VN-woordvoerder


VN-woordvoerder 1.0

woordvoerder van de Verenigde Naties (VN)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een VN-woordvoerder…

is een woordvoerder; is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is in dienst van de Verenigde Naties (VN)

    Algemene voorbeelden


    Volgens VN-woordvoerders hebben de Bosnische Serviërs en de troepen van de moslim-rebel Fikret Abdi daarbij in de buurt van Velika Kladusa de linies van het Bosnische regeringsleger doorbroken.

    NRC,

    In de stad is volgens een VN-woordvoerder sprake van een opleving van de "etnische zuivering" jegens de moslims.

    NRC,

    In de moslim-enclave Biha lopen volgens VN-woordvoerders vooral bejaarden het risico binnen korte tijd aan ondervoeding te sterven.

    NRC,

    Volgens de VN-woordvoerder worden de Serviërs dagelijks bestookt met propaganda door hun leiders.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • afwijzen
    • bekendmaken
    • beklagen
    • beschuldigen
    • bestempelen
    • beweren
    • hekelen
    • laten weten
    • meedelen
    • melden
    • menen
    • noemen
    • onderstrepen
    • speculeren
    • spreken van
    • tegenspreken
    • vergelijken
    • verklaren
    • veroordelen
    • vertellen
    • waarschuwen
    • weigeren
    • wijzen op
    • zeggen

    In Sarajevo hekelden gisteren VN-woordvoerders het initiatief van de Amerikaanse senator Robert Dole [...] om de opheffing van het wapenembargo tegen het Bosnische regeringsleger te eisen.

    NRC,

    De VN hebben nog niet kunnen vaststellen wie de granaten heeft afgevuurd, maar algemeen ging men er vandaag van uit dat de beschietingen het werk waren van de Bosnische Serviërs; sommige VN-woordvoerders speculeerden over een verband tussen de beschietingen en de bekendmaking, enkele uren eerder, dat het VN-tribunaal voor de berechting van oorlogsmisdadigers in ex-Joegoslavië een onderzoek instelt naar de betrokkenheid bij oorlogsmisdaden van de Bosnisch-Servische leiders Karadzić en Mladić.

    NRC,

    "Het staakt-het-vuren houdt goed stand, er is alleen een probleem van illegale checkpoints op sommige wegen", vertelt VN-woordvoerder David Wimhurst.

    De Standaard,

    Een VN-woordvoerder wees de Libische redenering af als "hete lucht".

    De Standaard,

    Een VN-woordvoerder liet weten dat woensdag acht vrachtwagens met plantaardige olie en kikkererwten vanuit Turkije het noorden van Irak zijn binnengereden.

    De Standaard,

    Een VN-woordvoerder beweerde dat ze wel zouden terugkeren, als de grens tenminste gesloten en Soeleimania rustig bleef.

    De Standaard,

    Volgens een lid van de regeringsdelegatie werden afspraken gemaakt over de heropening van een vorige zomer door de Serviërs afgesloten weg bij Sarajevo, maar dit werd door een VN-woordvoerder tegengesproken.

    NRC,

    De Bosnische vice-president Ejup Ganić heeft een VN-woordvoerder die weigert nog langer van "beleg" te spreken tot persona non grata verklaard en zijn terugroeping geëist.

    NRC,

    Een andere VN-woordvoerder vergeleek het akkoord met de wapenstilstandsovereenkomst die vorig jaar werd gesloten tussen de Servische en Kroatische eenheden in Kroatië.

    NRC,

    De VN-woordvoerder, Aleksandr Ivanko, bestempelde een eenheid van de Bosnische Serviërs in de voorstad Ilidja als "een terroristische organisatie" wegens de aanvallen van deze eenheid op de weg naar het vliegveld van Sarajevo.

    NRC,

    De VN-woordvoerders veroordeelden de aanvallen op Biha in zeer scherpe bewoordingen.

    NRC,

    Verder beklaagden de VN-woordvoerders zich over de onwil van beide partijen [...] om, zoals eerder is afgesproken, VN-verbindingsofficieren toe te laten.

    NRC,

    Een VN-woordvoerder deelde gisteren mee dat naar verwachting begin januari de opvolger voor Eliasson bekend zal zijn.

    NRC,

    Een VN-woordvoerder verklaart dat er onderhandelingen aan de gang zijn, maar dat die zeer moeilijk verlopen.

    De Standaard,

    VN-woordvoerders wezen gisteren opnieuw op de humanitaire nood in de moslim-enclave.

    NRC,

    VN-woordvoerders waarschuwden gisteren opnieuw dat het voedselgebrek in de moslim-enclave Biha op grote schaal ondervoeding en zelfs hongersnood veroorzaakt.

    NRC,

    VN-woordvoerders zeiden gisteren dat de voedseltekorten in de door Kroatische en Bosnische Serviërs en de moslim-rebellen van Fikret Abdi belegerde enclave-Biha "buitengewoon kritiek" zijn.

    NRC,

    VN-woordvoerders beschuldigden er gisteren de agenten van de Federatie van de Serviërs niet te beschermen, en daarmee de kans op het behoud van een multi-etnisch Sarajevo te vergooien.

    De Standaard,

    VN-woordvoerders onderstreepten vanochtend dat de tanks geen gevaar zijn geweest voor de stad Sarajevo.

    NRC,

    VN-woordvoerder Coward in Sarajevo noemde de schaal en het tempo van de deportatie verbijsterend.

    Meppeler Courant,

    VN-woordvoerders menen dat de aanvallen een wraakactie zijn voor een offensief van het in Biha belegerde regeringsleger, dat de afgelopen dagen het dorp Klokot veroverde, enkele kilometers van de stad Biha.

    NRC,

    VN-woordvoerders spraken gisteren in Sarajevo zelfs van een "campagne" van de Bosnische moslims tegen waarnemers en soldaten van de VN-vredesmacht UNPROFOR.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • VN-woordvoerder in New York
    • VN-woordvoerder in Sarajevo
    • VN-woordvoerder in Zagreb

    "De actie van de VN is erop gericht Aideed te beroven van de wapens en de propaganda-uitrusting die hij nodig heeft om het Somalische volk te blijven intimideren", aldus vannacht een VN-woordvoerder in New York.

    NRC,

    Volgens VN-woordvoerders in Sarajevo, onder wie de commandant van de VN-troepen in Bosnië, Sir Michael Rose, trekken de Bosnische Serviërs hun zware wapens in hoog tempo weg uit het gebied binnen twintig kilometer rondom de Bosnische hoofdstad, de door de NAVO vastgestelde uitzonderingszone.

    NRC,

    Het huisarrest van het overgrote deel van de VN-waarnemers in Bosnisch Servisch gebied is inmiddels opgeheven, aldus een VN-woordvoerder in Zagreb.

    Meppeler Courant,

    met eigennaam


    VN-woordvoerder Mans Nyberg in de Rwandese grensstad Gisenyi schatte zondagavond het aantal vluchtelingen dat sinds vrijdagmorgen de grens overstak, op 400.000.

    De Standaard,

    "We gaan ervan uit dat de beslissing definitief is", zei VN-woordvoerder Michael Williams in Zagreb, "we kunnen niet wachten met de voorbereidingen; we zijn zeer verbaasd en teleurgesteld."

    NRC,

    VN-woordvoerder Paul Stromberg in Kigali zei vrijdag dat de vluchtelingen zowel de uniformen als het dialect van de Ruandese militairen herkenden.

    De Standaard,

    Volgens VN-woordvoerder Peter Kessler worden per dag gemiddeld honderd moslims door de Kroaten verdreven.

    NRC,

    Volgens VN-woordvoerder Phil Arnold gaf de bevelhebber van de Servische separatisten in Oost-Slavonië, generaal Dusan Loncar, gisteren in Vukovar een bevel tot algehele demobilisatie.

    De Standaard,

    "Als de NAVO verder wil gaan dan de secretaris-generaal heeft gevraagd, zal toch hier worden bekeken wat het beste kan worden gedaan", aldus VN-woordvoerder Joe Sills.

    NRC,

    De Bosnische Serviërs schenden het bestand door te blijven bij hun weigering de uitvalswegen van en naar Sarajevo te openen, aldus VN-woordvoerder Koos Sol, gisteren in Sarajevo.

    NRC,

    Volgens VN-woordvoerder Chris Gunness is een oorlog [...] nog niet nakend, maar hoeft het niet lang te duren vooraleer Kroatië een invasiemacht heeft samengetrokken.

    De Standaard,

    De VN-vredesmacht gaat ervan uit dat het moslim-regeringsleger de gevechten heeft ontketend, aldus VN-woordvoerder commandant Guy Vinet.

    Meppeler Courant,

    VN-woordvoerder Coward in Sarajevo noemde de schaal en het tempo van de deportatie verbijsterend.

    Meppeler Courant,

    "Het staakt-het-vuren houdt goed stand, er is alleen een probleem van illegale checkpoints op sommige wegen", vertelt VN-woordvoerder David Wimhurst.

    De Standaard,

    VN-woordvoerder Fred Eckhard zei dat generaal Romeo Dallaire nauwgezet antwoord had gegeven op de ongeveer tien vragen die de kommissie voor hem had opgesteld.

    De Standaard,

    Eerder deze week raakten de Bosnische vice-president Ganić en VN-woordvoerder Frewer verbaal slaags over de vraag of Sarajevo na de aftocht van de Serviërs van de heuvels Igman en Bjelašnica nog wel of niet wordt belegerd.

    NRC,

    VN-woordvoerder Ahmad Fawzi zei dat de slachtoffers afkomstig waren uit Zimbabwe, Jordanië, Groot-Brittannië en India.

    De Standaard,

    De Serviërs die gebleven zijn, worden nu geterroriseerd, met het doel hen weg te krijgen, zei VN-woordvoerder Alexander Ivanko.

    De Standaard,