abstract


A - niet concreet

abstract 1.0

bestaande in de geest als een begrip, gedachte of idee, maar geen fysieke vorm of concreet bestaan hebbend; niet concreet; conceptueel

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een abstract begrip
  • een abstract idee
  • een abstracte betekenis
  • abstracte termen

Wanneer de cliënt abstracte begrippen gebruikt, zoals 'vrijheid', kan er taalverwarring ontstaan doordat cliënt en therapeut het woord niet op precies dezelfde manier begrijpen.

http://www.mandala.be/psychotherapie/inrelatie.htm

Van heel veel zaken (lantaarnpalen, tafels, potloodslijpers) herkennen we wel een typische vorm, maar niet een typisch geluid. En min of meer abstracte ideeën kunnen veel makkelijker met het beeld van een tastbaar voorwerp worden verbonden — verliefdheid zit in je hart, iets begrijpen doe je met je hoofd — dan aan de klank ervan.

http://www.onzetaal.nl/nieuws/gebareniconen.html

Een voorbeeld hiervan is 'hoop' waarvan het kind geleerd heeft dat dit 'een hoeveelheid' betekent. Dat het woord ook nog een meer abstracte betekenis heeft, namelijk 'verwachting', is voor het autistische kind moeilijk te bevatten.

http://www.autisme-nva.nl/

De geschiedenis van de wetenschap laat zien hoe lang dit proces van de abstrahering van de ervaring heeft geduurd. Om een voorbeeld te noemen: pas door het abstracte begrip 'weerstand' hebben we de elektriciteit begrepen en is de wetenschap bevrijd van de nauwe band met de zintuiglijke waarneming, bevrijd van de eenheid met de natuur.

http://www.sg.unimaas.nl/vink.htm,

Terwijl solidariteit een abstract begrip is, dat zelfs abstract blijft in zijn meest alledaagse betekenissen (Van Dale geeft bijvoorbeeld als verklaring: 'het voelen van gezamenlijkheid en de bereidheid daaraan gevolg te geven'), wordt geven vaak geassocieerd met concrete en materiële objecten die bij bepaalde gelegenheden worden uitgewisseld tussen mensen die een bepaalde relatie met elkaar hebben.

http://www.aup.nl/do.php?a=process_visitor_download_id=585

En het is allicht ook niet toevallig dat tv-soaps met typisch 'lokalistische' namen als Familie en Thuis dé kijkcijferkanonnen zijn geworden. De neiging om altijd maar in abstracte termen over het globale, internationale aspect van de samenleving te praten, scherpt blijkbaar de zin voor het particuliere en concrete vlakbij.

Knack,

met bijwoord


  • eerder abstract
  • meer abstract
  • nogal abstract
  • vrij abstract

De tweedaagse in Dhaka, hoofdstad en mierennest van Bengalen en riksja's was een beklijvende ervaring die diepe indrukken naliet. Een herinnering die niet zozeer gekleurd is door wat ik daar gezien heb, eerder door wat ik daar kon horen, voelen en ruiken. Daar kreeg het eerder abstracte begrip "cultuurshock" voor mij een zeer concrete inhoud.

http://www.kerknet.be/jongeren/files/parking/jvjarch/bangladesh.html,

Noch de toenmalige, noch de potentiële coalitiepartners waren met een open conflict over embryo-onderzoek gediend. Het is dus niet verbazingwekkend dat het parlementaire debat in nogal abstracte termen werd gevoerd.

http://www.bsk.utwente.nl/bw/index.html

Een voorbeeld hiervan is 'hoop' waarvan het kind geleerd heeft dat dit 'een hoeveelheid' betekent. Dat het woord ook nog een meer abstracte betekenis heeft, namelijk 'verwachting', is voor het autistische kind moeilijk te bevatten.

http://www.autisme-nva.nl/

Wat is geld en wat is muntgeld? Geld is een ruim en vrij abstract begrip. Het is een kwantificeerbare grootheid die gebruikt kan worden als? Betaalmiddel/ruilmiddel? Waardemeter? Opslag van waarden (spaarmiddel).

http://www.flwi.ugent.be/AAHE/AncientHistory/metho_numismatiek.pdf,

met werkwoord


  • abstract zijn

God is abstract. Niemand heeft er een idee van wie of wat God werkelijk is.

http://www.wereldwijd.be/archief/ww279-42.htm,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


abstract 1.1

(taal en taalkunde)

iets noemend wat over het algemeen niet zintuiglijk waarneembaar is; een abstract begrip noemend, bijvoorbeeld een gebeurtenis, eigenschap of toestand
In de verbindingen abstract substantief en abstract zelfstandig naamwoord.

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Vaste verbindingen


abstract 2.0

gebruik makend van niet-concrete begrippen; niet door concrete voorbeelden verhelderd of niet in concrete situaties gerealiseerd; theoretisch; soms ook: moeilijk te begrijpen; vaag

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een abstract niveau
  • een abstract verhaal
  • een abstracte formulering
  • het abstracte denken

Deze veranderingen gaan samen met een verdere mentale ontwikkeling zodat de tiener steeds beter in staat wordt om op een meer abstract niveau te denken.

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2001/Diabetes-Info-sep-okt-2001/tussen_kind_en_volwassen.htm,

Pluriformiteit of autonomie is van belang als het gaat om de mate waarin de gedragsalternatieven voor vrouwen beperkt of vergroot worden. Waarom is dit theoretische exposé nu belangrijk, zal de lezer zich wellicht afvragen. Waarom zo'n abstract verhaal na de presentatie van de concrete cijfers en trends?

http://www.scp.nl/boeken/titels/2000-5/nl/acrobat/Emancipatie.pdf,

Veel van wat wij kennen als politieke theorieën betreft argumentaties ter verdediging van de ene of de andere van deze oplossingen, alsook voorstellen om de geprefereerde oplossing tot stand te brengen. Filosofische gedaanten van het utopisme. In hun abstracte formulering zijn al die oplossingen in zekere zin utopisch: geen ervan is ergens in onversneden vorm gerealiseerd.

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Utopia/De%20filosofische%20achtergrond%20van%20het%20utopisme.html

Het is pas nadat we op datzelfde abstracte niveau hebben nagedacht over de haalbaarheid van onze voorstellen, dat we ze concreet zullen uitvoeren. Mede hierdoor zijn we, als volwassenen, geneigd het abstracte denken hoger in te schatten dan het lichamelijk gemedieerde, spontane en voorbewuste kennen en "denken".

http://www.hetgeelpunt.be/ww/pc/vd.html,

met bijwoord


  • bijna abstract
  • erg abstract
  • even abstract
  • heel abstract
  • meer abstract
  • minder abstract
  • tamelijk abstract
  • te abstract
  • vrij abstract
  • wat abstract
  • zo abstract
  • steeds abstracter
  • veel abstracter

Wat ik in de voorgaande paragrafen heb geschreven over wetenschappelijkheid en rationaliteitscriteria zal in de ogen van velen, ondanks de gegeven voorbeelden, tamelijk abstract en theoretisch zijn overgekomen.

http://www.rechten.unimaas.nl/ozic/CorsendonkVIII/workshops/paper%20Hage.pdf

De recreatiesector gaf aan, dat de informatie wel erg abstract was: niet voldoende doorvertaald naar de bewuste sector.

Meppeler Courant,

Of denkt de NAVO aan optredens aan de overkant van de Middellandse Zee? Het antwoord van Claes op zulke vragen is even abstract als de vijand die hij in het vizier heeft.

NRC,

Het taalgebruik blijft heel abstract en anoniem, zelfs ietwat bureaucratisch.

http://www.uia.ac.be/rech/advalvas/index.html?advalvtoc.html,

Oostenrijk had al eerder een burgerlijk wetboek in 1819. Het was minder abstract (aanschouwelijker en wijdlopiger), eerder casuïstisch en in meer concrete en pragmatische bewoordingen opgesteld.

http://www.uia.ac.be/rech/advalvas/index.html?advalvtoc.html,

Laten we dan een voorbeeld nemen, want anders wordt het me te abstract.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

Het vrij abstracte denkproces licht hij telkens toe met concrete voorbeelden.

De Standaard,

Recht houdt zich met maatschappelijke vragen bezig. De rechtsfilosofie, die nadenkt over grondbeginselen en fundamentele uitgangspunten van dat recht, houdt zich dus ook met die maatschappelijke vragen bezig, zij het vaak op een wat abstracter niveau.

http://www.bezinningscentrum.nl/indemarge/ssi_indemarge/pdf_indemarge_hor/marge397.pdf

Is dan niet de meest directe aanpak, een oplossing te zoeken waarbij de vrije toegang in beginsel verdwijnt, zonder dat men zich druk zou maken over zo abstracte en ongrijpbare ideeën als eenheid en consensus?

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

Werknemers worden in toenemende mate gereduceerd tot anonieme nummers op de loonlijst, inwisselbaar voor anderen, goedkopere of productievere employés. Arbeidsverhoudingen worden steeds abstracter.

De Standaard,

met werkwoord


  • abstract denken
  • abstract overkomen
  • abstract zijn

Daarnaast wordt de oog-handcoördinatie van videospelen beter en leren kinderen probleemoplossend en abstract te denken.

NRC,

Wat ik in de voorgaande paragrafen heb geschreven over wetenschappelijkheid en rationaliteitscriteria zal in de ogen van velen, ondanks de gegeven voorbeelden, tamelijk abstract en theoretisch zijn overgekomen.

http://www.rechten.unimaas.nl/ozic/CorsendonkVIII/workshops/paper%20Hage.pdf

Voor je me vertelt hoe slecht hij nu is en wat er te verhelpen valt, moet ik je zeggen dat ik, evenals je slachtoffer, weinig begrijp van bank- en beurszaken. Doe geen moeite me dat uit te leggen, ik zou uren kunnen luisteren zonder dat het iets zou verhelderen. En, misschien omdat die zaken voor mij zo abstract zijn, begrijp ik van jouw oplichterij helemaal niets.

Overspel, Mensje van Keulen,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


abstract 3.0

(kunst en architectuur)

( Gezegd van kunst of een kunstwerk)
niet verwijzend naar iets buiten de kunst of het kunstwerk; waarbij men er niet naar streeft om de zichtbare realiteit weer te geven, maar waarbij vormen, lijnen en kleuren (en in de muziek ook ritmes e.d) voor zich spreken; non-figuratief
Vaak met betrekking tot de schilderkunst, maar ook met betrekking tot de andere kunsten, bijvoorbeeld de beeldhouwkunst en de muziek

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

Algemene voorbeelden


Er was veel geschilderd en men kon daar wel even mee doorgaan. Maar er kwamen schilders die - door de uitvinding van de fotografie? door hun fantasie? - hun kwasten gingen gebruiken om dingen te schilderen die er niet waren. De abstracte kunst ontstond.

NRC,

De muziek keerde zich in de jaren na Mahlers dood geleidelijk verder af van het persoonlijke en van het spirituele. Zoals de abstractie in de beeldende kunst zijn intrede deed, werd ook de muziek abstracter.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • abstract werk
  • abstracte kunst
  • abstracte muziek
  • abstracte schilderkunst
  • abstracte vormen
  • een abstract beeldhouwwerk
  • een abstract doek
  • een abstract schilderij
  • een abstract patroon
  • een abstracte compositie

Landschappen, bloemen, natuur, maar ook abstract werk.

Meppeler Courant,

Beiden leverden wat men noemde: "abstracte kunst"; dat wil zeggen, dat zij zich niet om enig "onderwerp" bekommerden, geen "vormen" aanvaardden tenzij geometrische en alles bereikt achtten, wanneer zij op doek of paneel een harmonie van kleurvlakken hadden tot stand gebracht.

De Standaard,

Al deze misstanden komen voort uit het gemakkelijke gevoel dat het experimentalisme heeft nagelaten, en dat de domsten ook bij abstracte muziek of schilderkunst menen te moeten zeggen: 'Dat kan ik ook' of 'nu kan iedereen het'.

Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

Zo gebruikt men in de moderne schilderkunst vaak kleur zonder tekening. In de abstracte schilderkunst is dat bijvoorbeeld heel duidelijk het geval. Bij dergelijke schilderijen baseert de schilder zich niet langer op objecten, maar op gevoelens waaraan hij uitdrukking wil geven.

http://www.kunstbus.nl/verklaringen/schilderkunst.html

De schilder Ben Akkerman [...] houdt van de atmosfeer van de schilderijen van Ruysdael en Van Goyen. Zelf begon hij ook met het schilderen van landschappen, maar nu maakt hij sobere, abstracte doeken die draaien om het patroon van de lijnen en de intensiteit van de kleur. "Mijn schilderijen hebben niets meer met de realiteit maken."

NRC,

Eind jaren zeventig maakt Johns een reeks abstracte schilderijen met gekleurde arceringen.

De Standaard,

Het wordt een mozaïek van kleine zwarte, witte en groene stenen. "Als je erop staat, is het een abstract patroon, als je er vandaan loopt, doemt het portret van Van Oldenbarneveldt op. Dezelfde gelaagheid gebruik ik in de fotografie."

NRC,

Bij Mondriaan wordt al snel gedacht aan zijn abstracte composities. Dat hij begon als landschapsschilder en zich stap voor stap ontwikkelde tot maker van voorstellingsloze werken is minder bekend.

Meppeler Courant,

Op een groot schilderij met abstracte vormen die lege, terneergeslagen gezichten lijken te suggereren, staat in felrode kleur het cijfer 1450. "Dat is mijn huisnummer in Mogadishu geweest."

NRC,

met bijwoord


  • bijna abstract
  • even abstract
  • meest abstract
  • tamelijk abstract
  • volledig abstract
  • vrij abstract
  • wat abstract
  • zo abstract
  • zuiver abstract
  • steeds abstracter
  • veel abstracter

Die gelaagdheid - die het oppervlak van het schilderij soms een pokdalig aangezicht geeft - maakt haar doeken op andere momenten weer bijna abstract.

NRC,

Andere schilderijen, even abstract als die van De Stijl, maar de kleuren zijn niet hard, niet primair, ze zinderen.

Hier ben ik, Donald Niedekker,

Het meest abstract zijn de vrouwenfiguren van de schilder en dichter Jamal Khamis, die in 1952 in een Palestijns vluchtelingenkamp werd geboren. Contouren van vrouwenlichamen zet hij af tegen in brede penseelstreken neergezette schakeringen van roze, lichtblauw, geel en wit.

NRC,

De afdeling oude kunst opent met een mooi, expressief houten 'Corpus', een Christus aan het kruis, ontstaan in het Maasgebied aan het einde van de 13de eeuw. De strenge, bijna abstracte stilering van het beeld, met de scherpe neerwaartse belijning van het gezicht, gestrekte vingers en puntige knopjes voor de tepels, geeft het beeld een expressieve lading.

NRC,

Pas in het begin van de jaren twintig toen ze in een vereenvoudigde, bijna abstracte stijl ging schilderen, maakte zij zich los van het academische standpunt.

NRC,

Het waren mijn Poolse posters, tamelijk abstracte voorstellingen die ik in een vlaag van modernisme voor veel geld had aangeschaft.

Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

Een van de wonderen van de moderne kunst in het algemeen en die van Ben Akkerman in het bijzonder, is dat volledig abstracte voorstellingen zo sterk aan de emotie kunnen appelleren.

NRC,

Wolkers laat in Winterbeelden zeer non-figuratieve zeefdrukken interacteren met het figuratieve van de foto's, waarop hij helemaal alleen staat afgebeeld op verschillende locaties op zijn eiland. De twaalf gedichten hangen daar onbepaald tussenin, enerzijds sterk beeldend en anderzijds vrij abstract.

De Standaard,

Landschap in Acryl [...]. Een wat abstract geaquarelleerd landschap, eerste kennismaking met aquarel.

http://www.decorating.nl/schilderijen.htm

Zo naturalistisch als deze schilders figuren laten verschijnen in luchten, bomen en bergen, zo abstract en zo duidelijk in navolging van Miró gingen collega's als Benjamin Palencia en Policarpo Niebla soms te werk.

NRC,

Volgens Kahnweiler, en velen met hem, was sinds Picasso en Braque de schilderkunst ontheven van de verplichting om de zichtbare wereld te verbeelden. Dit betekende niet dat Kahnweiler een voorstander was van een abstracte, voorwerploze kunst. Eerder was hij tégen de abstractie gekant. In zijn verzameling bevindt zich ook geen zuiver abstracte kunst.

NRC,

Temidden van een kunstwereld waarin steeds abstracter en expressiever geschilderd werd, grepen de magisch realisten juist terug op het realisme.

http://home.pi.be/~chksum2/ns/strom0.htm

De produktie van Peter te Nuyl en decorontwerpster Mirjam Grote Gansey is veel abstracter: een vrijwel lege ruimte met slechts enkele cirkels, die met bescheiden toneeltechniek in verschillende standen kunnen worden gezet.

NRC,

met werkwoord


  • abstract schilderen
  • abstract werken
  • abstract zijn

Ik moest een doorbraak forceren en ging abstract schilderen. Dat lukte me, ik ben er heel tevreden mee maar het brengt niets op. Daar houden ze hier niet van; ze willen iets figuratiefs in een schilderij zien en ik kan ze niet uitleggen waarom dat er niet in zit.

NRC,

Maar Armand Blondeel ging zijn eigen weg en vernieuwde de taal van de Vlaamse glaskunst. Hij werkte zowel figuratief als abstract. Waar het hem op aan komt is het licht te laten spelen, zowel in het oppervlak van de materie als in de ruimte tussen het glasraam en de toeschouwer.

De Standaard,

Het meest abstract zijn de vrouwenfiguren van de schilder en dichter Jamal Khamis, die in 1952 in een Palestijns vluchtelingenkamp werd geboren. Contouren van vrouwenlichamen zet hij af tegen in brede penseelstreken neergezette schakeringen van roze, lichtblauw, geel en wit.

NRC,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • figuratieve en abstracte kunst

De beurs omvat figuratieve en abstracte kunst vanaf 1900 tot nu, variërend van schilderijen en grafiek tot beeldhouwkunst.

NRC,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


abstract 3.1

( Gezegd van kunstenaars, met name schilders)
abstracte kunst makend

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 3.0 : 3.1

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een abstract expressionist
  • een abstract kunstenaar
  • een abstract schilder
  • een abstracte expressionist
  • een abstracte kunstenaar
  • een abstracte schilder

Warhol moest niets hebben van de ruige macho-cultuur van Amerikaanse abstract expressionisten als Pollock, die in de jaren vijftig de kunstwereld beheersten.

NRC,

Het zou niet lang meer duren vooraleer Van Ostaijen begon te citeren uit Über das Geistige in der Kunst van Kandinsky, de eerste abstracte kunstenaar.

Kwestie van aanpassingsvermogen; Ik beken, ik heb gerookt, Marc Reynebeau,

Abstracte schilders onderwierpen zich niet langer aan een externe, door de wereld opgedrongen logica. Ze verkenden de wetten van de schildersact zelf en gingen op zoek naar het essentiële in hun medium. Ze besteedden al hun aandacht aan de werking van kleurvlakken en de kracht van een compositie.

De Standaard,

B - samenvatting

abstract 1.0

verkorte weergave van de inhoud van een wetenschappelijke publicatie of presentatie; samenvatting

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een abstract…

is een samenvatting; is een tekst

  • [Geheel] maakt deel uit van een wetenschappelijk artikel, een wetenschappelijke publicatie of presentatie of vormt op zichzelf een publicatie
  • [Functie] dient als samenvatting; dient om snel een idee te geven van de inhoud
  • [Plaats] staat voor de volledig uitgewerkte tekst
  • [Omvang abstract] is kort
  • [Taal] wordt vaak in het Engels geschreven
  • [Handelende persoon] wordt geschreven door een wetenschapper

Algemene voorbeelden


Korte samenvattingen (abstracts) van wetenschappelijke artikels ivm astrologie, vrij overgenomen uit de Journal of Scientific Exploration.

http://www.mandala.be/wetensch.htm

Artikels in proceedings van congressen, werkdocumenten, abstracts en publicaties in interne reeksen sluiten het rijtje af.

http://cas1.elis.ugent.be/avrug/pdf02/tips.pdf

Via screening van internationaal verpleegkundig onderzoeksmateriaal en publicatie hierdoor van abstracts tracht de Kring Wetenschappelijk Onderzoek haar doelstelling operationeel te houden.

http://allserv.rug.ac.be/~tdefloor/artikels1.htm,

Daarnaast waren sommige abstracts te lang en andere juist weer te kort om snel een goede indruk te krijgen.

http://www.ou.nl/open/vor/VPO/_index.htm,

Het ADIOV-team richt zich graag tot de producenten van onderwijsdocumenten. Het wil de redacties van tijdschriften aansporen om abstracts op te nemen bij elk artikel, zoals bijvoorbeeld in het Pedagogisch Tijdschrift. Dit zal de verwerking van de informatie versnellen.

http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?function=detail=4840,

C - orgelonderdeel

abstract 1.0

afbeelding

Bron: Bartłomiej Bulicz
( CC BY-SA 3.0 )

(muziek; specialistisch)

fijn houten latje aan een toets in een orgel dat de beweging overbrengt van de toets naar het ventiel in de windlade

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een abstract…

is een onderdeel; is een deel; is een voorwerp

  • [Afmeting] is een fijn latje
  • [Materiaal] is van hout, doorgaans van grenen of een andere lichte houtsoort
  • [Geheel] maakt deel uit van een orgel
  • [Functie] brengt de beweging over van de toets naar het ventiel in de windlade
  • [Plaats] zit aan de toetsen van een orgel

Algemene voorbeelden


Zo zijn er aparte tekeningen gemaakt van de houten stellage waarop de windladen rusten, de constructie van de registertrekkers en de abstracten (= verbindingslatten tussen de toetsen en de ventielen onder de pijpen), de wellenborden (= tussenstations tussen abstracten en windladen) de windkanalen, de windladen, de pijpstokken en roosters waarop de pijpen staan, de speeltafel, de detaillering van de manuaaltoetsen, pedaaltoetsen en registertrekkers, de panelen voor de onderkas etc.

http://www.rkvoorschoten.nl/laurentius/orgel/09-057orgel2-4.htm