achterstandsleerling


achterstandsleerling 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding)

leerling in het reguliere basisonderwijs die volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap behoort tot een achterstandscategorie, bijvoorbeeld kinderen van ouders met een laag opleidingsniveau; leerling met een achterstand

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een achterstandsleerling…

is een leerling; is een persoon

  • [Toepassingsgebied of bereik] behoort tot een achterstandscategorie

    Algemene voorbeelden


    Van alle autochtone achterstandsleerlingen zit ruim 80 procent vier jaar later op het vmbo, van de allochtone iets meer dan 70 procent. Opmerkelijk zijn de percentages onder achterstandsleerlingen die redelijk goed scoorden bij de Cito-eindtoets en een mavo/havo-advies kregen.

    http://www.nwo.nl/NWOHOME.nsf/pages/NWOA_6VYBE7

    Twaalf jaar geleden waren er nog ruim 581.000 achterstandsleerlingen, ruim 39 procent van het totaal. Sindsdien is het aantal gestaag afgenomen, met name doordat het aantal ouders met weinig of geen opleiding daalde.

    de Volkskrant,

    Achterstandsleerling. Leerling in het reguliere basisonderwijs die volgens het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap behoort tot een achterstandscategorie. Op grond daarvan krijgen basisscholen extra financiële middelen toegewezen.

    http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/methoden/begrippen/default.htm?ConceptID=2510

    Kloprogge: "Bijna 300.000 leerlingen worden ten onrechte als achterstandsleerling aangemerkt. Dat zijn de kinderen die één ouder met mavo of meer hebben. Die kinderen blijven niet achter, zij presteren gemiddeld." Haal hen uit de achterstandsgroep en er blijft ook hier zo'n 20 procent over.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010824549:mpeg21:a0184,