accentloos


accentloos 1.0

zonder accent; zonder dat een accent te horen is; zonder dat te horen is dat iemand eigenlijk een andere moedertaal heeft of gewoon is of was in een dialect te spreken

Algemene voorbeelden


Savants ontwikkelen hun gevoeligheid voor muziek op een leeftijd die voor de ontwikkeling van taal een kritische periode is [...]. Als hij daarbij, zoals bijna altijd het geval is, ook nog een visuele handicap heeft, kan dat zijn akoestische gevoeligheid nog vergroten. Het resultaat is het muzikale equivalent van een woordenschat, een grammatica en een accentloze beheersing van de moedertaal.

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

Ik weet zelfs niet wat precies met integratie wordt bedoeld. Dat migranten zich massaal naar de IJzerbedevaart begeven en daar de bijbehorende liederenschat accentloos meebrullen? Of dat ze reclameboodschappen van de westerse consumptiemaatschappij op hun chador laten afdrukken? Geen idee.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • accentloos ABN
  • accentloos Amerikaans
  • accentloos Duits
  • accentloos Engels
  • accentloos Hebreeuws
  • accentloos Nederlands

Hoe vind ik een logopedist die mij accentloos ABN kan leren spreken?

http://logopedie.startpagina.nl/prikbord/5790397/accentloos-spreken,

Krisztina is Hongaars. Ze zat op de handelsafdeling van de ambassade hier. We kwamen elkaar tegen in een kroegje. Ze werkte ook als simultaantolk. Volgens sommigen sprak ze accentlozer Nederlands dan ik, met mijn Limburgse tongval.

http://www.goeievraag.nl/vraag/informatie-vrouw-geert-wilders.12444,

Maria's vader was in Deventer geboren, en had van zijn twaalfde tot zijn vierendertigste in Zweden gewoond. Ze luisterde graag naar zijn accentloze Nederlands.

Blauwbaard, Pauline Slot,

Toch zou hij nooit een echte Brit worden, hij bleef zich altijd enigszins een buitenstaander voelen. Ondanks verwoede pogingen is hij er nooit echt in geslaagd accentloos Engels te spreken.

http://www.xs4all.nl/~folkerts/open.html

Zo kan het gebeuren dat de taxi die je ver na middernacht ophaalt, bestuurd wordt door een hoogbejaarde, smaakvol geklede dame met een onverwoestbaar permanent, die accentloos Duits en Engels spreekt.

NRC,

Zwarte Pieten spraken vroeger verdacht vaak met een accent dat moest doorgaan voor een Surinaamse tongval. De moderne Zwarte Piet spreekt accentloos Nederlands, hoogstens iets zwaarder en brommender dan de meeste witte Nederlanders.

NRC,

En omdat Marcia Choo toevallig Koreaanse is, en bovendien accentloos Engels spreekt, werd zij gebombardeerd tot vertegenwoordigster van alle Aziaten.

NRC,

De accentloos Amerikaans en Hebreeuws sprekende sabra, die in Tel Aviv werd geboren "veroverde" door zijn verschijning en retoriek in recordtijd de Amerikaanse media, de springplank bij uitstek tot een politieke carrière in het nogal provinciale Israël waar sukses in Amerika deuren en monden van bewondering opent.

De Standaard,

  • een accentloze zin

Of neem Eliza's eerste accentloze zin, tot nu toe steevast gepresenteerd als een soort wonderbaarlijke genezing: 'The rain in Spain stays mainly in the plain', oftewel 'Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan' - na een doorwaakte nacht van vruchteloos oefenen zegt ze het plotseling correct, tot stomme verbazing van Higgins en Pickering.

NRC,

met bijwoord


  • bijna accentloos
  • vrijwel accentloos

Zelfs Van In – hij viel niet echt op blondines – moest toegeven dat ze iedere missverkiezing zou kunnen winnen als ze daar haar zinnen op zou zetten. De Steens waren perfectionisten. Zoveel was duidelijk. 'Meneer Steen kan u meteen ontvangen', zei de blondine in bijna accentloos Nederlands.

De vijfde macht, Pieter Aspe,

Gewapend met een foto van me liep hij op me toe en zei: 'Joyce?' en daarna: 'Welkom in Griekenland.' Een Griekse god die ook nog, en vrijwel accentloos, Nederlands praatte.

In liefdes naam, Greta Seghers,

Op de vierde dag van hun verblijf spreken de kinderen al een aardig mondje Nederlands en brengen ze, staand naast hun tafel, vrijwel accentloos het lied 'Ik zag twee beren broodjes smeren' ten gehore.

NRC,

De baas van de muilezels - de oudere Afghaan, die ik de vorige dag met Abdullah had zien staan praten - kwam naar me toe en zei in perfect, bijna accentloos Engels: Maak je maar niet ongerust, ouwe jongen, we zullen je spullen over een minuut opladen.

Jihad, Tom Carew,

met werkwoord


  • accentloos praten
  • accentloos spreken
  • (een taal) accentloos (leren) spreken

Mensen uit Brabant, Groningen, Limburg, Gelderland, Overijssel, Friesland etc. kunnen uiteraard nooit accentloos spreken.

(onbekend) ,

Het vermogen om een taal goed te leren neemt af naarmate iemand ouder wordt. Rond het zevende levensjaar begint het leervermogen af te nemen. Daarna is het lastig om een nieuwe taal accentloos te leren spreken.

http://www.efa.nl/opleidingen/pabo/ontwpsy.doc

Volgens haar praatte ik accentloos en levendig.

Kriblijn, Barber van de Pol,

in voorzetselgroep


  • in accentloos Amerikaans
  • in accentloos Engels
  • in accentloos Nederlands
  • in accentloos Spaans

In ieder geval heeft één leerling uit een andere cultuur veel kijk op onze cultuur. Bruno Jakic, zes jaar geleden hier aangekomen uit ex-Joegoslavië, was als allereerste klaar. "Ik vond het niet zo moeilijk", reageerde hij in accentloos Nederlands.

De Telegraaf,

Op de Spaanse radio werd vanochtend bij herhaling de radioboodschap uitgezonden waarmee de kapitein van een van de vier Canadese patrouilleboten de Gallicische trawler Verdel trachtte te stoppen. In accentloos Spaans werden de vissers beschuldigd van het overtreden van de regels zoals deze zijn opgesteld door de Noord-Atlantische visserij organisatie.

NRC,

'Een verloren strijd,' zei ze tegen ons, in accentloos Engels.

Zuiderkruis, Pauline Slot,

'Corsicans are smarter, thougher, better organized than the Sicilians. And absolutely ruthless. Because they hide their internal fighting,' zei Orsini in accentloos Amerikaans.

Drugs, Jef Geeraerts,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


accentloos 2.0

(weinig gebruikt)

zonder accentteken; zonder dat accenttekens gebruikt worden

Algemene voorbeelden


Aantekening verdient het aanpassen van het toetsenbord aan accentletters als é, à, ï, ë, ö. Bij Word gaat dit een stuk makkelijker dan bij WordPerfect [...]. Beide tekstverwerkers zijn zo duidelijk op de accentloze Amerikaanse leest geschoeid dat het probleem niet goed wordt behandeld. Ook de dikke boeken zijn hier te klakkeloos uit het Amerikaans vertaald, want daarin worden die accenttekens behandeld alsof ze afkomstig zijn van een vreemde planeet.

NRC,