aardbevingsdiplomatie


aardbevingsdiplomatie 1.0

(politiek en bestuur; neologisme)

diplomatie tussen twee elkaar in principe vijandig gezinde naties door het bieden van hulp bij een aardbeving in een van beide landen; het diplomatiek gebruiken van een aardbeving om de betrekkingen met een land te verbeteren, bijvoorbeeld door humanitaire hulp te bieden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Aardbevingsdiplomatie…

is diplomatie

  • [Onstoffelijke inhoud] is het diplomatiek gebruiken van een aardbeving om de betrekkingen met een land te verbeteren, bijvoorbeeld door humanitaire hulp te bieden

    Algemene voorbeelden


    Aardbevingsdiplomatie moet kwestie-Cyprus deblokkeren [...]. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft in Ankara de hoop uitgesproken dat de verbeterde sfeer tussen Turkije en Griekenland na de aardbevingen in beide landen een oplossing van de kwestie-Cyprus naderbij zal brengen. De Grieks-Cyprioten en de Turks-Cyprioten hebben ingestemd met de hervatting van de onderhandelingen [...]. De president drukte zijn medeleven uit met de slachtoffers van de twee verwoestende aardbevingen die Turkije hebben getroffen en bood het land extra hulp aan.

    http://www.standaard.be/cnt/dst9911160023,

    Amerikaanse legervliegtuigen vliegen dezer dagen af en aan om Amerikaanse hulp aan te voeren voor de aardbevingsslachtoffers in Iran. Tientallen Amerikaanse artsen en andere hulpwerkers zijn in het rampgebied aan de slag gegaan. Het is tijd voor een rondje aardbevingsdiplomatie.

    http://vorige.nrc.nl/buitenland/article1595867.ece,

    De islamitische republiek Iran en het op het Westen gerichte Arabische land Egypte willen opnieuw diplomatieke betrekkingen aanknopen. Na liefst 25 jaar ruzie is dit een spectaculaire ontwikkeling die al de naam 'aardbevingsdiplomatie' heeft gekregen.

    http://www.demorgen.be/plus/iran-en-egypte-herstellen-relaties-a-1412192357220/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1999