aanpassingsklas


aanpassingsklas 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in België)

klas waarin leerlingen met leermoeilijkheden of een leerachterstand extra en/of speciaal onderwijs krijgen om deze achterstand in te lopen; klas voor leerlingen met leermoeilijkheden of een leerachterstand; schakelklas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aanpassingsklas…

is een klas

      Algemene voorbeelden


      Kinderen met leermoeilijkheden of leerachterstand door langdurige afwezigheid worden op advies van de klastitularis verwezen naar de aanpassingsklas; een apart lokaaltje in de school.

      http://www.gemeenteschool-diest.be/

      De aanpassingsklas is bestemd voor pedagogische achterblijvers.

      http://users.online.be/school.schoonbeek/index2.html

      Ten derde willen we op basis van ervaringen en onderzoek inzake de aanpassingsklassen, ervoor pleiten dat zorgcoördinatoren een degelijke (bijkomende) opleiding krijgen en bovendien ook binnen een aantrekkelijk statuut kunnen functioneren.

      http://www.psy.kuleuven.ac.be/ortho/Teksten/BriefMinisterStichting.pdf,

      In het gewoon onderwijs wordt van de kinderen verwacht dat ze aan een bepaalde ondergrens voldoen. De leerstof wordt er aangepast aan de gemiddelde leerling. Voor kinderen die, ondanks extra hulp (aanpassingsklas), toch teveel afwijken van die grens, kan het gewoon onderwijs niet verder instaan.

      http://www.kuleuven.ac.be/thenapa/vlaanderen/onderwijs/buitengewoono.htm

      Alvorens in de aanpassingsklas opgenomen te worden dient het probleem gemeld door de klastitularis en besproken te worden door het Multi-disciplinair team (M.D.O.), om vervolgens toelating te verkrijgen.

      http://users.online.be/school.schoonbeek/index2.html

      Combinatiemogelijkheden


      met telwoord ervoor


      • de eerste aanpassingsklas

      In de eerste aanpassingsklas komt één derde uit het buitengewoon lager onderwijs (BLO), één derde komt uit het zesde leerjaar, de rest uit het vijfde of het vierde leerjaar.

      http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=6086,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding