie] staat aan het hoofd van de Verenigde Naties (VN)

    Algemene voorbeelden


    Secretaris-generaal Wörner van de NAVO zei gisteravond dat hij Boutros-Ghali onmiddellijk op de hoogte had gesteld van de in Brussel genomen besluiten, en dat hij ervan overtuigd is dat de VN-secretaris-generaal niet zal aarzelen om de hulp van de NAVO in te roepen.

    NRC,

    Na niet-officiële stemronden woensdag en dinsdag lijkt de strijd om de positie van de VN-secretaris-generaal uit te monden in een "taalstrijd".

    De Standaard,

    Tot slot pleit de commissie-Carlsson voor een eenmalige termijn voor de VN-secretaris-generaal en voor de oprichting van een Internationaal Hof voor strafzaken.

    NRC,

    Tijdens een latere fase van het conflict, toen besloten werd dat de Navo-luchtmacht steun kon verlenen ter verdediging van de VN-blauwhelmen en zelfs kon overgaan tot luchtaanvallen op Servische doelwitten, werden die tussenkomsten afhankelijk gesteld van een beslissing van de VN-secretaris-generaal.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de latere VN-secretaris-generaal
    • de nieuwe VN-secretaris-generaal
    • de toenmalige VN-secretaris-generaal

    De nieuwe VN-secretaris-generaal, Kofi Annan, zei dat Sahnoun als taak heeft de vrede te bevorderen, in het bijzonder in oostelijk Zaïre en Burundi.

    De Standaard,

    Al in een nota van 30 mei 1991 rekende de toenmalige VN-secretaris-generaal, Javier Perez de Cuellar, uit dat Irak jaarlijks 240 miljard frank nodig heeft voor zijn burgerlijke invoer.

    De Standaard,

    Egypte's onderminister van Buitenlandse Zaken, de latere VN-secretaris-generaal Boutros Boutros Ghali, zei in 1988: "De volgende oorlog in de regio gaat over het water van de Nijl."

    http://www.knag.nl/

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • de verongelukte VN-secretaris-generaal

    Meer dan twintig jaar na de uitgave van Dag Hammarskjöld's Merkstenen verschijnt een heruitgave. De verongelukte VN-secretaris-generaal liet een manuscript na waarin hij zijn persoonlijke rijping had vastgelegd.

    De Standaard,

    met eigennaam


    Uit de bijna 3.000 inzendingen koos een internationale jury, onder leiding van voormalig VN-secretaris-generaal Javier Pérez de Cuéllar, voor de tiende editie van de Afrika-prijs twee laureaten die samen drie miljoen Belgische frank aan hun projecten mogen besteden.

    De Standaard,

    Ze vroeg om het ontslag van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjold.

    De Standaard,

    VN-secretaris-generaal Kofi Annan stelde maandag voor 123 miljoen dollar, bijna 4,4 miljard frank, te besparen op de begroting van de Verenigde Naties, en duizend vacatures te schrappen.

    De Standaard,

    VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali schort zijn kandidatuur voor een nieuwe termijn als VN-topman "tijdelijk" op, om kans te bieden aan andere Afrikaanse kandidaten.

    De Standaard,

    VN-secretaris-generaal Boutros-Ghali kiest voor een compromis: een verlenging met zes maanden tot half juli volgend jaar, gekoppeld aan een niet-militaire aanwezigheid van de VN tot december volgend jaar.

    De Standaard,

    VN-secretaris-generaal Annan beschikt over het politieke instinct om enkele acties te ondernemen die zijn voornemen duidelijk maken.

    De Standaard,