aanvaardingstoespraak


aanvaardingstoespraak 1.0

toespraak waarmee men officieel een ambt, functie of nominatie daartoe aanvaardt; aanvaardingsrede

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aanvaardingstoespraak…

is een toespraak

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] dient ter aanvaarding van een ambt

    Algemene voorbeelden


    De nieuwe voorzitter zei in zijn aanvaardingstoespraak dat hij de PvdA een duidelijk sociaal-democratisch profiel wil geven en dat hij staat voor een echte ledenpartij, waarbij 'de leden doordringen tot de professionals van de partij.'

    Het Financieele Dagblad,

    In zijn aanvaardingstoespraak dankt Pechtold de leden voor het vertrouwen dat ze in hem hebben: "Dank voor het vertrouwen. Ik aanvaard met overtuiging het lijstrekkerschap van D66."

    https://books.google.nl/books?id=H9a20Lk8t3EC&pg=PA229&lpg=PA229&dq=%22aanvaardingstoespraak%22&source=bl&ots=6ZPMrN-Vb8&sig=PRTvuwjRJswM5JT1xZ27OHxCwQE&hl=nl&sa=X&ei=uva3VP_jJIHiOKSdgYgM&ved=0CGAQ6AEwDTgK#v=onepage&q=%22aanvaardingstoespraak%22&f=false,

    Het feit dat de koning van Nederland geen politieke verantwoordelijkheid heeft, betekent niet dat hij geen verantwoordelijkheid draagt. 'Anders zou de eed die ik straks afleg betekenisloos zijn', zei koning Willem-Alexander dinsdag in zijn aanvaardingstoespraak in De Nieuwe Kerk.

    http://www.volkskrant.nl/dossier-inhuldiging-willem-alexander/willem-alexander-koning-draagt-ook-eigen-verantwoordelijkheid~a3434206/,

    De nieuwe president van Israël heet: Shimon Peres. De 83-jarige veteraan politicus won de verkiezingen in de Knesset met grote overmacht [...]. In zijn aanvaardingstoespraak waarbij Peres een keppeltje droeg, beloofde hij zich in te zetten voor de vrijlating van gegijzelde en vermiste Israëlische soldaten.

    http://www.nik.nl/2007/06/peres-nieuwe-president-van-israel/,

    En toevallig was die lijsttrekker (Pim Fortuyn) zelf ook aanwezig bij de presentatie. Hij kreeg het eerste boek overhandigd (in hoofdstuk 57 spreekt Nagel zijn voorkeur voor Fortuyn uit) en mocht meteen zijn aanvaardingstoespraak houden. Na afloop wilden de verzamelde journalisten van radio en TV dus wel even een gesprekje opnemen met de beoogd lijsttrekker.

    http://www.politiek-digitaal.nl/archief/binnenhofsezaken/2001/okt2001.shtml,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    aanvaardingstoespraak 2.0

    toespraak waarmee men officieel een toegekende prijs of onderscheiding in ontvangst neemt; aanvaardingsrede

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een aanvaardingstoespraak…

    is een toespraak

    • [Functie] dient ter aanvaarding van een toegekende prijs of onderscheiding

      Algemene voorbeelden


      Toen Dario Fo twee jaar geleden de Nobelprijs voor Literatuur toegekend kreeg, hield hij in Zweden een aanvaardingstoespraak waarin hij verwees naar een wet die keizer Frederik II in 1221 op Sicilië afkondigde en die alle burgers het recht gaf clowns en straatartiesten te beledigen, te slaan en zelfs te doden.

      http://www.kuleuven.ac.be/up/jona/jona9900-2/p5_Dariofo.html,

      In 1910 sprak Theodore Roosevelt tijdens zijn aanvaardingstoespraak voor de Nobelprijs voor de Vrede over een nieuwe Magna Charta in Den Haag.

      http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Toespraak-door-burgemeester-Van-Aartsen-bij-de-opening-van-de-Vier-Vrijhedententoonstelling-3-oktober-2012.htm,

      Koningin Máxima heeft vrijdagavond in het Duitse Baden-Baden de Duitse Mediaprijs 2013 ontvangen. Zij kreeg deze onderscheiding voor haar werk als speciaal pleitbezorger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon [...]. De koningin zei in haar aanvaardingstoespraak dat ze "deze prachtige onderscheiding deelde met vele dappere mensen in de wereld die hard werken om nieuwe mogelijkheden te scheppen voor hun families, gemeenschappen en landen".

      http://www.nu.nl/binnenland/3732871/maxima-ontvangt-duitse-mediaprijs.html,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding