ademnood


ademnood 1.0

gebrek aan adem; gevoel van benauwdheid als gevolg van problemen bij het ademhalen; kortademigheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ademnood…

is een gebrek aan iets; is een toestand

  • [Oorzaak] kan bv. het gevolg zijn van een aandoening, een ziekte, een gebrek aan zuurstof, overmatige inspanning of een handeling, maar ook van heftige emotie
  • [Toestand algemeen] is een gebrek aan adem; bestaat uit problemen met ademhalen
  • [Betrokkene] komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren

    Hoofdsemagram: gebrek


    Algemene voorbeelden


    De ziekteverschijnselen van hMPV lijken erg op besmetting met het al langer bekende RSV-virus, dat nu verantwoordelijk is voor de meeste ziekenhuisopnames onder jonge kinderen. Net als RSV slaat het nieuwe virus, waartegen geen vaccin bestaat, in het ergste geval over naar de longen. De ademnood vereist dan acute opname in het ziekenhuis.

    Algemeen Dagblad,

    Ondanks de hoogte en het dramatische landschap heb je voor deze trek en het paardrijden geen speciale ervaring nodig. Een goede gezondheid en het kunnen genieten van de sfeer en de natuur ondanks eventuele ademnood is daarentegen wel onontbeerlijk! De paarden worden verzorgd door hun Tibetaanse begeleiders.

    http://www.china-travel.nl/home.htm

    Tekenen van vermoeidheid, vermeende ziekte, of niet in staat zijn om verder te spelen, niet duidelijk zichtbaar voor de scheidsrechter, of het terugkeren van vooraf bestaande ziekte, met inbegrip van een blessure opgelopen tijdens een vorige wedstrijd, zullen worden behandeld volgens deze Regel 16.2. Dit omvat ook alle vormen van krampen, daadwerkelijke of dreigende nausea en ademnood, met inbegrip van astma.

    http://www.vsf.be/spelregels%20squash.pdf

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • ontstaan

    Bij aantasting van de kieuwen kan ademnood ontstaan.

    http://www.koihoeve.nl/koi/index.html

    als object bij een werkwoord


    • de ademnood bestrijden

    Hij vertelde bijna snikkend hoe hij regelmatig 's nachts bij het kind met een fluffy de ademnood probeerde te bestrijden.

    http://www.dehaanadvocaten.nl/column01.htm

    • iemand ademnood bezorgen

    Boven de 3600 meter kreeg men last van hoogteziekte, suizende oren, duizeligheid en hoofdpijn. Op nog grotere hoogten werden hartslag en ademhaling versneld. Na vier uur vliegen op een hoogte van 4800 meter, werden deze verschijnselen zo sterk dat lichamelijke arbeid, zoals het met de hand pompen van brandstof of zelfs maar het maken van rondes over het schip, de bemanning volledig uitputte en ademnood bezorgde.

    http://users.skynet.be/verganeglorie/

    • ademnood hebben

    Een pasgeborene met tijdelijke tachypneu heeft ademnood waarbij hij snel ademt en de borstkas bij het inademen intrekt, bij het uitademen een kreunend geluid maakt en mogelijk een blauwachtige verkleuring van de huid (cyanose) vertoont als de zuurstofconcentratie in het bloed daalt.

    https://www.msdmanuals.nl/mmhenl/aandoeningen_bij_kinderen/problemen_bij_pasgeborenen/tijdelijke_tachypneu.html

    JPM zakte langzaam tegen het portier en begon te zuchten alsof hij ademnood had.

    Drugs, Jef Geeraerts,

    Patrick had ademnood en kwam halverwege de 1e helft half struikelend over zijn tong vragen om een wissel.

    https://www.fcdriebergen.nl/2e-ronde-beker-zondag-2/,

    • ademnood krijgen

    Darwin, aldus Barloon en Noyes, schrijft vaak over plotselinge aanvallen die hem uitputten. Hij kreeg hartkloppingen, ademnood en een licht gevoel in het hoofd.

    De Standaard,

    'Kappen?' 'Ja, laatst las ik in de krant iets over kappen die over het hoofd gaan. Daardoor krijg je ademnood en word je high... echt doodgriezelig.'

    De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

    Ik kreeg ademnood, het bloed perste zich uit mijn hoofd naar beneden, maar wij hielden contact, zodat ze me van alles van vlakbij in het oor kraakte.

    Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

    met adjectief ervoor


    • krampachtige ademnood
    • een lichte ademnood
    • zware ademnood

    "We kunnen een zeer goede palliatieve behandeling geven die het lijden draaglijk maakt. Maar in de terminale fase gebeurt het soms wel dat het kind het onmenselijk zwaar krijgt, niet door pijn - die kunnen we de baas - maar door een krampachtige ademnood of aanhoudende, onbedwingbare stuipen.

    De Standaard,

    In de verte ruiste het verkeer, geur van bloemen waaide aan vanuit de tuin en ergens moest ook gras gemaaid zijn. Dat alles verdiepte zijn droefheid, voorzag hem zelfs van een lichte ademnood.

    Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

    Drie oudere dames van de veertien slachtoffers verkeerden in zware ademnood.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • stokken door ademnood
    • sterven door ademnood

    Eindelijk zei hij: 'Ik denk, dat ook alle andere gerechtvaardigde wensen van Uw Majesteiten vervuld zullen worden.' Nu begon koning Ferdinand te spreken met een stem die stokte door boosheid en ademnood. 'Gerechtvaardigd? Helaas, mijn padre, in sommige zaken verschillen wij in ons oordeel over wat wel en wat niet gerechtvaardigd is.'

    Duisternis bedekt de aarde, Jerzy Andrzejewski,

    Tot hun verbazing ontwikkelden de embryo's van de muizen die het gen missen zich normaal. Kort na de geboorte liepen de diertjes echter blauw aan, hapten naar adem en stierven door ademnood.

    NRC,

    • niet gehinderd door ademnood

    De reclame richtte zich [...] op bejaarden die niet onverdienstelijk paardreden, dagelijks honderd baantjes zwommen of, niet gehinderd door ademnood of urineverlies, fietstochten langs de Loire maakten.

    Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

    • in ademnood

    Nog steeds de zon; al voelde je onder de wind de kilte van de naderende herfst; de hei golfde. Boven hen, de grafheuvels; de korte zinnen die ze uitspraken, als in ademnood.

    Engelen van het duister, Jan Siebelink,

    Een dier in doodsangst schreeuwt, wat een door merg en been dringend geluid voortbrengt. Als reactie daarop houden alle konijnen die dit gegil horen zich muisstil. Ook konijnen in ademnood kunnen schreeuwen op dezelfde manier (bij pneumonie bvb.).

    http://www.konijnen.be/

    Toen hij, met zijn hartkwaal en zijn verzwakte longen, de vier dikke, verschillend gekleurde klappers de trap had opgezeuld en ze in ademnood op haar tafel had neergekwakt, was ze te verbouwereerd geweest om hem te woord te staan.

    Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

    Bovendien was de lucht boven de stedelijke agglomeraties en de industriecentra zo bezoedeld en verpest, dat ze vaak in ademnood elk gevoel voor richting kwijtraakten.

    Memoires van een kerkuil, Robin Hannelore,

    • iemand in ademnood brengen

    Een medicijn geneest je, laten we zeggen van astma, maar wekt een lichte huiduitslag op. Een ander geneest je van elke uitslag, maar brengt je in ademnood.

    In liefdesnaam, Adriaan van der Veen,

    Bij de ene vertelt de moeder over ernstige symptomen, bijvoorbeeld epileptische aanvallen. Bij de andere vorm doet de moeder het kind iets aan, waardoor het klachten krijgt. Zoals bijvoorbeeld het kind met een kussen in ademnood brengen en de dokter vertellen over benauwdheidsaanvallen.

    NRC,

    ( Zie voor het figuurlijk gebruik de verbinding in ademnood komen.)
    • in ademnood komen

    Op een gegeven moment kwam ik echt in ademnood en ik gaf hem zo'n harde klap op zijn kin dat hij afdroop.

    NRC,

    Zo kan ook een alarmsignaal gegeven worden als de ademhaling stokt, al kan dat signaal verstoord worden door het gewoel van de baby als die in ademnood komt.

    De Standaard,

    De Meppeler Hengelaarsvereniging heeft besloten om een rampenplan te maken. Dit heeft te maken met een melding van een eigen lid dat vis in de sluiskolk van de Meppelersluis in ademnood was gekomen.

    Meppeler Courant,

    ( Frequent aangetroffen.)
    • in ademnood raken
    • in ademnood geraken

    Tot voor kort ging alles naar wens, maar naar aanleiding van een experimenteel gebruik van wiet heeft ze een acute angstaanval gehad. Ze raakte in ademnood en vreesde ter plekke te zullen sterven.

    http://www.clb-net.be/caleidoscoop/inhouden/inhouden09/art09_3_11.html,

    In de schaarsverlichte pensiongangen hangt een zwoele atmosfeer. Fre houdt stil en opent de mond. Het is alsof hij in ademnood geraakt.

    Hete zeeprikkels, Andreas Roels,

    'Laat me eruit! Ik wil eruit!' gilde ze, maar plotseling raakte ze in ademnood. Piepend en hijgend probeerde ze zuurstof binnen te krijgen.

    De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, Gerben Hellinga,

    Het inmiddels opgeschorte beleid om bolletjesslikkers met drugs naar huis te te sturen, is strafpleiter Scheperboer een gruwel. "Je kunt toch niet zo maar iemand die in een levensgevaarlijke conditie verkeert, terugsturen naar de mensen die hem in die situatie hebben gebracht. Dat is volstrekt amoreel. Als een bolletje knapt, raak je binnen 15 seconden in ademnood. Dan begin je te spartelen en na nog 15 seconden ben je dood."

    NRC,

    Hij had verteld dat hij enkele jaren geleden tijdens een lunch in restaurant Bellemolen in ademnood was geraakt.

    Na de siësta, Paul Koeck,

    De kat kneep zijn ogen dicht, hield op met spinnen en maakte zijn bek open. Met een stoot slechte adem slaakte hij een kreet die niets met miauw te maken had. Het geluid hield aan tot het beest in ademnood raakte en zijn muil dichtklapte voor een nieuwe ronde gesnor.

    't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

    ( Frequent aangetroffen. Zie voor het figuurlijk gebruik de verbinding in ademnood verkeren.)
    • in ademnood verkeren

    Zet het zuurstofsteentje in de aquarium. Als de omgevingstemperatuur warm genoeg is, zie je reeds na enkele uurtjes enkele belletjes koolzuurgas opstijgen. Dit proces kan ook pas na één dag werken. Denk er aan, dat bij duisternis, planten ook zuurstof gebruiken, en de vissen kunnen in ademnood verkeren.

    http://users.pandora.be/frits.bruch/

    Tijdens de aanval had ik gereuteld alsof ik in ademnood verkeerde en ik riep dat iemand me bij de keel vasthield.

    Wij, heksen, Roger Pieters,

    Drie oudere dames van de veertien slachtoffers verkeerden in zware ademnood.

    De Standaard,

    • iemand in ademnood zien

    Onder geen beding wilde ik dat Joyce me in ademnood zou zien, happend naar lucht als een vis op het droge.

    In liefdes naam, Greta Seghers,

    • gepaard gaan met ademnood

    Bij een bronchiolitis zijn de kleinste luchtwegen ontstoken, waardoor ze zich vernauwen. Dit gaat gepaard met ademnood, die in sommige gevallen zo ernstig is dat ziekenhuisopname nodig is.

    http://www.astmafonds.nl/,

    • leiden tot ademnood

    Een teveel aan chloor en chloramiden in water kan leiden tot ademnood, omdat het chloor de kieuwmembranen aantast.

    http://www.koihoeve.nl/koi/index.html

    • aanvallen van ademnood

    Hij had zich in het ziekenhuis laten onderzoeken, voorbereid op slecht nieuws, maar alles bleek in orde. De aanvallen van ademnood bleven echter komen en na een bezoek aan de huisarts had hij zich over laten halen zijn heil te zoeken bij een psychiater.

    De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

    • een gevoel van ademnood
    • het gevoel van ademnood

    Mensen met paniekstoornis lijden aan onverwachte en terugkerende episoden van intense, alles overheersende angst zonder aanwijsbare oorzaak (paniekaanvallen). Hun angst kan gepaard gaan met fysieke symptomen zoals pijn in de borst, hartkloppingen, zweten, opvliegers en koude rillingen, beven, duizeligheid, gevoel van ademnood of verstikking en naar adem snakken.

    http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbackanx011,

    Kleine kinderen met astma zullen tengevolge van het gevoel van ademnood hun activiteiten aanpassen: ze spelen minder en drinken moeilijker, terwijl onschuldige piepers dat niet doen.

    http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=dossier=50,

    • ten gevolge van ademnood

    Hij krabde, beet, schreeuwde en sloeg. Op Schiphol vond de marechaussee het daarom nodig hem aan handen en voeten te boeien en zijn mond met tape dicht te plakken. Waarschijnlijk ten gevolge van ademnood liep Rudaru blijvend letsel op. Hij is spastisch en nagenoeg blind geworden. Het afplakken is sindsdien verboden.

    Meppeler Courant,

    • voor ademnood zorgen

    Mensen met een overgevoeligheid voor geuren zijn zich echter voortdurend bewust van alle geuren die hen omringen. Van veel geuren worden zij zelfs letterlijk ziek. Vooral chemische luchtjes zoals parfums, toiletverfrissers, haarlak en geurkaarsen kunnen bij deze mensen voor misselijkheid, huidproblemen, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid of soms zelfs ademnood zorgen.

    Metro,

    • wegens ademnood

    Als ze hem lijdzaam en stilzwijgend liet begaan, duurde het knijpen lang en had het rukken vaak geen resultaat wegens ademnood. Maar als ze kreunde en zei dat ze pijn had, kwam het kwakje er vlugger.

    Na de siësta, Paul Koeck,

    De aanklager, mr. V. Temple, wil bijvoorbeeld de resultaten van de proef met de soldaten in de koelcontainer als bewijs aanbieden. [...]. Hij wil ook alle gegevens overleggen die betrekking hebben op een soortgelijk Chinezen-transport dat enkele maanden eerder (april 2000) plaatsvond en waarvoor destijds een oom van Perry W. werd opgepakt. Die illegale Chinezen werden door de Engelse politie betrapt toen ze lawaai begonnen te maken wegens ademnood.

    De Telegraaf,

    • zonder ademnood

    Heb vertrouwen in de Heer, hij levert moed en wapens aan beide kampen, hij danst in stank zonder ademnood de horlepiep.

    Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

    Het bleek inderdaad de vreemde snoeshaan, die luchtigjes de trap opdanste en, eenmaal boven, totaal zonder ademnood zei: 'Ketel is de naam, van de recherche, ik heb een paar vragen aan de jongeheer Blok en wel apart.'

    Een weekend in Oostende, Willem Brakman,

    met substantief ervoor


    • een beetje ademnood

    Een pakje sigaretten gaat niet in de koude kleren zitten: er worden tegenwoordig flinke geldbedragen neergeteld voor een beetje ademnood.

    http://www.delta.tudelft.nl/jaargangen/35/37/24AchtercolumnJaro.html,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • mijn ademnood
    • haar ademnood
    • zijn ademnood
    • hun ademnood

    Terwijl ik onderweg aantekeningen maakte, merkte ik dat zich allerlei persoonlijke observaties aandienden. Bijvoorbeeld dat ik mijn ademnood op 5.000 meter hoogte associeerde met de benauwdheid van mijn moeder op haar sterfbed.

    https://www.volkskrant.nl/recensies/naar-een-berg-in-tibet~a3857384/,

    Maar horig aan de New Agedictatuur had mevrouw Berkenbosch-Galman haar ademnood lange tijd voor hyperventilatie aangezien en achtte ze haar ziekte aldus de schuld van een aan fobieën verslaafde psyche.

    Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

    Hoewel veel ziektes en aandoeningen inmiddels verleden tijd zijn, gaat het verre van goed met haar Arie. "Hij kan vanwege zijn ademnood maar weinig hebben en bijvoorbeeld lopen, zichzelf scheren of douchen is al te zwaar."

    http://www.omroepbrabant.nl/?news/262354812/Zieke+Arie+Ribbens+en+zijn+vrouw+blijven+positief+We+genieten+gewoon+dubbel+als+het+kan.aspx,

    Ook stoffige huizen, sigarettenrook en sommige soorten kattenbakkorrels leiden tot een piepende ademhaling bij katten. In hun ademnood breken katten soms ribben, of ze krijgen een klaplong doordat ze zo hard 'pompen' om adem te halen.

    https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/katten-allergisch-voor-hun-baas/volledig,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • boosheid en ademnood
    • verontwaardiging, blos, ademnood en ontsteltenis

    Eindelijk zei hij: 'Ik denk, dat ook alle andere gerechtvaardigde wensen van Uw Majesteiten vervuld zullen worden.' Nu begon koning Ferdinand te spreken met een stem die stokte door boosheid en ademnood. 'Gerechtvaardigd? Helaas, mijn padre, in sommige zaken verschillen wij in ons oordeel over wat wel en wat niet gerechtvaardigd is.'

    Duisternis bedekt de aarde, Jerzy Andrzejewski,

    Ook verzocht ik haar om een foto, wat vrouwen die van je avances niet gediend zijn op een bijzondere wijze in de war brengt, zodat alle weigering gepaard gaat met verontwaardiging, blos, ademnood en ontsteltenis.

    Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

    • duizeligheid, ademnood en shockreacties
    • hartkloppingen, ademnood en een licht gevoel in het hoofd
    • hartkloppingen, braken, misselijkheid, bedwelming, ademnood en verhoging van de lichaamstemperatuur
    • hoofdpijn, stress, ademnood, depressiviteit
    • inwendige bloedingen, ademnood en hoge koorts
    • keelpijn, hoesten en ademnood
    • koorts, spierpijn en ademnood
    • misselijkheid, huidproblemen, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid of ademnood

    Overgevoeligheid van het menselijk lichaam voor bijengif moet zeer ernstig worden genomen en door een arts worden behandeld. Deze overgevoeligheid kan zich onder meer uiten in onwel worden, duizeligheid, ademnood en shockreacties.

    http://www.bijenhouders-zlto.nl/bijenleven/index.htm

    Darwin, aldus Barloon en Noyes, schrijft vaak over plotselinge aanvallen die hem uitputten. Hij kreeg hartkloppingen, ademnood en een licht gevoel in het hoofd.

    De Standaard,

    Cafeïne is bijgevolg niet sterk giftig, maar bij gebruik van grotere dosissen zijn de vergiftigingsverschijnselen duidelijk: hartkloppingen, braken, misselijkheid, bedwelming, ademnood en verhoging van de lichaamstemperatuur.

    http://www.imediair.be/Artikels/ArtikelDetail_NL.asp?ArticleID=2461,

    Overheerst negativiteit, dan geeft dit spanning en verslapping, mogelijk ziekte. Vreemd genoeg schikken we ons vaak in zo'n negatief evenwicht en doen, voelen en denken we dingen die we eigenlijk heel onprettig vinden. En nemen daarbij hoofdpijn, stress, ademnood, depressiviteit enzomeer op de koop toe.

    http://www.deouwetoren.nl/

    Een Amerikaans laboratorium heeft de bakterie ontdekt die de jongste tijd in Midden-Amerika de "anonieme pest" veroorzaakt. De raadselachtige ziekte woedt vooral in Honduras en Nicaragua en eiste al zeker twintig levens. Enkele duizenden inwoners zouden besmet zijn. De slachtoffers hebben inwendige bloedingen, ademnood en hoge koorts.

    De Standaard,

    De ontsnapte ammoniakwolk veroorzaakte geen persoonlijk letsel. De stof kan bij inademen keelpijn, hoesten en ademnood tot gevolg hebben.

    NRC,

    Extrinsieke allergische alveolitis: Dit is een zeldzaam ziektebeeld met koorts, spierpijn en ademnood na inhalatie van stof van biologische oorsprong (bijv. aspergillus) dat antigeen werkt.

    http://www.astmafonds.nl/,

    Mensen met een overgevoeligheid voor geuren zijn zich echter voortdurend bewust van alle geuren die hen omringen. Van veel geuren worden zij zelfs letterlijk ziek. Vooral chemische luchtjes zoals parfums, toiletverfrissers, haarlak en geurkaarsen kunnen bij deze mensen voor misselijkheid, huidproblemen, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid of soms zelfs ademnood zorgen.

    Metro,

    voorafgegaan door als


    • zich aankondigen als ademnood

    Lucie veegde met de handgebaren van een dirigent alle vragen bezwerend op één hoop. Antwoorden kon ze niet. Ze had dit al een paar keer eerder voelen aankomen. Het kondigde zich aan als ademnood, waarna een stukje schuurpapier langs haar stembanden werd gewreven.

    Het verkeerde keelgat, Diane Broeckhoven,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen