aanplakbrief


aanplakbrief 1.0

((vooral) in België)

biljet, papier dat op een muur, zuil, bord e.d. wordt aangeplakt om de daarop vermelde informatie wereldkundig te maken; aanplakbiljet; affiche

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aanplakbrief…

is een biljet; is een geschrift

  • [Functie] dient om iets wereldkundig te maken
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt op een muur, zuil, bord e.d. aangeplakt

    Algemene voorbeelden


    Wie na een bepaalde datum betrapt werd op een rijwiel, werd erschossen, lazen wij op de aanplakbrieven die samen met de gecensureerde dagbladen onze enige bron van informatie waren geworden.

    Emmeke, Jan Lampo,

    In een aanplakbrief in hun metrostellen en stations bieden de metrobestuurders hun verontschuldigingen aan de pendelaars aan voor hun langzaam-aan-actie.

    De Standaard,

    Alle andere bijkomende onkosten, die aan de medespelers worden gevraagd, dienen op het programma van de wedvluchten te worden vermeld en geen enkele afhouding zal op de prijzen mogen worden gedaan, indien dit niet op voorhand kenbaar werd gemaakt op de uitnodigingen, aanplakbrieven, enz.

    http://www.kbdb.be/Nationalsportregl.htm,

    De belasting is verschuldigd: - voor reclameborden, aankondigingsborden of -panelen [...]; - voor de wegwijzers [...]; - voor aanplakkingen: door de verantwoordelijke voor de wederrechtelijke aanplakking en zo deze niet gekend is, door de organisator van de manifestatie, vermeld op de aanplakbrief; - voor wederrechtelijk aangebrachte graffiti door de opdrachtgever en indien deze niet gekend is, door de persoon die de graffiti heeft aangebracht.

    http://www.bornem.be/gemeente/gemeentehuis/belastingen2004/reclame%20aankondingsborden%20bewegwijzering.pdf,

    Dit blijft de vraag: hoe denkt u erover, geachte lezers? Dialect of standaardtaal? Daar gaan we. Maar eerst nog dit: tussen twee haakjes heeft de schoolmeester telkens een standaardtalige variant geschreven. 1. fis (bunzing) 2. bestemmeling (geadresseerde) 3. draaitrap (wenteltrap) 4. labbonen (tuinbonen) 5. mutualiteit (ziekenfonds) [...] 16. marmiet (koperen ketel) 17. aanplakbrief (aanplakbiljet, affiche) 18. aarsdarm (endeldarm) 19. sjotten (voetballen) [...] 25. kazakdraaier (windvaan, dus iemand die de huik naar de wind hangt).

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • aanplakbrieven aanbrengen (op iets)
    • aanplakbrieven verwijderen

    Burgemeester Willy Cortois (VLD) laat de stadsdienst de niet-reglementaire aanplakbrieven verwijderen.

    De Standaard,

    Niemand, uitgezonderd de aangestelde aanplakker, mag zonder voorafgaandelijke toelating van de burgemeester, op de officiële aanplakborden, muren en schutsels die op straat uitgeven, berichten, aanplakbrieven of andere schriften of drukwerk aanbrengen.

    http://www.overijse.be/Diensten/html/Politie/Regl_H4.html

    met adjectief ervoor


    • niet-reglementaire aanplakbrieven

    Burgemeester Willy Cortois (VLD) laat de stadsdienst de niet-reglementaire aanplakbrieven verwijderen.

    De Standaard,

    • rode aanplakbrieven

    De analyseprocedure van een dossier klasse 1B voorziet steeds in een openbaar onderzoek, aangekondigd via de gekende rode aanplakbrieven. Bij deze gelegenheid krijgen de buurtbewoners de kans informatie in te winnen en hun mening te geven.

    http://www.ibgebim.be/ONDERNEMINGEN/DOWNLOAD/PDF/brochures/bevolking/!boisnl.pdf,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een verwijderde aanplakbrief

    De belasting wordt vastgesteld als volgt: - 15 euro per verwijderde aanplakbrief; - 15 euro per arbeidsuur per arbeider belast met de verwijdering van de overige in artikel 1 vermelde zaken, vermeerderd met 35 euro per vrachtwagen per uur en/of 50 euro per kraan en per uur die daarbij moet worden ingezet, chauffeur inbegrepen.

    http://www.bornem.be/gemeente/gemeentehuis/belastingen2004/reclame%20aankondingsborden%20bewegwijzering.pdf,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • aanplakbrieven en advertenties
    • opschriften en aanplakbrieven

    Zowel de vrijwillige als de gerechtelijke verkoop worden meegedeeld via aanplakbrieven en advertenties.

    http://www.immo2000.be/nl/index.htm

    Te oordelen naar de opschriften en aanplakbrieven in La Corbeille - het oude stadscentrum of "stadskorf" - is de belangstelling voor het onderwerp groot: de inplanting van definitieve gebouwen voor het Waalse Parlement.

    De Standaard,

    Als de notaris op de eerste zitdag een veel te laag bod krijgt, kan hij een tweede zitdag vaststellen. Na de zitdagen beschikt het publiek over het recht om een hoger bod te doen binnen 15 dagen. Alle voorwaarden van het hoger bod worden meegedeeld via aanplakbrieven en advertenties.

    http://www.immo2000.be/nl/index.htm