adoptievaderland


adoptievaderland 1.0

land waar men door adoptie op jonge of zelfstandig op latere leeftijd is gaan wonen en dat men als zijn nieuwe vaderland is gaan beschouwen; tweede vaderland

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een adoptievaderland…

is een land

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een land waar men door adoptie op jonge of zelfstandig op latere leeftijd is gaan wonen en dat men als zijn nieuwe vaderland is gaan beschouwen; is een tweede vaderland

    Algemene voorbeelden


    Toen Inez H. trouwde met Jonathan L. kwam het geen seconde in haar op om in ons 'kleinburgerlijke' polderlandje te blijven. Groots en meeslepend leven wilde ze. En waar kan dat beter dan in Amerika, het vaderland van haar geliefde [...]. "Ik ben door schade en schande wijs geworden", zegt ze. "O, wat wilde ik graag Amerikaanse zijn. Niets wilde ik nog met Nederland te maken hebben [...]. Vroeger wilde ik nooit de negatieve kanten van mijn adoptievaderland zien, nu ben ik daar veel eerlijker in."

    http://krant.telegraaf.nl/krant/vrouw/teksten/vrouw.reportages.amerika.html

    Chil is de voornaam van een eenvoudige jongen, die aan het einde van de jaren twintig van de vorige eeuw met zijn ouders uit Polen naar België vlucht. Als zeventienjarige maakt hij tijdens de wereldoorlog de verschrikking mee van maar liefst twaalf naziconcentratie- en vernietigingskampen. Als Jood belandt hij uiteindelijk ook in Auschwitz-Birkenau. Maar ook die gesel overleeft hij en als een uitgemergeld hoopje mens keert hij terug naar zijn adoptievaderland, België.

    http://www.aspeditions.be/article.aspx?article_id=BROODI851D,

    De befaamde bamboefluitspeler, componist en arrangeur, Guo Yue, roept in de kookworkshop 'Food, love and Music' de kleurrijke en sterk zingtuiglijke ervaringen van zijn kindertijd op, toen hij in de straatjes van Beijing opgroeide voor en tijdens de Culturele Revolutie. U kent hem vast wel als maker van de filmmuziek van Bertolucci's 'Last Emperor' en 'The Killing Fields'. In Engeland - zijn adoptievaderland - geniet Guo Yue echter meer en meer bekendheid als schrijver en meester in de authentieke Chinese kookkunst.

    http://www.gva.be/antwerpen/aartselaar/cultuur/416e408c-4a5f-4386-b6d5-85c4de66e734.aspx

    Abdelhamid El Mouden (38) is de Antwerpse advocaat die onlangs door de raadkamer buiten vervolging werd gesteld voor zijn beweerde rol in de visa-, regularisatie- en naturalisatiefraude. Toen de storm geluwd leek [...], zette hij de feiten nog eens op een rijtje [...]. "Eigenlijk zou ik dit alles niet moeten zeggen, maar ik kan mijn adoptievaderland de raad geven al die wetten en verdragen nog eens grondig te herzien", concludeerde de advocaat.

    http://www.politics.be/nieuws/489/,

    "Gevraagd: adoptievaderland voor (ex-)Belgen, ervaring, talenkennis, hard werkend, die eerlijk hun brood willen verdienen in positieve samenleving." Deze advertentie wil de in Spanje verblijvende Belg Guy Van de Velde verspreiden via de buitenlandse pers. Van de Velde noemt zich de vertegenwoordiger van een groep geëmigreerde Belgen die zo snel mogelijk van hun nationaliteit afwillen. Dat is echter niet mogelijk zonder eerst een andere nationaliteit te verwerven.

    De Standaard,