Zweed


Zweed 1.0

iemand met de Zweedse nationaliteit; iemand die behoort tot het Zweedse volk; iemand die afkomstig is uit Zweden; inwoner van Zweden
In het meervoud ook in toepassing op het volk en, meestal in het meervoud, ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Zweed…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Zweden
  • [Plaats van herkomst] is doorgaans geboren in Zweden; is doorgaans afkomstig uit Zweden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Zweedse nationaliteit; is Zweeds staatsburger
  • [Taal] spreekt doorgaans Zweeds

Algemene voorbeelden


Er kwam een vrolijk gezelschap het park binnen. Noren? Zweden? Denen? Jongens en meisjes.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Richard Krajicek heeft de halve finale bereikt van het tennistoernooi in Stuttgart. De Hagenaar versloeg gisteren de Zweed Magnus Larsson in drie sets.

NRC,

Pas in de 35ste minuut stond de 1-0 in het voordeel van de Zweden op het scorebord. Een voorzet van Mikael Lustig, die onderweg van richting werd veranderd door een Faerøer-verdediger, werd door Zlatan hard binnengeschoten.

http://www.vi.nl/nieuws/ibrahimovic-gidst-zweden-met-twee-goals-langs-faeroer.htm,

De sociaal-demokraten kwamen in 1994 opnieuw aan de macht. Persson werd minister van Financiën, en voor veel Zweden de belager van de sociale zekerheid.

De Standaard,

Ingvar Kamprad is Zweed, selfmade-man, stichter en sterke man van de woonwarenhuisketen Ikea.

De Standaard,

Ik had gestudeerd in de jaren '70 en toen was het Zweedse schrijversduo Sjöwall en Wahlöö geweldig populair [...]. Die twee Zweden vond ik heel goed, zeer politiek correct, lang voor die uitdrukking bestond.

http://www.reneappel.nl/Teksten_Online.html#2,

Ajax krabbelde pas weer op toen twee lang afwezigen terugkeerden. In de 66ste minuut maakten Zlatan Ibrahimovic en Steven Pienaar hun rentree. De lange Zweed en de kleine Zuid-Afrikaan lieten zich direct gelden.

http://www.zlatan-online.nl/nieuws/ajaxrodaverslag.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een bedaarde Zweed
  • een koele Zweed
  • een stoere Zweed

De zee was daar meedogenloos. King had er twee Zweden, stoere Volvo-monteurs, voor zijn ogen zien verdwijnen. Hij had nog gewaarschuwd, maar stoere Zweden met door whisky verdubbelde roekeloosheid dachten zelfs het laatste oordeel te kunnen trotseren. Niets bleef van hen over behalve hun sandalen, broeken en polstasjes met geld en autosleutels, twee keurige stapeltjes op het strand.

Quissama, F. Springer,

Sören Gyl is 56 en leidt Volvo sinds 1992 [...]. Tegelijk Volvo's en Mitsubishi's bouwen blijkt niet altijd even gemakkelijk. De Japanners riepen onlangs nog dat ze ontevreden waren over de prestaties van de Nederlandse fabriek, maar Gyl is voorzichtiger, helemaal de bedaarde, koele Zweed.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding