academiejaar


academiejaar 1.0

periode tussen omstreeks september of oktober en juni of juli, waarin een universiteit of hogeschool onderricht geeft of waarin men colleges volgt; jaar als onderdeel van een opleiding aan een universiteit of hogeschool

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een academiejaar…

is een jaar; is een periode; is een tijd

  • [Deel] bestaat doorgaans uit twee semesters
  • [Duur] duurt van september of oktober tot omstreeks juni of juli
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt geopend met plechtigheden en rituelen zoals de aanwezigheid van het professorencorps in toga, het houden van toespraken, een academische rede
  • [Handelende persoon] wordt ingericht door een universiteit of een hogeschool

Hoofdsemagram: jaar


Algemene voorbeelden


Het academiejaar. De opleidingen aan een universiteit zijn gespreid over meerdere jaren, academiejaren genaamd. Een academiejaar telt +/- 25 collegeweken (weken met lessen, oefeningen.). De opleidingen aan de universiteiten zijn georganiseerd volgens het semestersysteem. Er zijn twee semesters. Elk semester eindigt met een examenreeks. Het academiejaar start eind september of begin oktober. Je hebt les tot de kerstvakantie in december. In januari heb je een week blokperiode (om te studeren) en twee weken examens. Daarna heb je een week vakantie. Het tweede semester start begin februari. Je hebt les, maar in het midden ook twee weken paasvakantie. Voor de examens in juni (drie of vier weken) heb je twee weken blokperiode. Als je geslaagd bent, heb je vakantie tot het nieuwe academiejaar begint. Als je niet geslaagd bent, heb je een tweede zittijd.

http://media.taalunieversum.org/onderwijs/doos/student_niveau1-1_act63.pdf

Maandag 3 september is het nieuwe academiejaar officieel geopend. Iedereen richt zich wederom, met tijdens de vakantie hervonden energie, op de studie, evenals de sociale aangelegenheden, die hiermee doorgaans in verband worden gebracht.

http://www.psgroningen.nl/foliolum/oktober2007.pdf,

Bepaalde medische basiswetenschappen studeert u gedeeltelijk aan de Universiteit te Gent, de osteopathie aan de IAO. Reeds van in het eerste jaar krijgt u naast de theoretische ook al praktische vakken. Een academiejaar loopt van de derde week van september tot 30 juni.

http://www.studentum.nl/opleiding/fulltime-master-opleiding-osteopathie-267926

Het academiejaar blijft beginnen op de laatste maandag van september. Hoe wordt het totale studiepakket verdeeld over het academiejaar? Het academiejaar wordt in twee gelijkwaardige helften geknipt. In elk semester worden vakken gedoceerd ter waarde van ongeveer 30 studiepunten.

http://www.kuleuven.ac.be/kuleuven/

Beste student(e), Je bent aan onze hogeschool ingeschreven voor het academiejaar 2014-2015.

http://www.thomasmore.be/ergotherapie/onthaal-start-academiejaar,