Vermeer


Vermeer 1.0

afbeelding

Bron: YAGJRuPz8yVuRQ at Google Cultural Institute
( Publiek domein )

schilderij van de Nederlandse kunstschilder Johannes Vermeer (1632-1675)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Vermeer…

is een kunstwerk; is een voorwerp

  • [Vervaardiging] is gemaakt door de Nederlandse kunstschilder Johannes Vermeer (1632-1675)
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is duur, kostbaar

    Algemene voorbeelden


    Hoe herken je een Vermeer? Lees en kijk: licht, kleur en perspectief, de drie kenmerken van Vermeers stijl.

    http://www.rijksmuseum.nl/vermeer?lang=nl,

    De tentoonstelling in Den Haag is groter dan die in Washington, omdat het Rijksmuseum al zijn vier Vermeers afstaat.

    De Standaard,

    In 1943 beging Van Meegeren zijn ultieme vergissing. Nazi-kopstuk en kunstliefhebber Hermann Göring was geïnteresseerd in een Vermeer. Toen de onderhandelingen via tussenpersonen spaak liepen, trad Van Meegeren zelf op de voorgrond. Zo werd hij na de oorlog in 1945 geïndentificeerd als de oorspronkelijke eigenaar van Görings Vermeer. Hij werd opgepakt voor landverraad omdat hij het nationale kunstpatrimonium aan de vijand verkwanseld had, maar bekende snel dat hij een vervalser was om de straf te verlichten.

    De Standaard,

    "Landen zoals Nederland, die een extreem standpunt voor vrijhandel innemen, menen dat je geen onderscheid kunt maken tussen culturele en andere koopwaar. Maar een Vermeer is toch meer dan een stuk hout of doek met verf erop?''

    NRC,

    Het Amerikaanse museum heeft vier Vermeers in zijn bezit, het Mauritshuis drie.

    Meppeler Courant,

    Het is aan het licht gekomen - zo heb ik het tenminste van Van Meegeren gehoord - toen er een order van de regering kwam, dat ieder moest opgeven wat hij bezat. Doordat Van Meegeren erin geslaagd was, niet alleen de Emmausgangers, maar ook een paar valse Pieter de Hooghs en nog een andere Vermeer aan de man te brengen. Dat deed hij onbeschrijflijk handig, georganiseerd en geregisseerd: de Emmausgangers werd ontdekt in een kasteel in Frankrijk of zoiets.

    Ik herinner mij, Adriaan Roland Holst,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een authentieke Vermeer
    • een echte Vermeer
    • authentieke Vermeers

    Wie vandaag de vervalsingen van Van Meegeren bekijkt, kan zich moeilijk voorstellen dat zij ooit in alle ernst als autentieke Vermeers werden beschouwd.

    De Standaard,

    Hannema vestigde zich in het oosten van het land om zich op het verzamelen van kunst toe te leggen [...]. Bij het toeschrijven van schilderijen kwam de eigenzinnige collectionair nogal eens in botsing met andere deskundigen. Dat gold in het bijzonder de werken die volgens hem waren gemaakt door Johannes Vermeer. Zijn opponenten waren ervan overtuigd dat het om vervalsingen ging, vervaardigd door kunstenaar Han van Meegeren. Een affaire die de kunstwereld in rep en roer bracht. Tot aan zijn dood in 1984 hield Hannema vol dat het om echte Vermeers ging.

    Meppeler Courant,

    • een valse Vermeer

    Om zijn kunde te bewijzen mocht hij voor de rechtbank nog eens een valse Vermeer schilderen.

    De Standaard,

    Niet alleen was hij erin geslaagd een valse Vermeer te laten aankopen door het deftige museum Boymans in Rotterdam, ook een beslagen en machtige verzamelaar als nazi-leider Goering had zich als een schooljongen laten verschalken.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • een Vermeer aankopen
    • een Vermeer kopen
    • een Vermeer verkopen

    Met geld kun je liefde noch een Vermeer kopen, maar een grote Amerikaanse onderneming kan met geld wel een hele Vermeer-tentoonstelling financieren en zich een plaats in de schijnwerpers toeëigenen. Uiteraard stond de zeventiende-eeuwse Delftse schilder centraal tijdens de officiële opening en het daarop volgende galadiner in de National Gallery of Arts.

    de Volkskrant,

    • een Vermeer vervalsen

    Van nature was Van Meegeren overigens antisemitisch ingesteld en hij had een fascistische inslag. En hij besloot wraak te nemen. En dan vooral op zijn ergste vijand dr. Abraham Bredius, een autoriteit op het gebied van de kennis over Johannes Vermeer. Juist daarom wilde Van Meegeren een Vermeer vervalsen. Als de critici het werk vervolgens voor echt aanzagen zou hij onthullen dat hij de maker was en daarmee de critici voor schut zetten.

    http://www.seniorplaza.nl/Beroemdheden5.htm

    met substantief ervoor


    • paar Vermeers

    Onlangs bezocht ik in New York de Frick-collectie. Prachtig, alles door elkaar, zestiende eeuw naast achttiende eeuw, Hollanders naast Italianen, zoals u en ik het zouden ophangen. Ik kwam vooral voor die paar Vermeers die ik nog nooit in het echt had gezien.

    https://www.trouw.nl/nieuws/keer-om-halbe~b11af004/,