adoptieboom


adoptieboom 1.0

boom die geadopteerd wordt; boom die men onder zijn hoede neemt door een deel van de onderhoudskosten te betalen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een adoptieboom…

is een boom

  • [Voorbeeld of specimen] is bv. een appelboom waarvan men in het najaar de vruchten mag komen plukken of een kerstboom die na gebruik weer wordt herplant

    Hoofdsemagram: boom


    Algemene voorbeelden


    De twee zomereiken, bekend onder de naam Kozakkeneiken, zijn geadopteerd door de Bomenstichting [...]. De twee gezonde eikenbomen hebben in het kader van de adoptie een onderhoudsbeurt gekregen van de Kring Praktiserende Boomverzorgers (KPB) [...]. De adoptie bestaat uit een éénmalige onderhoudsbeurt en een overeenkomst tussen de eigenaar en de Bomenstichting om de bomen zo goed mogelijk te beschermen. Iedere provincie van Nederland heeft een adoptieboom.

    http://www.marceltettero.nl/Foto/Delden2/Delden2.html,

    Beschermde boom: boom die van algemeen belang is wegens leeftijd, bijzondere groeivorm, dendrologische waarde, ecologische waarde, betekenis voor de wetenschap, cultuurhistorische waarde of wegens waarde als adoptieboom en die op de beschermde bomenlijst is geplaatst.

    http://www.woensdrecht.nl/internet/lokale-regelgeving_41675/item/algemene-plaatselijke-verordening-gemeente-woensdrecht_211.html

    Piet Steltman, hoofd van de afdeling In- en Externe Betrekkingen van S.B.B., onthulde om ongeveer 4 uur het bord dat aan de eik de herkenbaarheid van adoptieboom geeft en hield een pleidooi voor praktisch natuurbehoud.

    https://www.bomenstichting.nl/images/1808pdf/1987-4-bomennieuws-juli.pdf,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    adoptieboom 2.0

    fruitboom die men tegen betaling van een bepaald bedrag (tijdelijk) onder zijn hoede neemt in ruil waarvoor men in het najaar zijn vruchten mag plukken; fruitboom die geadopteerd wordt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een adoptieboom…

    is een fruitboom; is een boom

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt door iemand tegen betaling van een bepaald bedrag (tijdelijk) onder zijn hoede genomen in ruil waarvoor deze in het najaar zijn vruchten mag plukken

      Algemene voorbeelden


      Wat is nu een origineler en duurzamer relatiegeschenk dan een appelboom doneren? Dit kan op Landgoed de Olmenhorst. Onlangs gaf energieleverancier Eneco een opdracht van 100 biologische adoptiebomen aan Landgoed De Olmenhorst. Eneco vindt namelijk duurzame energie heel belangrijk, vandaar dat Eneco ook een duurzaam cadeau aan relaties wilde aanbieden.

      http://www.biojournaal.nl/artikel/12663/eneco-neemt-100-adoptiebomen-af-bij-landgoed-de-olmenhorst,

      In Haspengouw is de oogsttijd volop aan de gang. Ook de mensen die in de tuinbouwschool in Sint-Truiden een boom adopteerden, konden dit weekend aan de slag om het fruit binnen te halen. De 57 adoptiebomen werden vaak met de hele familie geoogst.

      http://www.hbvl.be/cnt/aid868051/fruit-plukken-van-adoptieboom,

      Het bedrijf heeft 8 hectare biologische appels [...]. Er zijn boomgaarden met Elstar, Alkmene, Cox en Jonagold. Het eerste perceel adoptiebomen bestaat uit Elstar bomen.

      http://www.pureandtasty.nl/nl/evita/leden.htm,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2001

      adoptieboom 3.0

      (neologisme)

      kerstboom die men tegen betaling van een bepaald bedrag gedurende de kerstdagen onder zijn hoede neemt en die men na die tijd weer inlevert om hem te laten herplanten en eventueel het jaar daarop weer in huis te halen; kerstboom die wordt geadopteerd

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een adoptieboom…

      is een kerstboom; is een boom

          Algemene voorbeelden


          Een adoptieboom is ecologisch gekweekt (met keurmerkgarantie) en wordt na gebruik weer herplant. Dus eigenlijk koop je een boom (met statiegeld) en lever je deze na huiselijk gebruik weer in (statiegeld retour). Iedere boom heeft een nummer. Zo kan je een volgend jaar je eigen (gelabelde) boom opnieuw adopteren. Het afgelopen jaar heeft ca 88 % van de bomen de herplant overleefd.

          http://www.noorderplantsoen.nl/home/groenstebuurt/327-adopteer-een-kerstboom

          "Een fantastisch initiatief", zegt Patricia Olijerhoek uit Noordwijk, die net een adoptieboom heeft aangeschaft bij Kooyman. "Het staat me zo tegen om ieder jaar een kerstboom te kopen die je na twee weken weer weggooit. En de geur van verse dennennaalden, waar ik altijd een sentimenteel gevoel van krijg, verdween de laatste jaren uit de kerstboom. Biologische kerstbomen zijn puur en behouden die geur."

          http://www.eco-logisch.nl/Spotlight_details.asp?MediaID=17,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          Etymologie


          Aard herkomst inheems woord
          Vroegste datering 2007