absintolie


absintolie 1.0

etherische olie die uit de bladeren en bloemtoppen van de absintplant wordt gedestilleerd

Semagram


Absintolie…

is olie

  • [Geur] ruikt scherp en biter; ruikt kruidig
  • [Kleur] is donkergroen tot blauw
  • [Ingrediënt] wordt bereid uit de bladeren en de bloemtoppen van de absintplant
  • [Functie] wordt gebruikt als ingrediënt van de alcoholische drank absint; wordt gebruikt om de eetlust op te wekken; wordt gebruikt om parasieten te doden en insecten te weren
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een giftige stof

Hoofdsemagram: olie


Algemene voorbeelden


Deskundige In 't Veld van de Keuringsdienst van Waren gaat vreemd genoeg van een andere definitie uit. Hij noemt absint een drank met een hoog spiritusgehalte en de aanwezigheid van de giftige stoffen absintolie en anijsolie.

http://www.groenefee.nl/pleitnota.pdf,

De artemisia absinthium kan 1 meter hoog worden, heeft sterk ingesneden grijsgroen bladeren [...]. Voor 1 liter essentiële olie is 100 tot 200 kg plantenmateriaal nodig, de opbrengst is ongeveer 0.5 tot 1%. De olie wordt verkregen door stoomdestillatie. De kleur van absintolie kan variëren van donkergroen tot blauw, soms zelfs een blauwachtige kleur. De geur is scherp, bitter en kruidig.

http://www.reformhuissmulders.nl/v1/Assortiment/etherische_olie/etherischeolie_html/Absint.htm

Absintolie is het bepalende bestanddeel van de beroemde absinthe, een alcoholisch drank uit Frankrijk, die Vincent van Gogh in zijn greep hield aan het eind van de 19e eeuw. Absinth is een eetlustopwekkende olie waardoor het logisch is dat de olie aan aperitieven is toegevoegd. Verder is absinth bekend als een parasietendoder. De olie wordt verdampt om insecten te weren.

http://www.winkels.nl/de/b2025.Chi/c66.aromatherapie/p5412.Chi_Absint