abattoir


abattoir 1.0

bedrijf waar dieren geslacht worden voordat ze verder verwerkt worden of bij de slager verkocht worden; bedrijf dat de schakel vormt tussen de boerderij en de slager of de vleesverwerkende industrie; slachthuis; slachterij

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een abattoir…

is een bedrijf

      Algemene voorbeelden


      Er dienen verder kleine, plaatselijke slachthuizen te komen en mobiele slachterijen. Mede door EU-regels zijn immers veel kleinere abattoirs gesloten, wat vervoer over lange afstand stimuleerde.

      Reformatorisch Dagblad,

      Na een artikel in het weekblad Stern en uitzendingen van RTL-plus over slechte hygiënische toestanden op Nederlandse abattoirs hebben Duitse groothandelaren en supermarktketens de import van Nederlands vlees gestaakt.

      NRC,

      Tot afschuw van vegetarisch India bevindt er zich in mijn koelkast meestal ook een zakje - want alles wordt hier in plastic zakjes meegegeven - met lamsvlees. Sinds kort kan dat weer, nadat de sluiting van het lokale abattoir en een staking van de slagers dat drie maanden lang onmogelijk hadden gemaakt.

      NRC,

      Onderzoek toonde aan dat bakkerijen pas bij 24 geureenheden overlast veroorzaken, terwijl de geur van abattoirs al bij twee of drie eenheden als stank wordt ervaren.

      NRC,

      Enkele abattoirs in het Verenigd Koninkrijk slachten zowel 'verdachte' als gezonde koeien.

      http://www.agriholland.nl/dossiers/ahds_bse/ahds_bse.html

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      abattoir 1.1

      gebouw of complex waarin een abattoir gevestigd is; terrein waar het abattoir zich bevindt; ruimte waarin een abattoir gevestigd is

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een abattoir…

      is een gebouw

          Algemene voorbeelden


          Het verlaten abattoir van Casablanca biedt uitstekende mogelijkheden voor hergebruik [...]. Het abattoir van Casablanca is een schitterende verzameling gebouwen.

          http://www.evertverhagen.nl/Download/Casablanca%20Abattoir%20(klein%20Ned).pdf,

          Met een breed armgebaar wijst hij naar het gebouw om hem heen. Het is het abattoir dat Peter Vlug anderhalf jaar geleden kocht. "Tot 1989 was het een slachthuis. Zonder nadere aankondiging gingen in één keer de poorten dicht. Eigenlijk wilde men het afbreken, maar dat mocht niet omdat het onder monumentenzorg viel."

          http://www.eastwestgeneration.com/blog/fonduen-in-het-dorre-hart-van-europa.html,

          De verzetsgroep werd, nadat men een gevangen genomen Duitser had vrijgelaten, door de Duitsers overmeesterd en bij het speeltuintje van het Hoornwerk, naast het abattoir, neergeschoten op de ochtend van 10 april.

          http://www.wandelenindeventer.nl/Foto's%20onderwerpen/Deventer%20geschiedenis%20in%20een%20notedop/Deventer%20geschiedenis.pdf

          Ik woonde in de witte huizen bij het abattoir en het kerkhof in Schiedam.

          De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

          Hij besloot zich aan te kleden, koffie te drinken in een café bij het abattoir dat de hele nacht open was, en naar huis te gaan.

          Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

          Er hangt een zeer sterk vergrote beroemde oude foto van een tegen de muur van een abattoir gezeten slager (laarzen, wit pak met bloed bevlekt) die een pas afgezaagde varkenskop voor zijn gezicht houdt, zodat het lijkt of er een aangekleed varken zit.

          Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,