Zuid-Amerikaan


Zuid-Amerikaan 1.0

iemand die behoort tot of afstamt van een van de volkeren die wonen in Zuid-Amerika; iemand die afkomstig is uit Zuid-Amerika; inwoner van een Zuid-Amerikaans land
Meestal in het meervoud, maar ook wel in het enkelvoud, in toepassing op een of meer vertegenwoordigers van een nationale sportploeg, nationale sportploegen of een andere groep uit Zuid-Amerika.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Zuid-Amerikaan…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Zuid-Amerika
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Zuid-Amerika; is geboren in Zuid-Amerika
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de nationaliteit van een land uit Zuid-Amerika

    Algemene voorbeelden


    In Tokyo gaan Juventus en River Plate vandaag op jacht naar de intercontinentale titel. De Italiaanse kampioen start als favoriet. Het is de 35ste ontmoeting tussen de continenten Europa en Zuid-Amerika. De balans slaat door in het voordeel van de Zuid-Amerikanen. Ze haalden het 20 keer tegenover 13 voor Europa.

    De Standaard,

    Bijkomend gevolg van het failliet van Sabena is dat de repatriëring van uitgeprocedeerde illegalen in de problemen komt. Vooral de uitwijzing van Afrikanen en Zuid-Amerikanen ligt zo goed als stil.

    http://www.gva.be/dossiers/-s/sn/dossier.asp

    De verschillende ngo's in ons land timmeren al jarenlang aan de weg van de beeldvorming rond de zuidelijke continenten. Met veel inzet en aangepaste vormingsmethoden binden ze de strijd aan met vooroordelen over luie Zuid-Amerikanen, onbetrouwbare Afrikanen en lepe Aziaten.

    De Standaard,

    'Voor ons, Zuid-Amerikanen, is alles chaos; voor ons bestaat het redelijke slechts als een onbereikbaar ideaal. Ik dacht dat jullie, uit het noordwesten van Europa, veel meer op het gezonde verstand vertrouwden.'

    Voel maar, Jan Brokken,

    Tijdens zijn uitvoerig verhaalde omzwervingen door Latijns-Amerika, leerde Guevara zijn eerste vrouw Hilda kennen, een Peruaanse revolutionaire die de leidster was van de linkse Zuid-Amerikanen in Ciudad Guatemala.

    De Standaard,

    Die vier verschillen nogal van elkaar in afkomst en uiterlijk. Dat roept bij voorbaat al spanning op, want je wil het afwijkende karakter en temperament zien weergegeven in de beweging. Dat lukt voornamelijk in de gedanste solo's, hoewel het cliché hier voortdurend de kop opsteekt. Zo ligt bij de Aziaat de nadruk op de beheersing en de verfijning, de Zuid-Amerikanen zijn natuurlijk snel, hanig en sensueel en blinkt de Europeaan uit door zijn kracht.

    NRC,

    'Bij Claus ben ik ook altijd getroffen door zijn onontvreemdbare Vlaamsheid. Zijn romans kunnen niet door een Zuid-Amerikaan, een Nederlander of zelfs een Antwerpenaar geschreven zijn.'

    De Standaard,

    Emerson Fittipaldi onderging dinsdagochtend in het universitair ziekenhuis in Miami een vijf uur durende operatie. De 49-jarige Braziliaanse piloot raakte zondag ernstig gewond tijdens de "Michigan 500", een race om het IndyCar-kampioenschap op het ovaal van Brooklyn [...]. Volgens de behandelende artsen zijn de kansen op volledige genezing voor de Zuid-Amerikaan goed.

    De Standaard,

    Zwaar serverend bouwde België, met Reijmen en Gewehr als middenmannen, in de openingswedstrijd van het tornooi een 1-7-voorsprong uit tegen Suzano, maar de Zuid-Amerikanen lieten niet begaan. "De Brazilianen kwamen beter in de wedstrijd en tegen de automatismen van een clubteam dat pakweg dertig uur per week traint, konden we weinig inbrengen."

    De Standaard,

    Spelling is een afspraak: "Voortaan spellen we Zuid-Amerikaan in plaats van Zuidamerikaan". Taal daarentegen is een organisme en dat ontwikkelt zich vanzelf: een tafel is een tafel, geen fatel, punt, uit.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding