aanmaningsbrief


aanmaningsbrief 1.0

brief waarin de ontvanger aangemaand wordt iets te doen, bijvoorbeeld een openstaande rekening te betalen, een besteld product te leveren, een belofte na te komen e.d.; brief die een aanmaning bevat; aanmaanbrief; maanbrief

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aanmaningsbrief…

is een brief; is een geschrift

      Algemene voorbeelden


      Een aanmaningsbrief maakt melding van de afrekening van de schuld en de termijn om eraan te voldoen. Meestal zal hij ook aankondigen dat je voor de rechter gedagvaard wordt wanneer je niet tijdig aan de schuld voldoet. Er bestaat geen vaste regel voor de termijn die de schuldeisers in acht nemen vooraleer ze in actie treden.

      De Standaard,

      Een aanmaningsbrief van een gerechtsdeurwaarder legt gewicht in de schaal omdat hij als ambtenaar de incarnatie is van de gedwongen uitvoering.

      http: //www. gerechtsdeurwaarders. be/nl/professionmalconnue. htm#Services

      De fiscus is wettelijk niet verplicht om aanmaningsbrieven te sturen. Nochtans doet hij dit vaak twee tot drie dagen na het verstrijken van de betaaltermijn. Laattijdig betalen gaat gepaard met nalatigheidsintresten à rato van 0,8 procent per maand of 9,6 procent op jaarbasis.

      De Standaard,

      Bij aanmaningsbrief van 22 januari 1999 heeft de Commissie de regering van het Verenigd Koninkrijk bijgevolg attent gemaakt op die tekortkomingen en haar verzocht, dienaangaande haar opmerkingen kenbaar te maken.

      http://www.curia.eu.int/nl/actu/activites/act01/0129nl.htm,

      De gerechtsdeurwaarder kan een bepaalde aanmaning betekenen (b.v. op verzoek van de ene echtgenoot aan de andere om terug te keren naar de echtelijke woonst). Hij kan tevens, met het oog op het vermijden van een rechtsgeding of een tenuitvoerlegging, aanmaningsbrieven versturen.

      http://users.skynet.be/slachtofferhulp.Antwerpen/advocaat/deurwaarder.htm

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding