adder


adder 1.0

afbeelding

Bron: Highlandtiercel
( Publiek domein )

levendbarende, giftige, inheemse slang met een zigzagtekening over het lichaam en driehoekige kop die voorkomt in bossen, heidegebieden en bermen; gewone adder; Europese adder
Ook van toepassing op de familie of soort in het algemeen en dan vaak in het meervoud gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een adder…

is een reptiel; is een dier

  • [Afmeting] wordt gemiddeld 50 tot 70 cm lang
  • [Geluid] sist; maakt een sissend geluid
  • [Kleur] komt in zeer veel verschillende kleuren voor, zoals grijs, bruin, beige, geelbruin of roodachtig met een donkerdere zigzagtekening over het lichaam en een V-vormige of X-vormige vlek op de kop; heeft koperbruine tot rode ogen
  • [Vorm] heeft een langgerekt lichaam
  • [Bouw] is gewerveld
  • [Deel] heeft een driehoekige kop; heeft ogen met een verticale pupil en heeft een zeer bijzonder gifapparaat dat zich veel verder ontwikkeld heeft dan bij andere slangen, wat geleid heeft tot een langere giftand, die gebruikt wordt door de bovenkaak helemaal uit te klappen; heeft boven de ogen uitstekende schubben
  • [Voortplanting] is eierlevendbarend
  • [Plaats] leeft in vochtige gebieden met goede schuilplaatsen, zoals bossen, heidegebieden, bermen en zelfs in graslanden of bergstreken
  • [Woongebied] komt voor in heel Europa, waaronder in België en Nederland, en in delen van Azië
  • [Leeftijd] kan tot 30 jaar oud worden; wordt in het wild 10 tot 15 jaar
  • [Gedrag] is een vleeseter; leeft solitair en mijdt andere adders
  • [Gelijkenis] lijkt op de hazelworm en twee andere inheemse slangen, de ringslang en de gladde slang
  • [Onderscheid of tegenstelling] is van de ringslang en de gladde slang te onderscheiden door de verticale pupil en een zigzagpatroon op zijn rug

Wetenschappelijke naam: Vipera berus

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Reptilia; Reptielen
Orde Squamata; Schubreptielen
Familie Viperidae; Adders
Geslacht Vipera
Soort Vipera berus

Algemene voorbeelden


Het geslacht Vipera omvat in Europa 7 soorten, waaronder onze eigen adder (Vipera berus). De meeste adders brengen levende jongen voort (ovovivipaar) en daardoor heeft onze adder een zeer groot verspreidingsgebied dat vrijwel de gehele gematigde zone omvat (globaal gelegen tussen de 70° en 42° N.Br.). Uiterlijke kenmerken. De adder heeft vergeleken met onze andere twee inheemse slangen, de ringslang en de gladde slang, een betrekkelijk gedrongen lichaamsbouw en een korte staart. De naar achteren verbrede kop is duidelijk van de romp gescheiden. Boven op de kop is vaak een donkere V-, Y-, of een X-vormige figuur te onderscheiden.

http://www.geaflecht.nl/geafl/archief/artikel/adder.html,

In Nederland komt de adder voor in zuidoostelijk Friesland, Drenthe, noordoostelijk Utrecht, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. In ons land komen adders vooral voor in vochtige heidevegetaties met pijpestrovelden en vennen op veen- en zandgronden en in eikenhakhout of ruigtebosjes langs bosranden. Gedrag. Vroeg in het voorjaar, op zonnige dagen rond eind februari begin maart, komt de adder door een combinatie van de hormonencyclus (inwendige klok) en het weer (temperatuur) uit de winterslaap. Het eerst komen de mannetjes te voorschijn. Enkele weken later verschijnen ook de vrouwtjes en de jongere dieren.

http://www.geaflecht.nl/geafl/archief/artikel/adder.html,

Op Vlaams niveau kunnen we stellen dat de Geelbuikvuurpad uitgestorven is. Soorten als Boomkikker en Adder staan op het randje van uitsterven.

http://www.noorderkempen.be/herpe/studie/salam001.htm

De adder in Vlaanderen is met uitsterven bedreigd. Er is nog maar één plek waar de slang kansen heeft op overleving, en dat is een militair domein in de Antwerpse Kempen.

De Standaard,

Inmiddels zijn in Drenthe vier versnipperde natuurgebieden min of meer "aan elkaar gebreid". Door een achteraf bezien toch nog zeer voortvarend aankoopbeleid raken het Mantingerzand, het Groote Veld, het Lentsche Veen en Martens Plek met elkaar verbonden. Daardoor wordt het leefgebied van planten en dieren groter en is de kans op overleven van bijvoorbeeld een populatie adders of zeldzame loopkevers "kwadratisch" toegenomen.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • de cobra, de adder en de python
  • wurgslangen, adders en een aantal waterslangen en zeeslangen
  • adders en vogelspinnen

Op de archipel leven honderd slangensoorten, zoals de cobra, de adder en de python.

http://users.pandora.be/wvaerewijck/wrifau.html

Veel slangen (wurgslangen, adders en een aantal water- en zeeslangen) zijn levendbarend.

http://www.dessie.be/wildlife/slang.htm

Verdoofd door de nieuwe omstandigheden liep hij de tuin in en zorgvuldig lettend op mogelijke adders en vogelspinnen ging hij zitten op een stoel voor wat eens een keuken was geweest.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


adder 1.1

gemeen, sluw iemand; venijnige gluiperd

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een adder…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Het CDA is echter door de zeer tactvolle politieke adder Verhagen nog wel een tijdje verzekerd van steun door het land; de vakbonden zullen de komende tijd nog maar moeten laten zien hoe sterk ze werkelijk zijn.

      http://frontpage.fok.nl/review/1912/1,

      Adder! Ik heb schoon genoeg van u. Ik walg van u. Het is me bovendien al lang duidelijk dat u in feite niet mij maar slechts uzelf toespreekt.

      De hemelvaart van Massimo en Lui oog, Oek de Jong,

      De plusgemeenschap in de VS staat niet alleen in die grote wei vol eerlijke, behulpzame mannen en vrouwen en helaas ook alerte adders. Gauwdieven. Op het oog nette, behulpzame witte boorden en parels die iemand graag helpen om profijtelijk te beleggen, grote klappers te slaan.

      NRC,

      Een duivelin, opgerezen uit een hoop witte doodsbeenderen, ziedaar het portret van mevrouw Mao Tse-toeng. Die goede brave roerganger, die heeft dat alle jaren van zijn huwelijk met deze 'geile adder' helemaal niet in de gaten gehad.

      Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,