ad-hocbeslissing


ad-hocbeslissing 1.0

(pejoratief)

beslissing die ter plekke, onmiddellijk, zonder gepland te zijn genomen wordt voor een speciale gelegenheid of in een speciaal geval, maar niet structureel van aard is; ad-hocbesluit; gelegenheidsbeslissing

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ad-hocbeslissing…

is een beslissing

  • [Functie] heeft tot doel een probleem tijdelijk uit de wereld te helpen, om een proces voortgang te laten vinden e.d.
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is niet structureel van aard

    Algemene voorbeelden


    Beperk coaching niet tot een ad-hocbeslissing, maar zorg dat het wordt ingebed in het bedrijfsproces.

    http://www.businesslinks.nl/themas/Coaching.aspx

    Ingewijden stellen dan ook dat de versoepeling van de voorwaarden voor banken die willen lenen bij het loket geen ad-hocbeslissing is geweest, maar al weken in voorbereiding was. Geruchten dat de centrale banken deze week gehandeld hebben omdat er een Europese bank om dreigde te vallen klinken daarom onwaarschijnlijk.

    http://fd.nl/beleggen/financiele-markten/577659-1112/run-op-dollarloket-ecb-verwacht?visited=true,

    De organisatie tekent best een profiel uit van de vrijwilliger die het voor ogen heeft. Hierover op voorhand nadenken impliceert dat men meteen ook een idee heeft van welke taken men de vrijwilligers laat vervullen, opdat er geen ad-hocbeslissingen genomen moeten worden, of onduidelijkheid ontstaat.

    http://www. wvc. vlaanderen. be/minderheden/inburgeringsbeleid/programma/vrijwilligerswerk. htm

    Er is duidelijk vantevoren niet goed nagedacht, waardoor er overal herstelwerkzaamheden moeten worden georganiseerd. "Ja, we hebben hier toch even een ad hocbeslissing moeten nemen, want zoals het was kon het toch echt niet". Eerlijk gezegd vrezen we dat binnen de kortste keren alles in het centrum van Haren weer op de schop en over de kop moet, omdat het zó toch echt niet kan.

    http://www.moorsmagazine.com/dorpharen/harencentrumvier.html,

    De taken van universiteiten - fundamenteel en toegepast onderzoek en wetenschappelijk onderwijs - daarentegen dienen een langetermijndoel en lenen zich weinig voor ad hoc beslissingen en discontinuïteit.

    NRC,

    Nog steeds op het culturele vlak wijzen enkelen op het stimulerend effect van een burgerij of een meer intellectuele (politieke) cultuur versus een arbeiders- en mercantiele (politieke) cultuur. In het eerste geval zou de gevoeligheid voor het langetermijndenken en een globalistische aanpak groter zijn dan in het tweede geval. Daar zouden ad-hocbeslissingen en persoonlijke scores immers voorrang krijgen.

    http://www.thuisindestad.be/html/witboek/downloads/Derynck.pdf

    Voor 90% is de beslissing tot het volgen van een opleiding een 'ad hoc' beslissing.

    http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/werk/vio97p3.htm,

    De tegenwind gaat ten koste van de motivatie van de medewerkers. Binnen no time wordt er achter de feiten aangelopen. De ene ad-hocbeslissing wordt afgedekt met de volgende. De "Hapsi Flapsi" werkelijkheid is een feit.

    http://alexion.nl/2011/management-by-hapsi-flapsi,

    De Duitse regering heeft onlangs alsnog abrupt aan de noodrem getrokken door de subsidies voor nieuwe installaties, afhankelijk van de grootte, met 20 tot 30 procent terug te brengen. Voor kleinere per direct, voor zonneweiden, met lange planningen, per 1 juli. "Catastrofaal", zegt installateur Ulrich Jadke. "Die abrupte korting is funest voor de markt. Kleine dakinstallaties worden zelfs helemaal niet meer besteld." Hoewel de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, de ad-hocbeslissing van de regering blokkeerde, is het kwaad volgens Jadke al geschied.

    http://www.refdag.nl/nieuws/economie/duitse_zonne_energiebranche_in_zwaar_weer_1_654533,

    Indien deze botsingen tussen het ethisch en sociaal-functioneel wenselijke enerzijds en het "juridische" anderzijds, zich blijven herhalen, zal de bevolking onafwendbaar afglijden naar een Dick the Butcherhouding. Als het juridische onophoudelijk in de weg zit van het inherent goede, maken we er dan niet beter komaf mee en laten we alles niet beter over aan ad hoc-beslissingen van rechtvaardige en volksvriendelijke leiders?

    De Standaard,

    Voor wat de bestaffing van het politiek apparaat betreft, zouden een charismatische, sterk sturende burgemeester, een college met voldoende teamgeest en voldoende zin voor professionele beleidsvorming (in plaats van "weinig onderbouwde ad-hocbeslissingen" en "persoonlijke cultusvorming") stimulerend werken.

    http://www.thuisindestad.be/html/witboek/downloads/Derynck.pdf

    De gepensioneerde elftalleider Wijnand Vermeulen trok alvast zijn lange regenjas van het type 'Louis van Gaal' aan. Het bleek op het laatste moment onnodig omdat Luc Nijholt te elfder ure werd opgespoord. Maar omdat het elftal van de Zaankanter donderdag met 28 minuten te spelen eveneens kampioen kan worden, ging er gelijk een verzoek naar de KNVB met de vraag om uitstel voor dat halfuurtje. Hoofdschuddend werd het hele gebeuren door het Alkmaarse personeel gadegeslagen. Het waren voor insiders bekende taferelen. "Wij moeten nu ad hoc beslissingen nemen", zei voorzitter/directeur Dirk Scheringa, die gelukkig wel slagvaardig handelde met het losweken van Henk van Stee.

    De Telegraaf,