achterhoofd


achterhoofd 1.0

achterste deel van het hoofd, van de kruin tot de nek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een achterhoofd…

is een lichaamsdeel; is een deel

  • [Geheel] maakt deel uit van iemands hoofd
  • [Plaats] is het hoofd aan de achterzijde, tussen de kruin en de nek
  • [Bezitter of eigenaar] is een deel van het hoofd van een mens of dier

    Algemene voorbeelden


    Sommige mensen hebben zeer geregeld, heel vaak, bijna altijd of zelfs altijd hoofdpijn. De pijn zit dan aan weerszijden van het hoofd of in het voorhoofd of het achterhoofd of over het hele hoofd verspreid.

    http://home.wxs.nl/~mip/migraine.htm

    Met vereende krachten sleurden ze me naar het raamloze zijgangetje bij het muzieklokaal. Mijn achterhoofd sloeg tegen de muur. Gerrit schroefde zijn hand om mijn keel.

    Morgenster, Jaap Scholten,

    Onderzoekers registreerden tijdens auraverschijnselen in de locale bloeddoorstroming dalingen van vijfentwintig tot vijftig procent. De aard van de verschijnselen hangt volgens de theorie af van de zone waar de vaatvernauwing plaatsgrijpt. Bij veranderingen in het achterhoofd treedt migraine met visuele aura op; bij veranderingen aan de slaapkwab gaat migraine met afasie gepaard.

    http://people.zeelandnet.nl/vdwindt/migraine.htm,

    Collega De W., biologiedocent, begiftigd met een grote belangstelling voor de vormen der natuurlijke verschijnselen, raakt niet uitgesproken over het hoofd van de dertienjarige Chinese Zhang, dat inderdaad een zekere charme heeft. Het gezicht is plat, het achterhoofd breed en lichtgerond, het schedeldak sterk hellend; het kortgeknipte haar ligt hier als een mutsje, dat uitloopt in vele scherpe punten, bovenop.

    NRC,

    Wanneer hij soms met zijn getuite mond of met zijn tot klauwen gevormde handen in zijn bord scharrelde, gaf ze hem een harde tik op zijn achterhoofd of op zijn vingers en riep dat hij manieren moest leren, waarbij ze hem hard aan zijn oor trok, alsof haar woorden zo vlotter hun weg zouden vinden.

    Arend, Stefan Brijs,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen