aanloopperiode


aanloopperiode 1.0

periode waarin men iets voorbereidt, ontwikkelt of geleidelijk opbouwt vooraleer het zijn uiteindelijke, beoogde beslag krijgt; aanlooptijd

Semagram


Een aanloopperiode…

is een periode; is een tijd

 • [Functie] dient ter voorbereiding of ontwikkeling van iets
 • [Tijd] gaat vooraf aan de periode waarin iets zijn definitieve, beoogde beslag krijgt

  Hoofdsemagram: periode


  Algemene voorbeelden


  Het Zuid-Koreaanse conglomeraat Hyundai gaat in de Belgische plaats Geel een fabriek bouwen voor de fabricage van graafmachines. Na een aanloopperiode zal de produktie 4000 graafmachines per jaar bedragen.

  NRC,

  Laten we er vaart achter zetten, het experiment wagen, een aanloopperiode vaststellen en een datum prikken voor de eerste evaluatie.

  NRC,

  Het begon als een droomstudio, maar het is er al geruime tijd stil [...]. De filmonderneming [...] zit al meer dan twee jaar in een aanloopperiode. In september komt de eerste speelfilm.

  De Standaard,

  Veel maatschappijen moeten hindernissen overwinnen, zoals concurrentie met bestaande leveranciers van communicatiediensten. Daarnaast is er een aanloopperiode nodig om de aanleg van hun netwerk rendabel te maken [...]. In die periode moeten ze tarieven rekenen die twintig tot vijfentwintig procent lager liggen om klanten werkelijk te overtuigen de overstap te maken.

  De Standaard,