VVB


VVB 1.0

((vooral) in België)

Vlaamse Volksbeweging, onafhankelijke politieke beweging die streeft naar de onafhankelijkheid van Vlaanderen

Semagram (extra betekenisinformatie)


De VVB…

is een politieke beweging; is een vereniging

      Algemene voorbeelden


      De VVB werd opgericht in 1956 als partij-onafhankelijke drukkingsgroep die ijverde voor federalisme, toendertijd een revolutionair project. Nu het federalisme in België ingevoerd is, wil de VVB van Vlaanderen een volwaardige lidstaat van Europa. Het project is even revolutionair, de beweging even partij-onafhankelijk.

      http://www.vvb.org/vvb/watisvvb.html

      De VVB organiseerde op zaterdag 16 januari in Hasselt haar Nieuwjaarsreceptie. Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement verdedigde er de Maddens-strategie, maar pleitte ook voor enig geduld. Waarnemend VVB-voorzitter Pieter Vandermoere gaf nadien toelichting bij de Brussel-strategie van de VVB: onafhankelijkheid primeert. Met Brussel als het kan, zonder Brussel als het moet.

      http://www.vvb.org/persmededelingen/32522,

      Bij de oprichting van de VVB waren onafhankelijkheid, democratie en pluralisme de sleutelwoorden, en dat zijn ze nu nog, stelde De Roover beslist. "De VVB staat nog steeds los van elke politieke partij, zij maakt plaats voor alle bewuste Vlamingen van welke overtuiging ook."

      De Standaard,

      De heren Schiltz en Martens hebben een bijzonder traumatiserende ervaring met de Vlaamse Beweging. Hun geesteskind, het Egmontpakt, werd door die beweging gekelderd. Dat zij voor de VVB nog weinig goede woorden overhebben, is gemakkelijk te begrijpen. De kritiek van Wilfried Martens op de VVB doet trouwens mensen die de geschiedenis kennen glimlachen. In een bijzonder kritisch artikel "Wat wil de Vlaamse Volksbeweging?" lezen we: "Ik heb de indruk dat zekere Vlaamse fanataci of politiek-onbekwamen andermaal een schoon Vlaams initiatief aan het wurgen zijn".

      De Standaard,

      De Vlaamse Volksbeweging (VVB) is tot dezelfde conclusie gekomen. Zij deed haar enquête van 1993 naar de positie van het Nederlands in de Brusselse grootwarenhuizen over. "Opvallend is dat Colruyt en Aldi, twee warenhuisketens waar de tweetaligheid perfect is, ook meer Nederlandstalige klanten aantrekken. Dat Vlamingen het niet zo erg vinden over te schakelen op het Frans, klopt dus niet," zegt Bernard Daelemans van de VVB. Colruyt en Aldi halen volgens de VVB op alle vlakken een nagenoeg perfecte score.

      De Standaard,

      Eind 1993 begonnen militanten van Tak en de VVB te betogen tegen de Franstalige filmvoorstellingen van "Exploration du Monde" in Gent en Wevelgem.

      De Standaard,

      De Vlaamse Volksbeweging (VVB) verzet zich tegen de stelling dat het politieke lot van Guy Spitaels (PS) een louter Waalse aangelegenheid is. De VVB herinnert eraan dat Spitaels, behalve lid van het federale PS-partijbestuur, sinds vorig jaar ook voorzitter is van de raad van bestuur van het Gemeentekrediet. Hij is dus de topman van de bank die vooral het geld van de Vlaamse gemeenten beheert, merkt de organisatie op. De VVB eist het onmiddellijke ontslag van Spitaels uit die functie.

      De Standaard,

      Op Goede Vrijdag, 5 april, organiseren 's namiddags het Taalactiekomitee (Tak) en de Vlaamse Volksbeweging (VVB) een stille optocht door Brussel, van het Justitiepaleis naar de Wetstraat.

      De Standaard,

      De eerste jaren richtte de VVB haar pijlen eerder op de concrete taalovertredingen en onregelmatigheden. Als een echte volksbeweging wist zij in 1961 en 1962 tienduizenden Vlamingen te mobiliseren voor haar twee Marsen op Brussel.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      VVB 2.0

      ((vooral) in België)

      Vlaamse Volleybalbond
      De VVB werkt, net als de Association Interprovinciale Francophone (AIF), nauw samen met de koepelorganisatie KBVBV (Koninklijk Belgisch Volleybalverbond).

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      De VVB…

      is een sportbond; is een organisatie

          Algemene voorbeelden


          De Vlaamse volleybalbond (VVB) maakte woensdagmiddag ambitieuze plannen bekend voor de nationale ploegen. Het Belgisch mannenteam van coach Claudio Gewehr heeft twee doelstellingen: goed presteren in de European League 2009 en trachten twee WK-kwalificatierondes succesvol te doorlopen.

          http://www.sport.be/nl/volleybal/article.html?Article_ID=348302,

          De Vlaamse Volleybalbond (VVB) stelde maandagavond in het Eurovolleycenter in Vilvoorde zijn topsportprogramma voor, dat in het hertekende Vlaamse sportlandschap noodzakelijk is voor de nodige subsidies vanuit de overheid.

          De Standaard,

          De vereniging heeft tot doel: De bevordering van de lichamelijke opvoeding, alle aspecten van de volleybalsport in het bijzonder. De V.V.B. richt tevens alle mogelijke competities in voor senioren, jeugd, recreanten en dit zowel op zelfstandige basis, als in samenwerking met de provinciale verenigingen in Vlaanderen, de Belgische, Europese en Internationale federaties. Alle activiteiten zijn uitsluitend ten voordele van niet-professionele sportbeoefenaars uit de vijf Vlaamse provincies en het Brussels hoofdstedelijke gewest, die aangesloten zijn bij de V.V.B.

          http://www.volleyvvb.be/Reglementen/STATUTEN_VLAAMSE_VOLLEYBALBOND.doc,

          De VVB vzw heeft een lijst met sporten voor personen met SA. Deze lijst kan mits kleine aanpassingen ook gebruikt worden bij andere reumatische aandoeningen.

          http://www.reumaliga.be/vrlstart.htm

          Voor het organiseren van een tornooi, een demonstratie- of een oefenwedstrijd, niet voorzien in de nationale kampioenschaps- of bekerkalender, dient door de organiserende club de toelating gevraagd aan de verantwoordelijke ontmoetingen van de VVB of AIF. De aanvraag, gesteld op het officiële formulier en ondertekend door de secretaris, wordt gestuurd aan de verantwoordelijke ontmoetingen van de VVB of AIF.

          http://www.volleyvvb.be/,

          Enkel leden aangesloten bij de VVB of het AIF kunnen deelnemen aan een wedstrijd als speler, coach, hulpcoach, dokter, verzorger, markeerder of terreinafgevaardigde.

          http://www.volleyvvb.be/,

          Eind deze week wordt wellicht ook de naam van de opvolger van Dominiek Baeyens als bondscoach bij de mannen bekendgemaakt. "De denkpiste Jan De Brandt moesten we verlaten door het veto van zijn club. Toch willen we iemand die voor de continuïteit van bij de jeugd kan zorgen", aldus Michel Henno, voorzitter van de Vlaamse Volleybalbond (VVB).

          De Standaard,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen