abonnee


abonnee 1.0

iemand die ergens een abonnement op heeft, bv. op een krant, een tijdschrift, een telefoondienst, een kabelmaatschappij etc.; iemand die zich op iets heeft geabonneerd, bv. op een krant, een tijdschrift, een telefoondienst, een kabelmaatschappij etc.; iemand met een abonnement; abonnementhouder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een abonnee…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een abonnement, bv. op een krant, een tijdschrift, een telefoondienst, een kabelmaatschappij etc.

    Algemene voorbeelden


    Alleen Debitel heeft een boete gekregen van 400.000 gulden. Het bedrijf kan volgens Opta niet snel genoeg handelen als een abonnee zijn oude telefoonnummer wil meenemen.

    ANP,

    Na een samenwerking van ruim 25 jaar besloot Belgacom een eigen beroepen- en handelsgids uit te geven. Het gevolg is dat elke abonnee vier gidsen kreeg: de Gouden Gids en de telefoongids van ITT Promedia en het telefoonboek en de handels- en beroepengids van Belgacom.

    De Standaard,

    De Webstek van Bol [...] heeft naast een open gedeelte ook een gesloten deel, dat enkel voor abonnees toegankelijk is. Bol wil op de site Belgische informatie en informatiediensten bieden aan Belgische gebruikers (local content for local people is volgens de perstekst de basisfilosofie van Bol).

    De Standaard,

    De omschrijving van de universele dienst in het koninklijk besluit dat Di Rupo opstelde, omvat acht punten: Elke burger krijgt een gewaarborgde toegang tot stemtelefonie, fax en datatransmissie tegen een lage prijs, die vastgelegd wordt in een contract tussen de overheid en Belgacom. Noodoproepen zijn gratis. Abonnees hebben recht op een gratis klantendienst en een inlichtingendienst. Wie zijn telefoonrekening niet kan betalen, moet wel nog oproepen kunnen ontvangen en zelf noodoproepen doen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • krijgen

    De Vredeslijst is een E-mail mailing list: alle abonnees krijgen nieuws, aankondigingen e.d. per E-mail thuisgestuurd, geheel gratis.

    http://www.ddh.nl/vrede/index.html

    Het kwartaalblad gaat dit jaar zijn zevende jaargang in. Abonnees krijgen 4 nummers per jaar, bestaande uit algemene artikels en een bijlage met actuele informatie, vragen en antwoorden.

    http://www.homunculus.yucom.be/heraldiek.html

    als object bij een werkwoord


    • abonnees werven

    In dit besluit is bepaald dat leden van de NDP in beginsel (er zijn uitzonderingen) geen kortingen, voordelen of prijzen aanbieden om zo abonnees te werven.

    http://roquade.library.uu.nl/cgi-bin/wiarda/pw.cgi/2001/index.html

    Naast marktleider China Telecom heeft het kleinere Unicom zich tot een serieuze concurrent opgewerkt, die vooral in maart veel nieuwe abonnees wist te werven.

    http://www.automatiseringgids.nl/news/default.asp?nwsId=8853=ws

    met koppelwerkwoord


    • abonnee worden
    • abonnee zijn

    Veel aandacht voor muziek, veel geschiedenis en politiek, een rubriek waarin een paar nieuwsfeiten van de afgelopen maanden worden toegelicht, nieuwtjes over concerten, verschenen boeken, cursussen, elke keer een portfolio in kleur waarin een Griekse beeldend kunstenaar wordt voorgesteld, vaak een stuk over een streek, een eiland, een gebied waar iets bijzonders over te vertellen valt. Wie geen abonnee wordt is gek, zou je zeggen.

    NRC,

    Het jonge paar verkoopt echter geen tijdschriften of kranten-abonnementen, maar abonnementen voor groente [...]. De prijzen op Stroovledder zijn niet hoger dan in de supermarkt. 'Wat wij vinden dat een redelijke prijs is, dat komt vaak overeen met de supermarkt'. In zo'n pakket gaan vijf verschillende soorten groente, plus vaak iets extra's. Van de mensen die abonnee zijn is een kleine groep die al bewust biologisch dynamisch eet.

    Meppeler Courant,

    met adjectief ervoor


    • nieuwe abonnees

    "Martin heeft van De Groene Amsterdammer een zeer leesbaar blad gemaakt. Hij heeft gezorgd voor een frisse wind en heeft de linkse dogmatiek in het blad verwijderd, hoewel het hart altijd links is blijven zitten. De Groene heeft dankzij hem nieuwe abonnees erbij gekregen, zonder vaste lezers te verliezen."

    Het Parool,

    • de vaste abonnee
    • trouwe abonnees
    • vaste abonnees

    Natuurlijk komen er allerhande acties om de vernieuwde compacte krant onder de aandacht te brengen. Aanstaande vrijdag, tijdens de lancering, worden er 200.000 exemplaren uitgedeeld. Maar ook voor de vaste abonnee, soms al tientallen jaren 'lid van de krant', zijn er activiteiten georganiseerd.

    http://devernieuwdetelegraaf.nl/lezer-de-watten-leggen/,

    Trouwe abonnees krijgen zelden een cadeautje, terwijl nieuwe leden steeds meer aanbiedingen krijgen. Hoe effectief is deze marketing-strategie eigenlijk en wat levert het de abonnee uiteindelijk op?

    http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/2362188/2006/02/27/Nieuwe-abonnees-in-de-watten.dhtml,

    Veel aantrekkelijker voor het telecombedrijf is de postpaid-beller, de abonnee die een abonnement heeft, veel meer belt en achteraf een rekening gepresenteerd krijgt. Vaste abonnees bellen per maand gemiddeld zo'n 3,5 uur, prepaid-klanten komen niet verder dan 1 uur en drie kwartier.

    De Telegraaf,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • betalend abonnee
    • betalende abonnees

    Hans en Corinne Simons willen weten wat de oud-hoofdredacteur van Het Vrije Volk van het nieuwe Rotterdams Dagblad vindt. Ik meld ze dat ik betalend abonnee ben en dat ik het van de regionale dagbladen een van de betere kranten vind.

    NRC,

    Gaandeweg breidde het netwerk zich uit en bood het ook andere informatie aan. Maar het principe bleef: alleen betalende abonnees kregen toegang en het netwerk bood alleen "eigen" informatie aan. Zo groeide Compuserve uit tot wat het vandaag is: de tweede grootste commerciële online-dienst in de wereld, na America Online.

    De Standaard,

    "Wij zijn het snelstgroeiende tijdschrift in Vlaanderen. Het heeft nu duizend betalende abonnees."

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • abonnee van de NCRV-gids
    • abonnee van Reader's Digest
    • de abonnees van SuperSport

    Het is bekend dat vele "rechtse' predikanten hun gemeente van de kansel af aansporen gewoon lid of ten minste tientjeslid van de EO te worden. Velen hebben dat gedaan, maar zijn abonnee van de NCRV-gids gebleven.

    NRC,

    'Is er één club die jou niet heeft uitgekotst, Claire?' zegt ze tegen de gordijnen. 'Voorzover ik weet kan ik morgen zó abonnee van Reader's Digest worden, Geert.'

    De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

    De abonnees van SuperSport krijgen dit weekeinde twee competitiewedstrijden van de 27ste speeldag rechtstreeks op hun betaalscherm.

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • het aantal abonnees

    AN is een goed voorbeeld van een elektronisch tijdschrift waarin niet alleen artikelen worden gepubliceerd, maar ook een plaats wordt geboden aan discussie en de publicatie van elektronische bibliografieën, recensies en nieuwsbrieven. Het aantal (betalende) abonnees stijgt geleidelijk en is momenteel 71.

    http://www.historiaeninformatica.org/,

    Naast marktleider China Telecom heeft het kleinere Unicom zich tot een serieuze concurrent opgewerkt, die vooral in maart veel nieuwe abonnees wist te werven. Het aantal abonnees in Japan is overigens niet veel minder dan dat in China: 51,1 miljoen.

    http://www.automatiseringgids.nl/news/default.asp?nwsId=8853=ws

    met telwoord ervoor


    • 320.000 abonnees
    • vijfduizend abonnees
    • vijftig abonnees

    Van de ongeveer vijftig abonnees is de helft Nederlander. Vijfduizend abonnees zoals de Nederlandse vrekkenkrant heeft, lijkt Cools niet haalbaar. "Ik mik op een paar honderd."

    De Standaard,

    In Duitsland telt Debitel 320.000 abonnees.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • aanmelden als abonnee
    • registeren als abonnee
    • verwelkomen als abonnee

    Door het aanmelden als abonnee gaat u accoord dat wij een Nieuwsbrief naar uw adres mogen sturen.

    http://www.moerstaal.nl/

    Het popualairste e-mailblad is tot dusver een tijdschrift over winkelen, waarop 410.000 mensen zich hebben geabonneerd. Wie zich als abonnee heeft laten registreren krijgt het Japanstalige tijdschrift wekelijks gratis in zijn computer.

    ANP,

    Wij hopen u spoedig te mogen verwelkomen als abonnee van Psychologica.

    Fin de siècle, John Schleipen,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen