academisch


academisch 1.0

van, aan of met betrekking tot een universiteit; soms ook: van, aan of met betrekking tot een universiteit, hogeschool of onderzoeksinstelling; universitair; wetenschappelijk; ook: als aan een universiteit; op universitair niveau; theoretisch-wetenschappelijk

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • academische erkenning
  • academische vaardigheden
  • een academisch diploma
  • een academisch niveau
  • een academische bachelor
  • een academische carrière
  • een academische discipline
  • een academische graad
  • een academische lerarenopleiding
  • een academische loopbaan
  • een academische master
  • een academische opleiding
  • een academische titel
  • een academische vooropleiding
  • een academische vorming
  • de academische wereld

Academische erkenning is op veel plaatsen veel te sterk gebaseerd op zuiver kwantitatieve criteria, verbonden met de SCI-tijdschriften. We weten allen dat veel evaluaties gebaseerd zijn op eenvoudig kwantitatief telwerk: zoveel publicaties, zoveel spreekbeurten op congressen, enzoverder. Dit is zoveel gemakkelijker dan een bepaling van de intrinsieke kwaliteit van de geleverde arbeid. Zelfs de zogenaamde kwaliteit wordt kwantitatief gemeten aan de hand van het aantal citaties naar de publicaties.

http://www.kuleuven.ac.be/vap/redevoeringen/rafdekeyser/doc/rafdk.html,

Studenten volgen in dit jaar colleges betreffende: de taal, literatuur en cultuur van het Fins of het Hongaars; lees-, schrijf-, spreek- en luistervaardigheid in het Fins of Hongaars; basiskennis van de Finse of Hongaarse geschiedenis, cultuur en maatschappij; de grammatica in het algemeen en de verwantschap tussen de Finoegrische talen; academische vaardigheden, zoals het schrijven van wetenschappelijke teksten, het omgaan met en weergeven van wetenschappelijke bronnen en het omgaan met informatietechnologie.

http://odur.let.rug.nl/finoegristiek/

De Vlaamse Executieve besliste dat aan de Vrije Universiteit Brussel de academische diploma's van "Bio-ingenieur in de Cel- en Genbiotechnologie" en "Bio-ingenieur in de Scheikunde" kunnen worden toegekend.

http://we.vub.ac.be/dbit/informatie/algemeen.htm

De opleidingen zijn bedoeld voor deelnemers met een academisch niveau. Wanneer u geen academische vooropleiding heeft, maar dat kunt compenseren met ruime praktijkervaring met vraagstukken die een academisch denkniveau vereisen is aanmelding in principe mogelijk.

http://www.nsob.nl/algemeen.html

"De Leuvense universiteit discrimineert niet, maar heeft wel te weinig begrip voor het gezinsleven van haar personeel. Dat blijkt een belangrijke reden waarom vrouwen minder vaak doctoreren en aan een academische carrière beginnen." Dat zei professor Lieve Vandemeulebroecke op een studiedag van de Interfacultaire Raad Vrouw-Man-Universiteit.

De Standaard,

Bijvoorbeeld in Finland heb je een NLP-congres dat door de universiteit van Tampere wordt georganiseerd. Daar is NLP ingebed in de academische wereld. Het is daar een academische discipline aan het worden.

http://www.iepdoc.nl/biblio/artikel_detail.asp?ID=4,

Om tot het examen van Magister toegelaten te worden, schrijft de faculteit voor dat men de academische graad van Doctor in de Godgeleerdheid ten minste magna cum laude heeft behaald.

http://cwisdb.cc.kuleuven.ac.be/opleidingen/9899/a01.htm

De Universiteit van Tilburg (UvT) begint in september volgend jaar met een nieuwe academische lerarenopleiding. Die moet ervoor zorgen dat er meer universitair geschoolde docenten voor de klas komen te staan.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/985212/2010/06/24/UvT-komt-met-academische-lerarenopleiding.dhtml

Dankzij de hulp van buren kon hij studeren, natuurwetenschappen aan de universiteit van Bergen. Daar bouwde hij aan een academische loopbaan, tot Robert Urbain - de toenmalige sterke man van de PS in de Borinage - Di Rupo ontdekte voor de politiek.

De Standaard,

Alle opleidingen georganiseerd door universiteiten worden academische opleidingen genoemd. Een academische opleiding is in de eerste plaats een wetenschappelijke opleiding. En wel één van het hoogste niveau.

http://www.vub.ac.be/downloads/sg-apo.pdf,

Als je een volledige academische opleiding wilt volgen, dan zet je na het afronden van de bachelor je studie voort met een masteropleiding.

http://www.uva.nl/zoeken/object.cfm?objectid=E12E188B-D62B-41B0-B3A97D6A8DE6F923

Keynes kreeg zijn academische vorming in Cambridge. Hier bezocht hij King's College, waar hij tussen 1902 en 1906 wiskunde en filosofie studeerde en in de herfst van 1905 van A. Marshall zijn eerste onderricht in de economie ontving.

NRC,

Academische vorming verwijst naar het verwerven van een wetenschappelijke habitus. Dit houdt in het vermogen tot abstraheren, analyseren, interpreteren, relateren, argumenteren en oordelen. Je leert je bewust te zijn van de historische, sociaal-culturele context en de grondslagen van wetenschap en wetenschapsbeoefening en daarop te reflecteren.

http://www.uvh.nl/onderwijs/achtergronden.html

Intussen zette ik mijn eerste stapjes in de academische wereld. Aan de VUB, de Vrije Universiteit Brussel, werd ik assistent internationaal recht.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

met werkwoord


  • academisch gevormd
  • academisch opgeleid

De academisch gevormde jurist moet een ruime juridische vorming hebben.

http://www.ua.ac.be/onderwijs/index.html

Het kan toch niet zo zijn dat iemand die academisch gevormd is, een arts of een ingenieur, niet zou weten dat de reformatie een paar eeuwen voor de industriële revolutie heeft plaatsgevonden.

NRC,

Er kwam een goed getraind, academisch opgeleid ambtenarenkorps voor het Binnenlands Bestuur.

NRC,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


academisch 2.0

van geen direct praktisch belang; theoretisch; niet praktisch

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een academische kwestie
  • een academische vraag

Anders dan je zou verwachten was Bloedend Hart, hun allereerste single uit 1982, niet hun eerste hit. Het was slechts een grote "airplay hit". De eerste echte, officieel als Top 40-hit te boek staande is Mag Het Licht Uit uit 1987. Dit misverstand blijkt te berusten op de juiste definiëring van het begrip hit. Bij De Dijk zelf vinden ze dat maar een academische kwestie.

http://www.dedijk.nl/html/p_frame.html

Ik wil vernietigen waar ik van houd. Altijd dacht hij aan hun sterven. Hij zou treuren aan de sponde van wie hij had omgebracht. Hij stelde zichzelf de academische vraag of het ook een vorm van necrofilie was.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

met bijwoord


  • louter academisch
  • te academisch

De vraag is hoe deze idealistische onderstroom in de publieke opinie zich verhoudt tot de weerbarstige praktijk van crisisbeheersing en vredeshandhaving waarmee Nederland inmiddels ondubbelzinnig kennis maakte. Allereerst moet worden opgemerkt dat dit geen louter academische vraag is. Voldoende draagvlak in de samenleving is één van de maatstaven binnen het 'toetsingskader voor uitzending van militaire eenheden'.

http://www.bestuurskunde.nl/bestuurskunde/jg4/nr7/1995,,4,7,5.php,

Hij herkent de wrevel tegen haar, wegens haar badinerende toon, maar hij ontdekt vooral wrevel tegen zichzelf, omdat hij veel te afstandelijk, veel te academisch heeft nagedacht over de gelijkenis tussen Philips en overgrootvader: rokkenjager, waaghals, zuipschuit, windhoofd; zes kinderen bij Johanna, tien kinderen bij Clementina en zelf aan de zwier.

Met het oog op de jaren negentig, Luc Vancampenhout,

met werkwoord


  • academisch denken
  • academisch zijn

Hij had aan het begin van zijn politieke carrière weinig inzicht in de gevoeligheden, hij dacht te academisch.

De Standaard,

Zijn isolement en verstrooiing dan verkieslijk boven gemeenschap en eenheid? De vraag is academisch, want de mensheid valt niet meer uiteen in geïsoleerd levende gemeenschappen (tenzij misschien na een met waterstofbommen en biologische middelen uitgevochten wereldoorlog).

Het verschil met anderen, J.L. Heldring,

academisch 3.0

( Gezegd van kunst, kunstenaars en kunstwerken)
in slaafse navolging van de kunstacademies; niet geïnspireerd of experimenteel; volgens geijkte voorbeelden
Vaak van kunst en kunstenaars die gedurende de 19e eeuw onder invloed stonden van de Franse Académie des Beaux-Arts.

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • academische kunst
  • de academische norm
  • een academisch schilder
  • een academische schilder

Picasso, Braque, Juan Gris en anderen gingen begin vorige eeuw de academische kunst te lijf met vormen die bijvoorbeeld ontleend waren aan Afrikaanse sculpturen.

http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/juni/27/menig-modernist-sympathiseerde-met-het-anarchisme-1392455

Van zeer grote invloed waren de Salons. Dit waren (halfjaarlijks of) jaarlijks georganiseerde tentoonstellingen waar het publiek de kans kreeg met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de beeldende kunst kennis te maken. Kunstenaars die zich niet wensten aan te passen aan de academische norm, werden niet op een dergelijke tentoonstelling toegelaten en moesten hun kunstwerken op een andere manier zien kwijt te raken.

http://kunstgeschiedenis.jouwweb.nl/achtergronden

De academische schilders zijn door hun inspiratieloze werkwijze nogal oninteressant voor de kunstgeschiedenis. Ze borduurden immers voort op een eeuwenoude traditie en probeerden deze met alle macht in stand te houden.

http://kunstgeschiedenis.jouwweb.nl/achtergronden

Zoals het een moderne kunstenaar aan het begin van de twintigste eeuw betaamt, maakte Sluijters met Leo Gestel in januari 1904 een reis naar België en Frankrijk, waar ze verschillende musea bezochten. Sluijters won in dat jaar de prestigieuze Prix de Rome met een groot academisch schilderij. Toen hij kort daarna kennismaakte met de Franse avant-gardekunst, ontwikkelde zijn schilderstrant naar een moderne stijl.

http://studio2000.nl/kunstenaar/a/johannes-caroles-bernardus-jan-sluijters-227/#.VCEY7XLlpkQ

Van Van Mieghem is een vroeg Stilleven bekend dat hij in 1894 maakte, tijdens zijn academietijd. Een klassiek, "academisch" schilderij met geranium, mand, bierfles en koperen pot.

http://www.onserfdeel.be/frontend/files/userfiles/files/OE_2012_2_rinckhout.pdf

met werkwoord


  • academisch lijken
  • academisch zijn

De grootsheid van de compositie lijkt zeer academisch, maar het schilderen van de elementen is opmerkelijk omwille van de rijke schittering van de kleuren en het spel van de tinten. Tussen de massa van individuele portretten merkt men de vier mannen gekleed in toga's op.

http://schoolweb.argo.be/ka/koekelberg/nieuwe_pagina_33.htm

Ook Eugène Laermans bespeelt sociaal-menselijke thema's, bijvoorbeeld in zijn triptiek De Landverhuizers uit 1896, maar zijn werk is academisch, glad, afstandelijk en neigt naar het symbolisme.

http://www.onserfdeel.be/frontend/files/userfiles/files/OE_2012_2_rinckhout.pdf