aaibaarheidsfactor


aaibaarheidsfactor 1.0

factor waarmee wordt aangegeven in welke mate een dier zich laat aaien en op basis waarvan, niet-officieel, de plaats van dat dier in het dierenrijk bepaald wordt; factor die aaibaarheid aangeeft
Het woord aaibaarheidsfactor is bedacht door schrijver Rudy Kousbroek en ook de titel van een reeks essays van zijn hand.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aaibaarheidsfactor…

is een factor; is een omstandigheid; is een zaak

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een factor waarmee wordt aangegeven in welke mate een dier aaibaar is of zich laat aaien en op basis waarvan weer, op niet-officiële wijze, de plaats van het dier in het dierenrijk bepaald wordt

    Hoofdsemagram: factor


    Algemene voorbeelden


    Hoewel het lot van varkens, schapen en kippen in de Engelse bio-industrie misschien wel meer te wensen overlaat dan dat van een kistkalf, bleven deze sectoren buiten schot. "Al die andere dieren missen die grote, vochtige, melancholieke, bruine ogen", zegt Richard Hardy "en hun aaibaarheidsfactor ligt veel lager".

    NRC,

    Zo zijn schildpadden dieren die 'weliswaar theoretisch aaibaar zijn, maar zonder dat dit voor aaier of geaaide de bron is van enige sensatie': hun aaibaarheidsfactor is daarom nul.

    Algemeen Dagblad,

    De aaibaarheidsfactor van het dier in kwestie speelt een zeer grote rol in de keuze van uw menu.

    http://www.kuleuven.ac.be/cabme/onderwijs/discussieruimte/discussiepunten/1-1-2.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een hoge aaibaarheidsfactor
    • een lage aaibaarheidsfactor

    In alt.tasteless wordt alles besproken wat niemand in gezelschap durft te zeggen [...]. Een regelmatig terugkerend onderwerp is bijvoorbeeld het verzinnen van de meest 'creatieve' manier om een kat om het leven te brengen. De voorkeur gaat namelijk uit naar het mishandelen van dieren met een hoge aaibaarheidsfactor.

    De Internet-sensatie, Francisco van Jole,

    Aaibaarheidsfactor. Dit is een schertsende benaming voor de mate van genoegen ondervonden door het aaien, knuffelen of vleien van bepaalde huisdieren, en bij uitbreiding ook mensen en dingen. Een alligator heeft bijgevolg een erg lage aaibaarheidsfactor. Honden en katten, maar ook de wasbeer, scoren dan weer zeer hoog.

    http://marcdecoster.blogspot.nl/2005/11/aaibaarheidsfactor.html

    aaibaarheidsfactor 2.0

    factor waarmee wordt aangegeven of en in welke mate personen, en soms ook zaken, prettig zijn om aan te raken of bij in de buurt te zijn, of in welke mate ze er aantrekkelijk en vaak tegelijkertijd ook schattig uitzien of, alleen bij gebruiksvoorwerpen, prettig en handig in het gebruik zijn; factor die aantrekkelijkheid aangeeft

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een aaibaarheidsfactor…

    is een factor; is een omstandigheid; is een zaak

    • [Toepassingsgebied of bereik] is een factor waarmee wordt aangegeven in hoeverre personen er aantrekkelijk en vaak tegelijkertijd schattig uitzien en het prettig is om met hem om te gaan of in hoeverre zaken prettig en handig in het gebruik zijn en er mooi uitzien

      Hoofdsemagram: factor


      Algemene voorbeelden


      Van Hanegem, zo wordt gezegd, deinst er niet voor terug om een kalende Metgod tot de dood te achtervolgen en Van Gaal heeft nog nooit gehoord van de kwadraatwerking van het delen in glorie en succes. Advocaat daarentegen schuwt de kromme rug niet. Om Amerika te halen zou hij zelfs de veters binden van De Goey. En de aaibaarheidsfactor van deze doelman is toch niet erg hoog.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een hoge aaibaarheidsfactor
      • een lage aaibaarheidsfactor

      Het moet gezegd dat de makers van de Rainbow-reeks altijd aan de leesbaarheid hebben gedacht door nieuwe zetsels aan te maken. Maar dat bezorgt de gele boekjes van Muntinga nog geen hoge aaibaarheidsfactor.

      De Standaard,

      Een hoge aaibaarheidsfactor hebben helpt. Vooral als vrouw kom je daar een heel eind mee in het leven en in de liefde. Ook assertiviteit helpt, want dat heb je nodig om te vermijden dat de ander je uitgomt, over je heen walst of geen rekening houdt met jouw gevoelens.

      http://www.elsdeschepper.com/theater/aai/

      Software heeft immers een uiterst lage aaibaarheidsfactor: je kunt het niet zien, ruiken, proeven, voelen, wegen, kortom het appeleert niet aan onze zintuigen die nog van ver voor de kroontjespen zijn.

      http://www.cs.vu.nl/~x/knipselkrant/ag-72.html

      Werkende jongere heeft lage aaibaarheidsfactor. Werkende jongeren krijgen op de woningmarkt steeds meer concurrentie van studerende leeftijdgenoten.

      http://www.nul20.nl/issue23/2vd_1,