acoliet


acoliet 1.0

(katholicisme)

iemand die, gekleed in een lange toga met daaroverheen een kortere witte superplie, de priester assisteert tijdens de (zondagse) mis of bij een begrafenis, huwelijksvoltrekking of doopsel in een katholieke kerk; (jong)volwassen misdienaar
Doorgaans in toepassing op een (jong)volwassen man, maar ook op een jongen of meisje van 16 jaar of ouder, een adolescent(e) of een volwassen vrouw.

Semagram


Een acoliet…

is een misdienaar; is een persoon

 • [Leeftijd] is 16 jaar of ouder

  Algemene voorbeelden


  Nieuwe acolieten aangesteld op St.-Katharinaparochie. Op zondag 7 februari 2010 werden 11 jongeren van de St. Katrienparochie plechtig aangesteld als acoliet. Het werd een sfeervolle viering. Na de homilie werden ze een voor een bij diaken Achiel Vergaerde geroepen, die hen een kruisje overhandigde.

  http://www.kerknet.be/federatie/6131/nieuws_detail.php?subsiteID=2056&nieuwsID=90835,

  Zo komen ze dan als een machtige stroom van rouwenden door de oude poort, de duisternis van de benedenstad in. De militaire kapel speelt Chopins Marche Funèbre. Daarna komt de bisschop met kanunniken in vol ornaat, omstuwd door vrome acolieten.

  De dronken kanarie, J.G. Toonder,

  We zijn op zoek naar enkele acolieten man/vrouw. Leeftijd is niet belangrijk. De acoliet assisteert de pastor tijdens de viering. Van de acoliet wordt verwacht dat hij/zij eens in de twee, drie of vier weken meehelpt. Uiteraard wordt u daarbij goed begeleid. Opgave of meer informatie na de viering of in de pastorie.

  http://www.katholiekenschede.nl/jacobuskerk

  Kardinaal Ad Simonis heeft in juli 2007 een salesiaan die leerlingen van een katholiek jongensinternaat heeft misbruikt, als acoliet aangesteld. Simonis was toen nog aartsbisschop [...]. Kardinaal Simonis wist destijds niets van het misbruik, zo liet hij tegenover de rechtbank in Middelburg weten... Een acoliet is een man of vrouw die een priester bijstaat tijdens de eucharistieviering.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/6532255/__Simonis_nam_dader_misbruik_aan__.html,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een aangestelde acoliet

  In de nieuwe tekst staat: - dat als het mogelijk is, het ook wenselijk is, dat de Mis opgedragen wordt gericht naar het volk [...]; - dat het Evangeliarium, maar niet het Lectionarium, in de intrede-processie vóór de Mis meegedragen mag worden; - dat alleen een priester, diaken of aangestelde acoliet de heilige vaten mag schoonmaken na de Communie of na de Mis.

  http://www.latijnseliturgie.nl/bulletin_artikelen/vieren_eucharistie.html

  met ander, nevengeschikt substantief


  • acolieten en misdienaars
  • misdienaars en acolieten

  Acolieten en misdienaars assisteren in de liturgie. Op verzoek van de priester zullen zij ook lezen uit de H. Schrift en communie uitdelen. De acolieten en misdienaars lopen tevens mee in de St.-Rosa- en Sacramentsprocessie.

  http://www.rk-kerken-sittard.nl/Groepen/acolieten.htm

  Een gemiddelde parochie heeft een of meer eigen koren, misdienaars en acolieten (oudere misdienaars) die mede de liturgische vieringen verzorgen.

  http://www.bisdomdenbosch.nl/

  acoliet 2.0

  (pejoratief)

  aanhanger; volgeling

  Semagram


  Een acoliet…

  is een aanhanger; is een persoon

    Algemene voorbeelden


    Harry Potter komt tijdens zijn derde jaar aan tovenaarsschool Hogswarth in contact met een ontsnapte gevangene. Een zekere Sirus Black (Gary Oldman) is ontsnapt uit Azkaban (zowat het Alcatraz van de tovenaarswereld) en is gesignaleerd in de buurt van Hogswarth. Schijnbaar om Harry een kopje kleiner te maken, want Black is een van de acolieten van opperschurk Voldemort.

    http://www.filmfreak.be/index.php?module=filmfreak&func=viewpub&tid=1&pid=197&title=Harry.Potter.and.the.Prisoner.of.Azkaban,

    'Mag ik u kikkerbilletjes aanbevelen als voorgerecht? U kunt ze nergens zo lekker eten als hier. En dan misschien chateaubriand als hoofdschotel. Wat dunkt u?' 'Het lijkt me uitstekend.' De hofmeester en één van zijn acolieten verschenen terug voor onze tafel. Hij versaste weer twee cocktails van het dienblad van de bediende naar onze tafel. Iks gaf de bestelling op en vroeg de wijnkaart. Het knipmes en zijn rechterhand vertrokken.

    Iks, Johan Van Nijen,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de acolieten van Barack Obama

    Het lijkt met de kritische vermogens van de overzeese acolieten van Barack Obama al niet veel beter gesteld dan met de tekstkritiek of de zelfkritiek van hun idool. Probeerde ik verleden week de Europese euforie over de fotogenieke Democratische presidentskandidaat wat te temperen in het licht van mijn lectuur van diens boeken en mijn reisindrukken uit de Verenigde Staten, werd ik prompt op de vingers getikt door de ware kenners.

    http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/1282/De_wederkomst_van_de_Verlosser//page/4,