adoptieverlof


adoptieverlof 1.0

wettelijk vastgelegd verlof dat men krijgt bij het adopteren van een kind om gezamenlijk aan de nieuwe gezinssituatie te wennen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Adoptieverlof…

is verlof

  • [Legitimiteit] betreft wettelijk en vaak ook in een cao vastgelegd verlof dat men krijgt bij het adopteren van een kind om gezamenlijk aan de nieuwe gezinssituatie te wennen

    Hoofdsemagram: verlof


    Algemene voorbeelden


    Ook de regeling voor een adoptieverlof, naar analogie met het ouderschapsverlof, is een federale materie.

    De Standaard,

    De wet regelt ook het adoptieverlof. Ouders die een kind adopteren krijgen drie weken de tijd om hun kind op te halen en samen tijd te spenderen om aan elkaar te wennen.

    Haarlems Dagblad,

    Als u pleegouder wordt en een pleegkind opneemt in uw gezin, kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor adoptieverlof. U heeft dan als pleegouders het recht op adoptieverlof om aan de nieuwe gezinssituatie te wennen.

    http://www.adoptie.net/frame/at.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • ouderlijk adoptieverlof

    De taken van de rechtbank in een adoptieprocedure moeten worden verminderd. Dit om regionale willekeur te stoppen. En er moet een ouderlijk adoptieverlof van acht weken worden ingevoerd.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • betaald adoptieverlof

    Alleen betaald adoptieverlof is redelijk vaak geregeld, maar het zal duidelijk zijn dat er maar weinig werknemers zijn die daar aanspraak op kunnen maken.

    http://www.scp.nl/boeken/titels/2000-5/nl/acrobat/Emancipatie.pdf,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • bevallingsverlof en adoptieverlof
    • borstvoedingsverlof en adoptieverlof
    • kraamverlof en adoptieverlof
    • vaderschapsverlof en adoptieverlof
    • zwangerschapsverlof en adoptieverlof

    Uitkering bij zwangerschapsverlof (en adoptieverlof): De vrouwelijk werkneemster ontvangt tenminste 16 weken een uitkering tijdens haar zwangerschapsverlof.

    http://www.juridisch.nl/index.html,

    Bevallings-, borstvoedings- en adoptieverlof. Deze brochure geeft u meer informatie aangaande deze drie verloven en dit zowel voor de personeelsleden die vastbenoemd zijn als voor de personeelsleden die nog tijdelijk zijn.

    http://www.coc.be/index.asp

    Verder pleiten de partijen in een serie amendementen voor uitbreiding van het aantal verlofdagen bij bijvoorbeeld kraamverlof en adoptieverlof.

    Haarlems Dagblad,

    Het tijdskrediet, de stimuli voor deeltijds werken, de landingsbanen voor 50-plussers, verhoogde premies voor de verzorging van zieke kinderen of familieleden, de uitbreiding van het vaderschaps- en adoptieverlof: het zijn allemaal voorbeelden van concrete maatregelen die de kwaliteit van het leven kunnen bevorderen.

    http://www.agalev.be/programma2003/index.html