abdiceren


abdiceren 1.0

(formeel)

( Gezegd van een vorst of vorstin, de paus)
afstand doen van de troon; troonsafstand doen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Abdiceren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Toen mijn vader via de radio vernam dat Leopold III had geabdiceerd, greep hij diens foto van de schouw, verscheurde ze en wierp de snippers in de kachel.

      De Standaard,

      BRUSSELMANS: Je bent achtenzeventig, paus. PAUS: Is 't waar? Dan ben ik recentelijk enorm verouderd. Het leven staat niet stil, mijn zoon. Maar zoals ik al zei, kardinaal Danneels is een pronte vent. Niet dat ik aan abdiceren denk, maar volgens mij is hij een kanshebber voor mijn opvolging.

      http://users.pandora.be/erik.raeymaekers/brpaus.htm,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: te

      • abdiceren ten gunste van
      • abdiceren ten voordele van

      Prinses Beatrix was tot zij op 30 april 2013 abdiceerde ten gunste van haar zoon Willem-Alexander regerend vorstin. Als zodanig trad zij op 30 april 1980 aan.

      https://www.parlement.com/id/vj6pbozmizra/de_regeerperiode_van_koningin_beatrix

      Vandaag is het 40 jaar geleden dat Koningin Juliana abdiceerde, ten gunste van haar dochter, Prinses Beatrix. Na de ondertekening van de akte van abdicatie, werd Prinses Beatrix Koningin Beatrix.

      https://www.modekoninginmaxima.nl/koninginnenmode-ontwerpers/terugblik-de-abdicatie-en-inhuldigingsjaponnen-van-koningin-beatrix-40,

      Deze wilsuiting begraaft definitief de gedachte alsof Filip geen zin zou hebben om die taak te gaan uitoefenen. Dit idee leeft sinds lang in sommige kringen waar werd gefluisterd dat Filip op het cruciale ogenblik zou abdiceren ten voordele van zijn zus, prinses Astrid.

      De Standaard,

      met een als-bepaling


      • abdiceren als koningin

      Prinses Beatrix abdiceerde op 30 april als koningin. Door het aantreden van haar zoon Willem-Alexander zijn de commissarissen van de koningin sindsdien commissarissen van de koning.

      https://nos.nl/artikel/508030-beatrix-neemt-afscheid-van-cvdk-s,

      abdiceren 2.0

      ((vooral) in België; formeel)

      afstand doen van iets anders dan de kroon, vooral van een leidende positie of een machtspositie; vrijwillig afstand doen van iets, vooral van verantwoordelijkheid of bepaalde rechten; vervolgens figuurlijk ook: niet optreden zoals redelijkerwijs verwacht mocht worden; verstek laten gaan; in gebreke blijven; verzaken

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Abdiceren…

      is een handeling

          Algemene voorbeelden


          We zien nog allemaal de beelden voor ons van dat regeringscongres van de VLD, waar de huidige vice-premier Dewael uitriep dat er geen vreemdelingenstemrecht zou komen. Dat nooit! De hele zaal werd opgezwiept en tot applaus gebracht. Toen wist de VLD-top eigenlijk al dat zij die stoerdoenerij niet zou kunnen waarmaken. Toen wist zij al dat zij abdiceerde en maakte zij alleen nog maar haar achterban wijs dat zij erin zou slagen in het Parlement de Franstaligen tegen te houden en dat ze erin zou slagen om hen te overtuigen.

          http://www.dekamer.be/doc/PCRI/pdf/51/ip052.pdf,

          Combinatiemogelijkheden


          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: aan

          • (het) abdiceren aan het overleg

          Dat deze voorstellen nu kans op slagen kennen heeft niet zozeer te maken met de dreiging van een staking maar met het abdiceren van de BVAS aan het overleg.

          http://users.telenet.be/asgb/S010911.htm,

          Voorzetsel: overig

          ( Met inzake)
          • abdiceren inzake het vreemdelingenstemrecht

          Toen kwam Verhofstadt II eraan en bleek dat de strategische keuze van de VLD om die zware prijs te betalen – de snel-Belg-wet als afkoopsom om niet te moeten abdiceren inzake het vreemdelingenstemrecht – ook vrij snel moest worden opgegeven.

          http://www.dekamer.be/doc/PCRI/pdf/51/ip052.pdf,

          Voorzetsel: op

          • abdiceren op alle vlakken

          De VU-fractievoorzitter, Paul Van Grembergen, ziet in de gebeurtenissen het zoveelste bewijs dat de federale regering de agenda bepaalt van de Vlaamse overheid. De Vlaams-nationalist veegde de vloer aan met het federaal kabinet, dat voor hem op alle vlakken abdiceert.

          De Standaard,

          Voorzetsel: van

          • (het) abdiceren van de BVAS

          Dat deze voorstellen nu kans op slagen kennen heeft niet zozeer te maken met de dreiging van een staking maar met het abdiceren van de BVAS aan het overleg.

          http://users.telenet.be/asgb/S010911.htm,

          • abdiceren van je roeping

          Als je volk, je land en je koningshuis je lief zijn, zul je alleen in uiterste noodzaak mogen abdiceren van je theocratisch-politieke roeping.

          http://www.wapenveldonline.nl/artikelen/wpv01537-40.htm,

          met bijwoord


          • niet (moeten) abdiceren

          Nog met grotere zekerheid weet hij dat de sociaal-democratie niet zal overleven als ze niet de frontale aanval op het neoliberalisme inzet en poogt de democratie uit de greep van de markt te redden. De politiek kan uiteraard niet abdiceren: ze behoudt essentiële taken, onder meer - maar niet uitsluitend - wat de bescherming van de zwaksten in de samenleving betreft.

          De Standaard,

          Toen kwam Verhofstadt II eraan en bleek dat de strategische keuze van de VLD om die zware prijs te betalen – de snel- Belg-wet als afkoopsom om niet te moeten abdiceren inzake het vreemdelingenstemrecht – ook vrij snel moest worden opgegeven.

          http://www.dekamer.be/doc/PCRI/pdf/51/ip052.pdf,

          • wereldwijd abdiceren

          "De voorbije decennia hebben de politici wereldwijd geabdiceerd. Ze hebben overal de overheden terug laten treden en hebben zo hun eigen onmacht georganiseerd".

          http://www.denar.yucom.be/archief/170/Barrez.htm