aangesprokene


aangesprokene 1.0

iemand tegen wie iets gezegd wordt; iemand die aangesproken wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aangesprokene…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt direct door iemand aangesproken

    Algemene voorbeelden


    Primo Levi beschrijft dat hij en zijn vrienden tijdens hun gevangenschap bijna allemaal geteisterd werden door een weerkerende nachtmerrie: dat ze thuiskwamen en de doorstane verschrikkingen aan iemand die hun lief was vertelden, hartstochtelijk en bevrijd, maar dat er niet naar hen werd geluisterd. In de wreedste variant van deze droom keerde de aangesprokene zich zelfs zwijgend af en liep weg.

    NRC,

    "Ik wil echt dat jullie je tekst beter leren," zei hij enigszins boos. "Anders ga ik op zoek naar andere acteurs en actrices!". De aangesprokenen begonnen te mopperen.

    Misdaad achter de schermen, Elsbeth Modder,

    'Nieuwe aanvoer, heer commandant!' schreeuwden de policisten in koor. Eén voegde eraan toe: 'Hij zat in het openbaar vóór te lezen, uit wat hij daar in zijn handen heeft.' Ze sloegen de handpalm kletsend op de leren borst. 'Spalla Salute!' brulden ze, en vertrokken. De aangesprokene verrees vanachter zijn marmeren tafel met marmeren inktstel en marmeren buste van Spalla, de Hetman.

    De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

    De moeder is een heilige, staat op een voetstuk en haar voor hoer uitmaken is een gruwelijke belediging, voor de aangesprokene, maar meer nog voor de moeder.

    http://www.ministerievanjustitie.nl/b_organ/wodc/publicaties/overige/pdf/jv0303Hee.pdf,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    aangesprokene 2.0

    iemand op wie een bepaalde boodschap gericht is, bijvoorbeeld in een boek of toneelstuk

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een aangesprokene…

    is een persoon

    • [Toestand algemeen] wordt indirect aangesproken, bv. via een boek of een toneelstuk

      Algemene voorbeelden


      Wie is de of het aangesprokene in deze bundel?

      De Standaard,

      In dit scenario wordt het nieuwe publiek geen participant maar uitvoerder of passieve toeschouwer. Als initiatiefnemer of initiator vertrek je hoe dan ook vanuit zelf ontwikkelde ideeën en een eigen concept. Een flexibele opstelling maakt het echter mogelijk om rond zowel het concept als de invulling en de uitwerking van het project met de toekomstige participant te onderhandelen. Wanneer de aangesprokene zich voldoende voelt aangesproken op zijn of haar eigenheid en er voldoende identificatiemogelijkheden ontstaan, wordt de basis van een vruchtbare samenwerking gelegd.

      http://www.vti.be/pdf/NaarNieuwePublieken_Willaert.pdf,

      aangesprokene 3.0

      iemand die op iets wordt aangesproken; iemand die geacht wordt ergens een bepaalde verantwoordelijkheid voor te hebben

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een aangesprokene…

      is een persoon

      • [Toestand algemeen] wordt op iets aangesproken, bv. vaderschap of een andere verantwoordelijkheid

        Algemene voorbeelden


        De Hoge Raad benadrukt het volgende: Wanneer een als onrechtmatige daad of wanprestatie aan te merken gedraging een risico ter zake van het ontstaan van schade in het leven roept en dit risico zich vervolgens verwezenlijkt, is het oorzakelijk verband tussen die gedraging en de ontstane schade in beginsel gegeven; het is aan de aangesprokene om te stellen en te bewijzen dat die schade ook zonder die gedraging zou zijn ontstaan.

        http://dmd.nu/vdb/

        In het geval van de wettige vader staat het vaderschap al vast, en betreft een alimentatieprocedure alleen de vraag, hoeveel de vader aan alimentatie moet betalen. Bij de 'vaderschapsaktie' gaat het er juist om dat moet worden vastgesteld of de aangesprokene de natuurlijke vader van het kind is.

        NRC,