aankoopfraude


aankoopfraude 1.0

(recht en misdaad; neologisme)

vorm van fraude die gepleegd wordt bij de aankoop van goederen of diensten, waarbij deze meestal niet geleverd worden, terwijl de klant er wel voor betaald heeft; fraude bij het doen van aankopen, vaak bij aankopen via internet; fraude die gepleegd wordt bij de aankoop van goederen of diensten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Aankoopfraude…

is fraude; is bedrog; is een handelwijze

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een vorm van fraude waarbij diensten of goederen niet geleverd worden, terwijl hier wel voor betaald is
  • [Medium] vindt vaak online plaats

    Hoofdsemagram: fraude


    Algemene voorbeelden


    Middelbaar en hoger opgeleiden lopen meer kans slachtoffer te worden van internetfraudeurs [...]. Lager opgeleiden, van wie vier op de tien wel eens online winkelen, zijn in 2012 het minst vaak slachtoffer geweest van aankoopfraude [...]. Het niet-leveren van goederen of diensten terwijl ze wel betaald zijn, de zogenoemde aankoopfraude, komt met 2,7 procent aanzienlijk meer voor dan verkoopfraude (0,2 procent). Daarbij wordt wel geleverd, maar door de koper niet betaald.

    De Telegraaf,

    Jongvolwassenen vaker slachtoffer van aankoopfraude. Jongeren tussen 18 en 35 jaar waren met ruim 4 procent het vaakst slachtoffer van fraude bij het aankopen via internet. Van de 15- tot 18-jarigen was 3 procent de dupe.

    http://isg-beveiliging.nl/tag/aankoopfraude/,

    Wanneer je bijvoorbeeld weet dat het om een aankoopfraude gaat, worden enkel bepaalde specifieke tabellen gedumpt uit de hele container. Wettelijk zijn er geen verplichtingen om alle gegevens uit containers te kopiëren, wanneer de integriteit gewaarborgd is.

    http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/392/314/RUG01-001392314_2010_0001_AC.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een omvangrijke aankoopfraude

    De commissie-Wierda, die twintig jaar geleden de 'helmenaffaire' heeft uitgezocht, en een omvangrijke aankoopfraude in de krijgsmacht op het spoor is gekomen - waarna de inkoopprocedures in het leger grondig zijn herzien - was een kamercommissie zonder de bevoegdheden van de enquêtewet.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010846571:mpeg21:a0178,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2009