acroniem


acroniem 1.0

woord dat bestaat uit de beginletters van een aantal woorden en dat kortheidshalve gebruikt wordt ter vervanging van bepaalde woordcombinaties; letterwoord

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een acroniem…

is een woord

  • [Samenstelling] bestaat uit de beginletters van een aantal woorden die een bepaalde woordcombinatie vormen
  • [Functie] wordt gebruikt ter vervanging van bepaalde woordcombinaties
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. PIN (personal identification number of persoonlijk identificatie nummer) of WYSIWYG (what you see is what you get)

    Algemene voorbeelden


    De grootste creativiteit tref je aan bij de aanmaak van acroniemen, oftewel letterwoorden: dink staat voor double income, no kids, nimby is kort voor not in my backyard, een limer is bereid het te doen voor less income, more excitement.

    De Standaard,

    Ook hier zijn er weer mensen die deze manier van communiceren tot kunst verheffen, en acroniemen verzinnen als IYKWIMAITYD. Dit staat voor: If You Know What I Mean , And I Think You Do: Als je begrijpt wat ik bedoel, en volgens mij begrijp je het wel.

    http://www.effectief-internetten.nl/aemoticons\\index.htm,

    Om de communicatie te bespoedigen worden op het Internet vaak gebruikte uitdrukkingen afgekort tot een acroniem.

    http://www.donboscohoboken.be/cursus/

    Quango is een Brits acroniem voor quasi autonomous non-gouvernemental organisations: zelfstandig gemaakte overheidsinstellingen die publiek geld uitgeven maar die buiten de directe invloed van het parlement vallen.

    NRC,

    De pin-code is het cijferequivalent van het paswoord. Het is een acroniem voor Personal Identification Number, wat makkelijk vertaald kan worden als Persoonlijk Identificatie Nummer.

    De Standaard,