admiraal


admiraal 1.0

persoon met de hoogste militaire rang binnen de marine, die voor zijn beroep de bevelvoerder over een vloot is; ook: hoogste militaire rang bij de zeemacht
Wordt strikt genomen in Nederland luitenant-admiraal genoemd, omdat admiraal eigenlijk een historische functie is die nu als titel voorbehouden is aan de koning of aan de prins van het koninklijk huis.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een admiraal…

is een militair

  • [Uiterlijk] draagt een pet en een uniform dat meestal blauw of wit is en dat vaak volhangt met onderscheidingen
  • [Rang of hiërarchische positie] staat aan het hoofd van de zeemacht en voert bevel over de vloot; heeft een viersterrenrang
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
  • [Gelijkheid] staat gelijk aan een generaal bij de landmacht; wordt in Nederland officieel luitenant-admiraal genoemd, omdat admiraal daar een soort historische functie is die nu voorbehouden is aan de prins van het koninklijk huis of de koning

Algemene voorbeelden


Een van de schippers werd aangewezen als commandant van het konvooi en kreeg daarvoor de naam "admiraal". Dit was een verbastering van het Arabische emir-al-bahr (vlootcommandant), een term die tijdens de kruistochten naar Europa was overgewaaid. Ook commandanten van militaire expedities werden admiraal genoemd. De eerste vermelding van zo'n admiraal in de Nederlanden vinden we in Vlaanderen waar in 1356 Jacob Buuc een vloot aanvoerde om Antwerpen te veroveren. In 1483 overleed de laatste Vlaamse admiraal.

http://www.mindef.nl/marine/geschied.htm

President Bill Clinton, die Boorda in 1994 in zijn functie had benoemd, noemde Boorda's dood "een groot verlies, voor de marine, de strijdkrachten en ons land". Als commandant van de Navo in Zuid-Europa was de admiraal verantwoordelijk voor een luchtaanval op Servische vliegtuigen die het vliegverbod boven Bosnië schonden.

De Standaard,

Hij kijkt naar CNN, onderwaterbeelden, admiraals in opgetuigde uniformen, apathische mensen met zware jassen aan die in een naargeestige decor van grauw licht op de kade van een havenstad staan.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Eén van de voorouders van de familie Latorre had de streek cadeau gekregen als beloning voor zijn verdiensten als admiraal in een lang vergeten oorlog.

http://allserv.rug.ac.be/~jvrsluys/mercurius%2017-1.pdf,

Vanaf 1491 vervulden de heren van Veere de admiraalsfunctie, veelal tot ongenoegen van Holland. Een van de taken van de admiralen was de bescherming van de visserij.

http://oud.refdag.nl/boek/boekgs/990630boekgs04.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een Amerikaanse admiraal
  • een Britse admiraal
  • een Canadese of Amerikaanse admiraal
  • een Duitse admiraal
  • een Franse admiraal
  • een Nederlandse admiraal

Dat opperbevel, dat gestationeerd is in Napels, was altijd in handen van een Amerikaans admiraal, die ook het bevel voert over de Amerikaanse Zesde Vloot.

De Standaard,

De fantasie van Britse admiraals en generaals schoot eenvoudig tekort om zich voor te stellen dat de Duitsers onopgemerkt duizend mijl Noordzee waren overgestoken.

Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

Als er bij een herdenking een Canadese of Amerikaanse admiraal op bezoek komt heb ik een tolk nodig.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

Silva bedacht voor zijn verhaal niet alleen fictieve karakters. Ook Hitler en Churchill spelen mee, plus een aantal belangrijke secondanten, van wie de Duitse admiraal Wilhelm Canaris, hoofd van de Duitse Abwehr, het meest tot Silva's verbeelding sprak.

De Standaard,

"We zoeken een formule die rekening houdt met de legitieme belangen van Europa, maar die geen Franse admiraal aan het hoofd van de Amerikaanse Zesde Vloot plaatst", zei een bron op het Elysée.

De Standaard,

Eenheden van de Duitse, Engelse, Franse en Nederlandse marines blokkeerden de zeewegen naar Spanje, opdat niemand de strijdende partijen te hulp zou kunnen komen [...]. Zo'n blokkade is een grootse operatie, en deze stond onder bevel van een Nederlandse admiraal, waarschijnlijk omdat we altijd bekend hebben gestaan als zeehelden.

De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: overig

  • admiraal buiten dienst

Het boosaardige drietal wordt echter gedwarsboomd door de ontsnapte prinses, die samen met haar tante Galathea (Anneke Corporaal), bediende Henry (Roelof Groen) en admiraal buiten dienst (Jan Koppers) haar ouders weet te bevrijden.

Meppeler Courant,

Een admiraal buiten dienst zei dat de K-159 tijdens zijn laatste missie in 1983 al water maakte.

http://buitenland.nieuws.nl/101711#,

Ex-admiraal doet toch niet mee voor PDS. De West-Duitse admiraal buiten dienst die zich bij de Bondsdagverkiezingen in september kandidaat wilde stelde voor de Oost-Duitse communistische partij PDS heeft zich teruggetrokken.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2481934/1998/03/27/Ex-admiraal-doet-toch-niet-mee-voor-PDS.dhtml,

  • admiraal van de marine
  • admiraal van de vloot

"Toen de Veiligheidsraad de resolutie over de wapeninspectie aannam, verwachtten ze dat het voor een veel kortere periode zou zijn", aldus Wallen, een voormalige admiraal van de Zweedse marine.

De Standaard,

Het verhaal begint als de admiraal van Caesars vloot, Ceticonsensus, niet kan verhinderen dat de galei van Caesar, waarvoor hij persoonlijk verantwoordelijk is, door slaven wordt gekaapt.

De Standaard,

In beginperiode fungeerde de admiraal als de hoogste functionaris in Azië [...]. Met de thuisreis van een admiraal kwam een einde aan zijn leiderschap. De admiraal van de volgende vloot werd dan de hoogste gezagsdrager.

http://www.voc-kenniscentrum.nl/index.html

Wat is zo aantrekkelijk aan deze muzikale klucht? Toch zeker niet het drakerige libretto. Zijn het dan de wonderlijke personages, zoals de admiraal van de Zwitserse vloot of de weduwe van de kolonel.

Meppeler Courant,

in voorzetselgroep


  • rang van admiraal
  • rangen van admiraal, luitenant-admiraal, vice-admiraal, schout-bij-nacht en commandeur

Embargo is het derde boek van ex-marineman Deutermann. Hij draagt het op aan alle officieren die de rang van admiraal of generaal bij de strijdkrachten hebben bereikt.

De Standaard,

De commandovlaggen en de standaard zijn kentekenen van bevelvoering [...] en verbonden aan bepaalde rangen te weten: de commandovlaggen aan de rangen van admiraal, luitenant-admiraal, vice-admiraal, schout-bij-nacht en commandeur alsmede de standaard aan de rang van kapitein ter zee.

http://www.mindef.nl/mpbundels/20_serie/dp_20_10/20_10_hoofdstuk_04.htm

  • onder admiraal

Deze regering was snel neergedrukt door een wit dictatorschap onder admiraal Aleksandr Kolchak.

http://www.collegenet.nl/index_mainframe.php?mainframe=http%3A%2F%2Fwww.collegenet.nl%2Fstudiemateriaal%2Fverslagen.php%3Fverslag_id%3D8496%26site%3D

De Falklanders herdachten maandag Battle Day, de dag in 1914 dat de Britse marine bij hun archipel komaf maakte met een Duitse vloot onder admiraal von Spee.

De Standaard,

In 1912 ging de Japanse Keizerlijk vloot onder admiraal Dewa voor anker in de baan van Chujo, Okinawa.

http://www.vva.be/sport/karate.htm

Op deze datum brengt veerman J. Coppelstock, verbonden aan het toenmalige veer, de watergeuzen onder admiraal Lumey de stad Den Briel binnen.

http://www.veerdienst-maassluis.nl/historie.htm

met eigennaam


  • admiraal Richard Macke
  • admiraal Piotr Kolodziejczyk
  • admiraal Smith
  • admiraal William O. Studeman
  • admiraal Paul Miller

De Amerikaanse opperbevelhebber in de Stille Oceaan, admiraal Richard Macke, zei eerder deze week, in Singapore, dat de wereld moet accepteren dat China een moderne vloot, met vliegdekschepen en al, zal ontwikkelen.

NRC,

De president en de premier liggen al maanden met elkaar overhoop, onder andere over de vraag wie de afgetreden minister van defensie moet opvolgen. De vorige, admiraal Piotr Kolodziejczyk, werd ontslagen na een ruzie met de generale staf.

NRC,

Admiraal Smith ontkende zondag formeel de berichten dat de plaatsen waar zich massagraven bevinden zouden worden bewaakt door Ifor-troepen.

De Standaard,

President Clinton heeft donderdag gisteren de adjunct-directeur van de CIA, admiraal William O. Studeman, benoemd tot waarnemend directeur van de CIA.

NRC,

Een uitgesproken tegenstander van niet-traditionele taken is de Amerikaanse chef-staf van de luchtmacht, generaal Merrill McPeak [...]. Diametraal hiertegenover staat de bevelhebber van het Atlantisch commando, admiraal Paul Miller.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • admiraals en generaals
  • generaals en admiraals
  • generaals en een admiraal
  • kapiteins en admiraals

Sinds anderhalve week volg ik een cursus aan het Defensiecentrum, over de koude oorlog, waarover ik, merkwaardig en verheugend genoeg, maar zelfs onze admiraals en generaals zijn tenslotte Nederlanders, bijna niets te horen krijg.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

De generaals en admiraals die voorstanders waren van een luchtoorlog, vertrouwden erop dat met de zeppelins de Britse oorlogsindustrie lam gelegd en de wilskracht van de burgerbevolking gebroken kon worden.

http://users.skynet.be/verganeglorie/

Daarna werd het elftal, onder wie vijf generaals en een admiraal, op borgtocht vrijgelaten met het bevel opnieuw voor de rechter in Durban te verschijnen op 1 december.

De Standaard,

Russische onderzeeërs glijden ongemerkt onder de wereldzeeën. Uitgerust met geavanceerde technologie brengen ze geallieerde oorlogsbodems tot zinken, zelfs nog vóór die besef hebben van de vijandelijke nabijheid. Dit is een nachtmerrie waarvan westerse kapiteins en admiraals meenden dat ze na het einde van de Koude Oorlog voltooid verleden tijd was.

De Standaard,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen