aanbakken


aanbakken 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen)

( Gezegd van voedsel dat bereid wordt, vooral groenten, vlees en vis, of van het middel waarmee dat bereid wordt, zoals vet)
door een te hoge temperatuur of te lange bereidingstijd zich tijdens het bereiden aan de pan, aan de ovenplaat e.d. vasthechten; zwart worden door te lang of te langdurig bakken, waardoor het niet of nauwelijks meer eetbaar is; enigszins aanbranden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Aanbakken…

is een proces

      Algemene voorbeelden


      "Wie een klein visje bakt, moet zeer goed opletten het niet te laten aanbakken", aldus een Chinees gezegde dat Lee Kuan Yew, de sterke man van Singapore, gebruikt voor de toekomst van Hongkong.

      De Standaard,

      Indien het zwarte baksel van het gebakken voedsel komt dan kan dit vier dingen betekenen: 1. Je hebt niet genoeg vet (olie of boter) gebruikt in de pan, hierdoor is je eten aangebakken. 2. Je hebt te heet gebakken in de braadpan en daardoor is het eten gaan aanbakken. 3. De braadpan is gereinigd in de vaatwasser/met een agressief schoonmaakmiddel/met een schuurspons. 4. Een combinatie van de drie.

      https://www.plezierindekeuken.nl/braadpan-bakt-aan-hoe-krijg-ik-deze-weer-schoon/,

      Doe er de sjalotjes en tijm in en fruit de sjalotjes onder af en toe omscheppen circa 20 minuten tot ze volledig gaar en glazig zijn. Laat ze niet te bruin worden en voeg zonodig nog wat boter toe als de sjalotjes dreigen aan te bakken.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt werkwoord


      • aanbakken, aankoeken en overkoken

      Als ie thuiskwam was er bonje, vlogen de potten en pannen door het raam naar buiten, pleurde hij de hele rotzooi de straat op, want zij liet toch maar alles aanbakken en aankoeken en overkoken.

      De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

      voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


      • aangebakken aardappels
      • aangebakken eetwaren
      • aangebakken resten
      • aangebakken restjes
      • aangebakken rijst
      • aangebakken vet

      Eerst maar eens wat aardappeltjes gebakken. Prima resultaat, geen aangebakken aardappels, mooi gelijkmatig resultaat. Goed gewicht, de pan schuift niet over de inductieplaat bij het roeren.

      https://www.theinsidersnet.com/nl-nl/internalreview/detail/46577/408082/eersteindrukprimapan.htm,

      In aangebrande etenswaren kunnen PAH's in gevaarlijke concentratie voorkomen. Het is daarom aan te raden om al te sterk gebrande koffie en aangebrande of aangebakken eetwaren te mijden of er in ieder geval niet teveel en te dikwijls in te nemen.

      http://www.imediair.be/Artikels/ArtikelDetail_NL.asp?ArticleID=2461,

      Strooi wat grof zeezout in de pan (eventueel kun je het vuur onder de pan aan laten staan) en wrijf het zout met een doekje goed langs alle aangebakken resten. Door de wrijving van het zout, laten alle etensrestjes makkelijk los.

      https://www.culy.nl/koken-bakken/gietijzeren-pan-schoonmaken/,

      Maak vervolgens de aangebakken restjes los met een sponsje van niet-krassend materiaal: een siliconen sponsje bijvoorbeeld – dat heeft langere siliconen 'haartjes' waar je zachtjes mee kunt scrubben zonder krassen in je pan te maken.

      https://www.libelle-lekker.be/artikelen/202006/je-grillpan-schoonmaken-zo-doe-je-dat,

      Hoe verwijder ik aangebakken rijst van de bodem van een pan?

      https://www.ouders.nl/forum/huis-tuin-en-keuken/aangebakken-rijst-bodem-pan-verwijderen,

      Dankzij zijn doeltreffendheid als vetverwijderaar kun je cola ook gebruiken om aangebakken vet van je potten en pannen te helpen verwijderen.

      https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/schoonmaken-met-cola-tegen-roest-en-hardnekkige-vlekken/,

      • aangebrand of aangebakken

      In aangebrande etenswaren kunnen PAH's in gevaarlijke concentratie voorkomen. Het is daarom aan te raden om al te sterk gebrande koffie en aangebrande of aangebakken eetwaren te mijden of er in ieder geval niet teveel en te dikwijls in te nemen.

      http://www.imediair.be/Artikels/ArtikelDetail_NL.asp?ArticleID=2461,

      overig


      ( In voorzetselgroep)
      • om aanbakken te vermijden
      • om aanbakken te voorkomen

      Verhit 2 tl olie in een zware koekepan met anti-baklaag en bak er de helft van de blokjes tofu 3 tot 5 minuten in tot ze goudbruin zijn. Schep de blokjes voortdurend om om aanbakken te vermijden. Leg ze op keukenpapier en laat ze uitlekken. Doe 2 tl olie in dezelfde pan en bak de rest van de tofu.

      http://www.gaia.be/nl/recepten/hoofd4.html

      Beweeg de vissen onder het bakken voorzichtig heen en weer om aanbakken te voorkomen (leg platvis net de lichte kant naar beneden in het hete vet).

      http://www.hollandsepot.dordt.nl/artikelen/artikelen.htm

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als deel van een samenstellende samenstelling


      aanbakken 1.1

      ( Gezegd van andere stoffen dan voedsel)
      zich ergens aan vasthechten; vastkoeken
      Vooral in de vorm van het voltooid deelwoord als adjectief gebruikt en in de afleiding aanbakking.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Aanbakken…

      is een proces

          Combinatiemogelijkheden


          voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


          • aangebakken olie
          • aangebakken roetdelen

          Langzaam komt onder een laag van jaren lang aangebakken olie, zand, teer en weet ik wat voor viezigheid een mooi aluminium blok tevoorschijn. De ergste meuk is eraf dus demontage kan binnenkort beginnen.

          https://forum.driving-fun.com/viewtopic.php?t=36807&start=75,

          De filterdrager is meestal gemaakt van messing en nogal gevoelig voor koffieaanslag. Met iedere keer koffiezetten blijven er vetten achter. De vetten zetten zich om in roetdelen en regelmatig denken barista's dat de binnenkant van de filterdrager gecoat is met teflon omdat de gehele binnenkant zwart is. Niets is minder waar. Iedere versgezette koffie stroomt door deze aangebakken roetdelen waardoor de koffie steeds bitterder wordt.

          https://www.koffieschool.nl/hygiene/,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          aanbakken 2.0

          (eten, drinken en genotmiddelen)

          ( Gezegd van pannen, bakvormen, bakplaten e.d.)
          de eigenschap hebben dat het voedsel dat daarin of daarop bereid wordt zich snel vasthecht bij een te hoge temperatuur of te lange bereidingstijd; gemakkelijk doen vastbakken

          Betekenisbetrekking


          metonymie
          Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Aanbakken…

          is een eigenschap

              Algemene voorbeelden


              Doe de braadpan nooit in de vaatwasser en wrijf hem af en toe in met olie, zodat hij mooi glad blijft aan de binnenkant en niet ruw gaat aanvoelen, een ruwe pan bakt aan, een gladde pan niet.

              https://www.plezierindekeuken.nl/braadpan-bakt-aan-hoe-krijg-ik-deze-weer-schoon/,

              Het probleem is dat veel olijfoliesoorten bij de verhitting 'kapot' gaan; de gezonde stoffen worden afgebroken en de olie vormt een dun laagje in de pan die moeilijk loslaat. Dit valt niet direct op, maar na meerdere keren gebruik met olijfolie wordt dat laagje dikker en gaat het plakkerig worden. Vaak is de bodem van de pan dan ook in meer of mindere mate bruin aan het verkleuren. Gevolg is dat de pan gaat aanbakken en wordt neergezet als een "slechte pan" terwijl het probleem meestal in de gebruikte olie zit.

              https://www.pannenexpert.nl/blog/antiaanbaklagen-kunststof-of-keramisch/,

              Vorig jaar gespaard bij AH en de koekenpan en hapjespan gekocht. De eerste paar maanden geen probleem. Maar al heel snel gingen beide pannen aanbakken. En goed ook. Ook bij langzaam opwarmen.

              https://moniquevandervloed.nl/de-pannen-spaar-actie-van-albert-heyn-hoe-gezond-en-duurzaam-zijn-de-pannen-van-royal-van-kempen-en-begeer/,

              Combinatiemogelijkheden


              met bijwoord


              • compleet aanbakken

              Bij inhalering moeten we ondermeer denken aan het inhaleren van giftige gassen en dampen zoals Vapona en de gassen die vrijkomen als een teflonplan echt compleet aanbakt.

              http://www.pakara.nl/EHBOvoorvogels.htm,

              • niet aanbakken

              Spin-off is het woord dat duidt op afgeleide toepassingen van ruimtevaart: voorwerpen, technieken of materialen, die op zich niets met ruimtevaart te maken hebben, maar wel ontwikkeld of uitgevonden zijn dankzij de technische ontwikkelingen in de ruimtevaart. Deze "produkten van de ruimtevaart" kunnen te maken hebben met industriële processen (synthetische rubber voor auto- en vliegtuigbanden...), maar ook met produkten uit het dagelijkse leven, zoals de draagbare computer of draagbare schroevendraaiers, pannen die niet aanbakken, microgolfovens, enzovoort.

              http://users.skynet.be/fa010008/spacenet-ruimtevaart/encyc/index.htm,

              Alledaagse voorwerpen zoals luiers, draagbare computers, sportschoenen, pannen die niet aanbakken, krasbestendige (bril)glazen, microgolfovens, waterzuiveringstechnieken en geavanceerde rolstoelen danken hun bestaan aan ruimtevaart.

              http://users.skynet.be/fa010008/spacenet-ruimtevaart/regio/schoolpaper1.htm

              'Ik wil zekerheid, dat is mijn kreeftenaard.' Daarna kocht hij theedoeken, een metalen asbak, een vruchtenpers, drie pannen die niet aanbakten, toiletpapier, acht borden, de laatste Lucky Luke.

              Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

              tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


              • een aanbakkende pan

              Het begint geweldig: je weet niet wat je meemaakt qua anti-aanbakken. Dat duurt ongeveer een week, dan gaat het effect naar matig, tot het na een paar weken helemaal weg is. Nu heb ik een normale, maar vrij dure aanbakkende pan over.

              https://www.bol.com/nl/nl/p/greenpan-craft-koekenpan-28cm-20cm-gratis/9300000018630196/,

              voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


              • aangebakken bakplaten
              • een aangebakken pan
              • aangebakken pannen
              • een aangebakken plaat

              Iedereen die wel eens kookt of bakt weet hoe lastig het is om stevig aangebakken pannen en bakplaten schoon te krijgen.

              https://www.handiggoed.nl/aangekoekte-pannen-en-bakplaten-schoonmaken/,

              Een aangebakken plaat of pan krijg je schoon met agressieve schoonmaakmiddelen of mechanisch, met een staalborstel. Zorg dat je, eventueel met fijn schuurpapier, een glad oppervlak krijgt en creëer de ideale anti-aanbaklaag volgens bovenstaande methode.

              https://www.startpagina.nl/v/wonen/huishouden/vraag/77527/bakplaat-schoon/,

              • erg aangebakken
              • stevig aangebakken
              • zwaar aangebakken
              • zwart aangebakken

              Iedereen die wel eens kookt of bakt weet hoe lastig het is om stevig aangebakken pannen en bakplaten schoon te krijgen.

              https://www.handiggoed.nl/aangekoekte-pannen-en-bakplaten-schoonmaken/,

              Mocht het bakblik of de bakvorm erg aangebakken zijn, week het dan een aantal uur in warm water of leg er een natte handdoek overheen.

              http://www.oudewijsheden.nl/hoe-bakblikken-makkelijker-schoon-te-maken/,

              Het blijkt geen goed idee om weg te lopen bij een pan waarin je appelmoes wilt koken als er maar een klein laagje water in staat en je de pan op een vrij hoge pit hebt gezet. Gelukkig hebben we rookmelders, en die doen het goed. [...]. Maar goed, nu zit ik dus met een pan die zwaar is aangebakken.

              https://www.ouders.nl/forum/huis-tuin-en-keuken/pan-zwaar-aangebakken-wat-nu,

              Een kookpan die zojuist zwart aangebakken is (en dus nog heet is), nooit direct water in doen!!

              https://omaweetraad.nl/keuken/aangebakken-pan

              overig


              • de kans op aanbakken

              Het grootste voordeel van tri-ply pannen is, dat de pannen ook aan de zijkanten heet worden en dit zorgt voor een extreem goede warmte geleiding. Dit levert een gelijkmatiger verwarming op, de kans op aanbakken is sterk verkleind en de pannen zijn zeer energiezuinig. Nadeel: ze zijn ontzettend duur.

              https://moniquevandervloed.nl/de-pannen-spaar-actie-van-albert-heyn-hoe-gezond-en-duurzaam-zijn-de-pannen-van-royal-van-kempen-en-begeer/,

              ( In voorzetselgroep)
              • beschermd (zijn) tegen aanbakken

              Siliconenbakvormen. Te gebruiken voor: BAKKEN EN INVRIEZEN. [...]. Altijd tegen aanbakken beschermd.

              http://www.oldenhof-kookkado.nl/?sei_freek002.asp

              Woordfamilie


              Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              aanbakken 3.0

              (eten, drinken en genotmiddelen)

              ( Met betrekking tot voedsel, vooral (delen van) groenten en vlees, soms ook fruit)
              korte tijd bakken; lichtjes bakken; door kortstondige verhitting in olie, boter of vet (enigszins) gaar en eetbaar maken

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Aanbakken…

              is een handeling

                  Algemene voorbeelden


                  Haal een half uurtje voordat je je biefstuk gaat bakken deze alvast uit de koelkast. Zo kan het vlees alvast op temperatuur komen. Als je biefstuk namelijk te koud is op het moment van bakken, dan kan het vlees door het schrikken erg taai worden. Aanbakken is juist cruciaal, omdat het dichtschroeien voorkomt dat de binnenkant gaat uitdrogen.

                  https://drogespieren.nl/recepten/biefstuk-bakken

                  Combinatiemogelijkheden


                  met object


                  • de hazenruggen aanbakken
                  • kippenkoteletjes aanbakken
                  • spek aanbakken
                  • stukken konijn aanbakken
                  • vlees aanbakken

                  Bak de hazeruggen snel aan alle kanten aan in geklaarde boter.

                  http://users.telenet.be/ronanvanlaere/wildgerechten_5.htm

                  Kippenkoteletjes in Duchesse de Bourgogne. Bereidingswijze: De kippenkoteletjes flink aanbakken in een pan. Daarna bestrooien met peper, een weinig zout en de fijngesnipperde sjalot. Enkele minuten laten stoven. De helft van het bier en de bouillon toevoegen en onder deksel ca 30 minuten laten sudderen.

                  http://www.google.be/search?q=cache:QVFREle0QjUJ:home.pi.be/~brouwen/thuisbrouwen_kip.doc+eierlepeltje=nl

                  Spek in wat boter laten aanbakken, in vergiet gieten en laten uitlekken.

                  http://users.pandora.be/alcolon/kipfiletoploonsewijze.htm

                  Wanneer de stukken konijn mooi aangebakken zijn, het bier, de tijm en laurier toevoegen.

                  http://www.kookfreak.nl/diversen/divers21.html

                  Een nadeel is dat door de verhitting ook een aantal karakteristieke smaakeigenschappen verloren gaat, doordat er bepaalde eiwitten denatureren. Het is dus belangrijk dat we vlees goed aanbakken maar vooral niet te sterk verhitten.

                  http://www.bolscher.nl/handig_tips.htm

                  • (stukjes) appel aanbakken
                  • champignons aanbakken
                  • groentes aanbakken
                  • (stukjes) paprika aanbakken
                  • (schijfjes) tomaat aanbakken

                  Lekkere appeltaart. Eerst stukjes appel kort aanbakken in de pan, kruiden met kaneel en eventueel wat suiker.

                  https://www.welke.nl/photo/Lime/Lekkere-appeltaart-Eerst-stukjes-appel-kort-aanbakken-in-de-pan.1375530736?epik=dj0yJnU9VnlJOUhjbUVkbVEwcS1NTEdYSlNKVExscGx1ZWRpYjEmcD0wJm49VVpETWd2VUJqRjFlRl9aVml0VUpyZyZ0PUFBQUFBR0FYRkk0

                  Als de champignons mooi aangebakken zijn, dit ook bij de rest indoen, en dan de spinazie erbij.

                  https://nl.toluna.com/opinions/1803496/Recept-van-de-maand-Vis-in-dillesaus-met-pasta,

                  Zodra de groentes mooi aangebakken zijn, blus je het af met een beetje witte wijn.

                  https://www.naober.nl/inspiratie/koken/rainbow-bbq/,

                  In een wok een paar soeplepels olijfolie laten heet worden en hierin het vlees aanbraden. In een ovenschotel schikken. Vervolgens de uien bakken en bij het vlees in de ovenschotel schikken. Dan achtereenvolgens de in stukje gesneden courgette, aubergine, en de stukjes paprika aanbakken en in de ovenschotel leggen. Tenslotte de schijfjes tomaat kort aanbakken en bovenop de groenteschotel leggen.

                  http://users.pandora.be/keuken-van-het-midden-oosten/recepten.htm

                  met bijwoord


                  • (niet) excessief aanbakken
                  • flink aanbakken
                  • goed aanbakken
                  • kort aanbakken
                  • licht aanbakken
                  • mooi aanbakken

                  Plaats de worstjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°. Schil de aardappels, was en droog ze. Snijd ze in de lengterichting in repen van 1 cm dikte. Verdeel elk reepje in stukjes van 2 cm. Bak de aardappel in vet van 180°; de frites worden nu onmiddellijk aangebakken maar niet excessief: het vet dringt er niet in door. De temperatuur daalt naar 150°, dit is de ideale temperatuur. Controleer na ± 5 minuten of de frites gaar zijn.

                  http://www.ka.sara.nl/home/hollenberg/cca/dec96.html

                  Kippenkoteletjes in Duchesse de Bourgogne. Bereidingswijze: De kippenkoteletjes flink aanbakken in een pan. Daarna bestrooien met peper, een weinig zout en de fijngesnipperde sjalot. Enkele minuten laten stoven. De helft van het bier en de bouillon toevoegen en onder deksel ca 30 minuten laten sudderen.

                  http://www.google.be/search?q=cache:QVFREle0QjUJ:home.pi.be/~brouwen/thuisbrouwen_kip.doc+eierlepeltje=nl

                  Een nadeel is dat door de verhitting ook een aantal karakteristieke smaakeigenschappen verloren gaat, doordat er bepaalde eiwitten denatureren. Het is dus belangrijk dat we vlees goed aanbakken maar vooral niet te sterk verhitten.

                  http://www.bolscher.nl/handig_tips.htm

                  Lekkere appeltaart. Eerst stukjes appel kort aanbakken in de pan, kruiden met kaneel en eventueel wat suiker.

                  https://www.welke.nl/photo/Lime/Lekkere-appeltaart-Eerst-stukjes-appel-kort-aanbakken-in-de-pan.1375530736?epik=dj0yJnU9VnlJOUhjbUVkbVEwcS1NTEdYSlNKVExscGx1ZWRpYjEmcD0wJm49VVpETWd2VUJqRjFlRl9aVml0VUpyZyZ0PUFBQUFBR0FYRkk0

                  Verwarm 2/3 van de boter in een pan, doe het beslag in de pan en bestrooi met de rozijnen. Bak op een laag vuurtje aan totdat de onderkant licht gebruind is en draai steeds weer om totdat alles licht aangebakken is.

                  https://www.velontour.info/nl/gastronomie/kaiserschmarrn/,

                  Als de champignons mooi aangebakken zijn, dit ook bij de rest indoen, en dan de spinazie erbij.

                  https://nl.toluna.com/opinions/1803496/Recept-van-de-maand-Vis-in-dillesaus-met-pasta,

                  • onmiddellijk aanbakken
                  • snel aanbakken
                  • (even) vlug aanbakken

                  Plaats de worstjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°. Schil de aardappels, was en droog ze. Snijd ze in de lengterichting in repen van 1 cm dikte. Verdeel elk reepje in stukjes van 2 cm. Bak de aardappel in vet van 180°; de frites worden nu onmiddellijk aangebakken maar niet excessief: het vet dringt er niet in door. De temperatuur daalt naar 150°, dit is de ideale temperatuur. Controleer na ± 5 minuten of de frites gaar zijn.

                  http://www.ka.sara.nl/home/hollenberg/cca/dec96.html

                  Bak de hazeruggen snel aan alle kanten aan in geklaarde boter.

                  http://users.telenet.be/ronanvanlaere/wildgerechten_5.htm

                  In een koekenpan even vlug aanbakken en dan de schnitzels in een ovenschaal leggen.

                  https://www.kookjij.nl/recepten/gevulde-schnitzel,

                  met voorzetselgroep


                  Voorzetsel: boven

                  • aanbakken boven een hoog vuur

                  Verhit de braadboter in een grote braadpan en doe alle ingrediënten (uitgezonderd de tuinkruiden en tomaat) bij in de pan. Schep alles goed om.Bak alles boven een hoog vuur aan en laat de inhoud van de pan ca. 10 minuten goed doorbraden.

                  http://www.scharrelvlees.nl/recept.php?id=108

                  Voorzetsel: in

                  • aanbakken in boter
                  • aanbakken in geklaarde boter
                  • aanbakken in een pan

                  Spek in wat boter laten aanbakken, in vergiet gieten en laten uitlekken.

                  http://users.pandora.be/alcolon/kipfiletoploonsewijze.htm

                  Bak de hazeruggen snel aan alle kanten aan in geklaarde boter.

                  http://users.telenet.be/ronanvanlaere/wildgerechten_5.htm

                  Kippenkoteletjes in Duchesse de Bourgogne. Bereidingswijze: De kippenkoteletjes flink aanbakken in een pan. Daarna bestrooien met peper, een weinig zout en de fijngesnipperde sjalot. Enkele minuten laten stoven. De helft van het bier en de bouillon toevoegen en onder deksel ca 30 minuten laten sudderen.

                  http://www.google.be/search?q=cache:QVFREle0QjUJ:home.pi.be/~brouwen/thuisbrouwen_kip.doc+eierlepeltje=nl

                  met ander, nevengeschikt werkwoord


                  • aanbakken of garen

                  Let op dat je deze extra ingrediënten van te voren hebt aangebakken of gegaard.

                  https://www.liefdevoorkoken.nl/recipes/tortilla/,