adoptietoerisme


adoptietoerisme 1.0

(neologisme)

vorm van toerisme waarbij men impulsief een of meer kinderen adopteert tijdens een reis naar een ander land; toerisme die resulteert in spontane adoptie
Het woord werd in 2006 vaak gebruikt toen popster Madonna tijdens een reis door Afrika in een opwelling een eenjarig jongetje adopteerde. Het komt veel minder vaak voor sinds de storm van verontwaardiging over deze impulsieve actie geluwd is.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Adoptietoerisme…

is toerisme; is een verschijnsel

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een vorm van toerisme waarbij men impulsief een of meer kinderen adopteert tijdens een reis naar een ander land; is een vorm van toerisme die resulteert in spontane adoptie
  • [Waardering] wordt door sommigen positief gewaardeerd, omdat het als een actie wordt gezien die recht uit het hart komt, maar door anderen bekritiseerd vanwege de willekeurigheid en de ondoordachtheid van de actie

    Algemene voorbeelden


    VVD en CDA hebben woensdag felle kritiek geuit op de adoptie van een eenjarig negerjongetje uit Malawi door de Britse popster Madonna. Tijdens de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken vroeg VVD-woordvoerder Szabo minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking haar gewicht in de strijd te werpen om dit soort adoptietoerisme een halt toe te roepen. Het liberale Kamerlid had vooral kritiek op de manier waarop de adoptie tot stand kwam.

    Reformatorisch Dagblad,

    Sinds 1989 wordt "grensoverschijdende handel met kinderen" in Duitsland strafrechtelijk vervolgd. Er staat een maximumstraf op van 15 jaar. "Tot die tijd was het geen misdrijf, maar een overtreding, waarop 10.000 mark boete stond. Daar lieten de handelaren zich niet door afschrikken", verklaarde Rolf Bach van de Noordduitse Adoptiecentrale en expert op het gebied van het adoptietoerisme.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011019774:mpeg21:a0128,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2006
    Omstandigheden opkomst Het woord werd in 2006 gebruikt toen popster Madonna tijdens een reis door Afrika in een opwelling een eenjarig jongetje adopteerde.
    Periode verdwijnen na 2006
    Omstandigheden verdwijnen Het woord is verdwenen toen de storm van verontwaardiging over deze impulsieve actie geluwd was.