aanstaande


aanstaande 1.0

persoon met wie iemand in het huwelijk zal treden; toekomstige echtgenoot of echtgenote; toekomstige man of vrouw; toekomstige huwelijkspartner
Wordt hoofdzakelijk gebruikt in combinatie met een bezittelijk voornaamwoord, zoals bv. in mijn aanstaande.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aanstaande…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is degene met wie iemand gaat trouwen; is degene met wie iemand verloofd is
  • [Geslacht] is een man of een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Ik stond juist door mijn verrekijker Milli te begluren. Haar kamer lag aan de overkant, een verdieping lager dan de mijne. Ze heette nog gewoon Händel, al had ze haar 'aanstaande aanstaande', zag ik, al wel op bezoek.

    De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

    Combinatiemogelijkheden


    met bezittelijk voornaamwoord


    • haar aanstaande
    • mijn aanstaande
    • zijn aanstaande

    Het ongeluk wordt toegeschreven aan een mislukte zelfmoordpoging, temeer omdat ze kort tevoren een soortgelijke poging zou hebben ondernomen. Als reden voor haar gedrag wordt haar verbroken verloving gezien. Haar aanstaande, Leo Wallader, heeft de relatie beëindigd omdat hij in het huwelijk wilde treden met haar beste vriendin, Meg Harris.

    De Standaard,

    Het geroddel over het afgelaste huwelijk van Jenifer Lopez en Ben Affleck houdt maar niet op. Volgens geruchten zou J-Lo de plannen voorgoed opgezegd hebben nadat ze obscene e-mails ontdekt had in de mailbox van haar aanstaande. De mails kwamen stuk voor stuk van vrouwelijke aanbidsters.

    http://www.filmfan.be/article.php?sid=2088,

    Als Corrie en moeder terug zijn, praat ze vrolijk en argeloos, mijn aanstaande. Dat het portret van vader precies lijkt en dat ik op hem lijk.

    Het pistool van de rekening, Jan Willem Holsbergen,

    Wij trouwden in de kerk en ik was bijzonder ontroerd. De molenaar en zijn vrouw zaten buiten op stoeltjes voor de kerk, de vader van mijn aanstaande was des duivels dat zijn dochter door een pastoor werd toegesproken.

    De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

    De man denkt na over zijn huwelijk, hoe mooi was alles in het begin, hoe groot zijn verliefdheid! Met bonzend hart heeft hij zijn aanstaande op een bankje in het park, bij volle maan en windstil weer tegen zijn borst gedrukt. Toen verwachtte hij nog alles van het leven.

    De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

    Formeel heeft de troonopvolger de toestemming van het parlement nodig voor een huwelijk. Maar Willem-Alexander voelt de tijdgeest vermoedelijk goed aan wanneer hij er vanuit gaat dat de godsdienstige overtuigingen van zijn aanstaande geen punt van discussie meer zullen zijn, zoals ze dat nog wel waren toen zijn tante Irene in 1964 in het huwelijk trad met de Spanjaard Carlos-Hugo van Bourbon-Parma.

    NRC,