a pari


a pari 1.0

(business, economie en financiën; numismatiek en valuta)

voor een geldwaarde die gelijk is aan de nominale waarde uitgedrukt op betreffende munt of waardepapier; tegen de nominale waarde

Algemene voorbeelden


Toch gaan we er van uit dat de staatsbons a pari - tegen 100 procent van de nominale waarde dus - zullen worden uitgegeven.

De Standaard,

Vervroegde aflossing a pari is mogelijk vanaf 1 juli 1999 naar keuze van Stadion Feijenoord.

NRC Handelsblad,

De Europese Centrale Bank heeft besloten om de regelingen betreffende de omwisseling van de niet-nationale bankbiljetten van het eurogebied (Franse frank, Nederlandse gulden, Duitse mark, ...) te verlengen tot eind maart 2002. In dat verband biedt de Nationale Bank van België de professionele actoren die betrokken zijn bij de manuele omwisseling de mogelijkheid om deze bankbiljetten a pari uit te wisselen bij haar vestigingen te Brussel, Antwerpen, Luik en Aalst. Deze biljetten worden gratis gerepatrieerd naar de centrale banken die de biljetten hebben uitgegeven.

http://www.nbb.be/EU/N/pdfnl/scenaden.pdf,

a pari 2.0

(recht en misdaad)

naar analogie; volgens overeenkomstigheid

Algemene voorbeelden


Zo zal het in het strafrecht, omwille van de strikte toepassing van het legaliteitsbeginsel "nullum crimen sine lege" niet toegelaten zijn door interpretatie a pari het toepassinggebied van een misdrijf te verruimen. Bij de vraag naar de toepassing van een regel op een specifieke situatie, kan het inderdaad van wezenlijk belang zijn te weten of de regel a pari (of per analogie), dan wel precies a contrario geïnterpreteerd moet worden. Een "a pari"-interpretatie houdt in dat men een rechtsregel of principe op een situatie toepasselijk verklaart omwille van het gelijkaardige van het geval op hetgeen in de regel als toepassingsgebied vermeld werd. Van een "a contrario"-redenering daarentegen is sprake wanneer men uit de omschrijving van het toepassingsgebied van een regel of de bedoeling ervan, precies afleidt dat deze regel "bijgevolg niet" van toepassing is op een bepaalde andere situatie. Een "a fortiori"-interpretatie is de redenering, die inhoudt dat een bepaalde regel, gezien de omschrijving van zijn toepassingsgebied "des te meer" zal gelden voor een bepaalde andere situatie.

http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

Enkele voorbeelden uit de Wegcode: Wanneer een verkeersbord C15 (verbodsteken met bereden paard) de toegang verbiedt voor ruiters, zal dit niet alleen gelden voor het berijden van paarden, doch a pari ook voor andere bereden dieren als ezels en kamelen.

http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,