achteruitboeren


achteruitboeren 1.0

( Gezegd van boeren)
als boer slechte zaken doen en daardoor minder verdienen

Algemene voorbeelden


Heeft u droogteschade? 'Nee, want ik heb al mijn percelen kunnen beregenen. Ik heb zelfs een goed jaar. In mijn omgeving zie ik wel akkerbouwers die achteruitboeren als gevolg van de klimaatverandering. Een grote schade zet je echt op achterstand, dat hebben we zelf in 2002 ervaren.'

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2018/11/22/we-boeren-hier-in-een-continue-klimaatramp,

Bioboer Henk Aa boert achteruit. Bioboer Henk Aa moest 30 koeien verkopen, omdat hij zich anders vanwege mestoverschotten schuldig zou hebben gemaakt aan een economisch delict. Zijn bedrijf in Heino is volgens hem zwaar gedupeerd door de overheid.

https://www.destentor.nl/salland/bioboer-henk-aa-boert-achteruit~a5b71d72/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F,

Met het huidige landbouwsysteem boeren we volgens ons alleen maar achteruit. Zeker, het heeft Nederland veel gebracht: volop voedsel tegen aantrekkelijke prijzen en stralende exportcijfers. Tegelijkertijd zorgt deze op bulkproductie en schaalvergroting-gerichte landbouwmethode o.a. voor een forse uitstoot van broeikasgassen, vormt het zowel een aanslag op de biodiversiteit als op het landschap, lopen we als producenten grote risico's vanwege de steeds kleinere marges en leidt het op onze boerderij tot een zorgwekkende bodemverdichting.

https://vooruitboeren.com/,

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • niet achteruitboeren

Na verschillende signalen van een duidelijk uitgeputte bodem gooide Cornelis Mosselman van akkerbouwbedrijf BI-JOVIRA het roer om. Niet achteruitboeren, maar vooruitboeren, met als doel één van de duurzaamste vollegrondsgroentebedrijven van Nederland te worden.

https://www.facebook.com/permalink.php?id=288106271677625&story_fbid=1036796906808554

achteruitboeren 2.0

( Gezegd van zaken)
in kracht, welvaart, bloei, succes, prestatie, aanzien e.d. afnemen; niet goed boeren; slechte zaken doen; achteruitgaan; achteruitkachelen
In Nederland zeker niet onbekend, maar in België wel gebruikelijker.

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Over het algemeen blijft de krantenverkoop [...] achteruitboeren, met een daling van 0,7 pct over de periode van april 2015 tot maart 2016.

https://nl.metrotime.be/2016/04/29/news/verkoop-digitale-dagbladen-rondt-kaap-van-100-000/,

"De kloof met de Europese top wordt steeds groter voor het Belgische voetbal. Er moet een en ander veranderen als we het niveau willen opkrikken. Toen ik na vier jaar Parma bij Sporting terugkeerde, was het alsof de tijd was blijven stilstaan. En in de twee voorbije seizoenen zag ik weer geen progressie. Noch wat het voetbal noch wat de resultaten betreft." Onrustbarend. "Ik vond dat onrustbarend, want stilstaan is achteruitboeren. Anderlecht was in de jaren 70 en 80 een Europese grootmacht, maar mag niet in het verleden blijven leven."

De Standaard,

De vier discotheken maken allemaal gebruik van de NOW-regeling, waardoor personeelskosten deels worden vergoed. "Die financiële regeling is mooi, maar dat dekt niet alle kosten", aldus Breukers. Bouwens sluit zich daarbij aan. "Het pand staat leeg, terwijl je er wel voor betaalt. Alle vaste lasten gaan gewoon door." "Het is wel boeren, maar achteruitboeren", zegt Dijk.

https://www.rtvoost.nl/nieuws/333132/Discotheken-al-maanden-op-slot-met-nul-perspectief-Wij-staan-achteraan-in-de-rij,

Agaquick moet binnen twee jaar 15 nieuwe Quick-vestigingen uitbaten. [...]. De hamburgergroep handhaaft haar laatste voorspelling dat de verkopen onder merknaam dit jaar met 10 tot 12 procent zullen toenemen. De nettowinst zou echter met ongeveer een derde achteruitboeren.

De Standaard,

Terwijl de superrijken schatten samenscharrelden, werd de welstand die vele Amerikanen gedurende de Tweede Wereldoorlog bereikten steeds meer ondermijnd en boerde de algemene levensstandaard langzaam maar zeker achteruit.

http://belgium.indymedia.org/news/2003/04/58124.php,

Ramp op ramp stapelde zich op voor de PvdA. De partij leek totaal niet voorbereid op tegenslag of de mogelijkheid dat ze weer zou dalen in de gunst van de kiezer. "En in de tussentijd deed het partijbestuur niets", aldus een lid van dat bestuur. "We zijn anderhalf jaar aan het achteruitboeren en de sfeer op het partijbureau werd negatiever en negatiever."

https://www.trouw.nl/nieuws/een-gebrek-aan-kwaliteit-en-daadkracht~b8705c9b/,

Eerder deze week verwierpen zowel het parlement als de Raad van Landbouwministers verschillende hervormingen. 'Een zwarte dag voor de boerennatuur', oordeelde Natuurpunt. 'Een stap dichter richting uitsterven voor veel soorten', aldus Birdlife Europe. Ook bioloog Olivier Honnay (KU Leuven) is kritisch. 'Dit is ruim onvoldoende om de achteruitgang van de biodiversiteit op het platteland te stoppen. Soorten zullen blijven achteruitboeren.'

https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/biodiversiteit-zal-blijven-achteruit-boeren

Shell boerde achteruit door tegenvallende resultaten uit de chemie-activiteiten.

De Standaard,

De SPD raakte in Sleeswijk-Holstein de volstrekte meerderheid kwijt, haalde in Baden-Württemberg haar slechtste naoorlogse uitslag en boerde ook in Rijnland-Palts duidelijk achteruit.

De Standaard,

Het Binnenveld biedt is een kansrijk gebied voor vele planten en vogels van de rode lijst. Inkrimpen van het natuurgebied betekent achteruitboeren voor natuur en moet worden voorkomen.

https://www.waternatuurlijk.nl/water-natuurlijk-alle-regios/vallei-veluwe/rhenen-achterbergse-hooilanden/

De voormalige Sovjetunie blijft volgens het rapport achteruitboeren als goudleverancier.

De Standaard,

De concurrentie met het buitenland is al moordend. Alles heb ik geprobeerd om Filip De Wilde, een symbool van deze club en de Jan Ceulemans van de jaren '90, te behouden. Maar wij konden gewoon niet op tegen de betalingswijze van Sporting Lissabon. En dan krijg je het imago van een club die achteruitboert, die geen inspanningen doet, die afhaakt.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief


  • economisch achteruitboeren
  • sociaal achteruitboeren

Natuurlijk moet groningen serieuze compensatie krijgen maar nu gaan we er ecologisch zwaar op achteruit, zal Groningen economisch achteruitboeren en blijft Groningen nog jaren natrillen.

http://atzebosma.nl/2018/04/05/wiebes-meer-politicus-dan-ingenieur/,

De onderhandelaars zijn al blij dat er een akkoord uit de bus komt, maar fundamentele maatregelen blijven uit en België blijft sociaal en economisch achteruitboeren, zei de fractieleider.

De Standaard,

met bijwoord


  • licht achteruitboeren

Hoewel de Belgische resultaten licht achteruitboeren, blijft CA marktleider met een omzet van 10 miljard BEF voor 42 winkels.

http://www.mm.be/nl/dossiers/MM51dosretail.htm

  • niet achteruitboeren

Dit is misschien geen spectaculair verschil, maar het maakt wel het verschil tussen net niet 'achteruitboeren' of iets overhouden van de lage rente.

https://www.mijntipsenadvies.nl/2014-11/waar-kunt-u-uw-geld-het-beste-laten-NLTATAAR_EU21080501,

overig


( Met het werkwoord blijven)
  • blijven achteruitboeren

Voor het eerst koopt de Vlaming meer dan de helft van zijn brood in de supermarkt. De warme bakker blijft achteruitboeren.

https://www.pinterest.de/pin/449374869058713860/,

'Fans' blijft achteruitboeren. Het aantal kijkers voor het programma Fans op Eén is opnieuw gedaald. Zondag keken 663.997 mensen, een derde minder dan bij de start. Een week eerder was het programma van Peter Van den Begin en Stany Crets al van 952.730 naar 714.940 kijkers gezakt.

https://www.standaard.be/cnt/6120p3kd,

( In een voorzetselgroep)
  • op economisch vlak achteruitboeren

Het is echter niet alleen op economisch vlak dat we achteruitboeren; ook op intellectueel of moreel vlak krijgen we meer en meer het gevoel dat de rest van de wereld niet echt op ons zit te wachten.

De Standaard,

Vaste verbindingen