adviesbevoegdheid


adviesbevoegdheid 1.0

bevoegdheid om advies uit te brengen; bevoegdheid om adviezen te geven; adviesrecht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een adviesbevoegdheid…

is een bevoegdheid

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de bevoegdheid om advies te verstrekken

    Algemene voorbeelden


    De Raad adviseert de Academische overheid over het te volgen beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking in de meest brede zin van het woord (algemene oriëntaties inzake projecten, onderwijs, akkoorden, ... evenals voor individuele voorbeelden hiervan). Ook de te volgen strategie ten aanzien van de diverse betrokken externe instanties maakt deel uit van de adviesbevoegdheid.

    http://www.kuleuven.ac.be/admin/raden/niv3p/ro-i11.htm

    De ondernemingsraad moet bijvoorbeeld om advies gevraagd worden (adviesbevoegdheid) door de directie voordat de directie bepaalde besluiten kan nemen die ingrijpende economische gevolgen kunnen hebben, zoals een fusie of een reorganisatie.

    http://www.cnv.nl/themaas/employability/automotive_sectorrapport.pdf,

    Het Comité van de Regio's wordt niet gerekend tot de eigenlijke instellingen van de Gemeenschap, die zijn opgesomd in artikel 7, lid 1. Het betreft een hulporgaan van de Raad en de Commissie met een gelijkaardig statuut als het Economisch en Sociaal Comité (art. 7) en met uitsluitend een adviesbevoegdheid.

    http://www.emis.vito.be/EMIS/Media/syllabus_milieurecht.pdf

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een adviesbevoegheid hebben
    • een adviesbevoegheid krijgen
    • adviesbevoegdheid toekennen (aan iemand)
    • iemands adviesbevoegheid beperken
    • iemands adviesbevoegheid uitbreiden
    • adviesbevoegdheden verwerven

    In het domein van het burgerlijk arbeidsrecht heeft de Inspectie van de sociale wetten uitsluitend een adviesbevoegdheid.

    http://meta.fgov.be/pc/pcc/nlcc10.htm

    Voor het beheer van de onderhoudswerkbeschrijvingen is nu de sector Service en Onderhoud Metro verantwoordelijk. Deze taak wordt uitgevoerd door het Projectbureau Metro. Het Bedrijfstechnisch Bureau heeft hierin gevraagd of ongevraagd adviesbevoegdheid.

    http://www.rvtv.nl/data/RappMetroRottdamRAIL.pdf,

    Zo is bij voorbeeld de VNG van mening dat als men de programmaraden kans van slagen wil geven, hun adviesbevoegdheid eerder uitgebreid dan beperkt moet worden.

    http://www.minocw.nl/kabel/nota2/1.html,

    Het ACW wil dan ook dat er een advies- en toezichtsorgaan komt op Vlaams niveau en voor het Vlaamse energiebeleid [...]. Zij moet een adviesbevoegdheid krijgen over heel het Vlaamse energiebeleid en zeker over de invulling van de universele dienstverplichtingen op Vlaams niveau.

    http://www.acw.be/standpunten/werknota's/elektriciteitsmarkt.html,

    Binnen dit kader is het dus positief dat de decreetgever de gemeentedirecteur (en het managementteam) formeel adviesbevoegdheid toekent op juridisch en organisatorisch vlak.

    http://www.kuleuven.ac.be/facdep/social/pol/io/iobib/rapport/sb110201_psw.pdf,

    Zo zijn jullie vertegenwoordigers erin geslaagd heel wat adviesbevoegdheden te verwerven, budgetten te verkrijgen voor de algemene en departementale studentenraden en hebben zij mee kunnen sleutelen aan onderwijs- en examenreglementen.

    http://www.academieantwerpen.be/

    met adjectief ervoor


    • een ruimere adviesbevoegdheid

    De jeugdraad heeft nu een ruimere adviesbevoegdheid: niet enkel over jeugdwerkbeleid maar over alle maatregelen die de jeugd aanbelangen [...]: voortaan kunnen enkel nog erkende jeugdwerkinitiatieven stemgerechtigd lid zijn van de algemene vergadering van de jeugdraad; daarbij kan de jeugdraad nog 10% deskundigen coöpteren.

    http://www.provant.be/jeugd/JWBPlan/jeugdwerkbeleidsplan_2002.htm,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • gegeven adviesbevoegdheden

    De cliëntenadviesraad streeft de volgende doeleinden na: bevordering van met name de kwaliteitsaspecten van de zorg die van rechtstreeks belang zijn voor het welbevinden van cliënten; onderzoeken op welke wijze binnen het ziekenhuis medezeggenschap structureel kan worden vormgegeven en de nu gegeven adviesbevoegdheden na januari 2003 uitgebreid worden tot de bevoegdheden conform de WMCZ.

    http://www.dz.nl/,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: over

    • adviesbevoegdheid over iets

    De nieuwe overkoepelende Raad krijgt adviesbevoegdheid over zes zeer uiteenlopende domeinen, nl. kunsten [...], sociaal-cultureel werk, erfgoed (musea, volkscultuur, archief), jeugd, sport en media.

    http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/media/VLMEDIAR/jaarversl2002.pdf,

    Voorzetsel: van

    • de adviesbevoegdheid van iets

    Ik ga er in deze nota vanuit dat de adviesbevoegdheid van de programmaraden betrekking heeft op een basispakket van zowel publieke als de meest bekeken commerciële zenders.

    http://www.minocw.nl/kabel/nota2/1.html,

    De adviesbevoegdheid van de Programmaraad is formeel teruggebracht tot het wettelijke basispakket.

    http://www.slor.nl/download/Nota%20Mediabeleid%20Gemeente%20Rotterdam%20def.versie.pdf

    Voorzetsel: voor

    • adviesbevoegdheid voor iets

    De tekst van het ontwerpdecreet voorziet in een openbaar onderzoek over het RSV, adviesbevoegdheid voor provincies, gemeenten en diverse instanties, en ook in de mogelijkheid voor het Vlaams Parlement om een standpunt over het ontwerp-RSV uit te brengen bij de regering.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • adviesbevoegdheid en controlebevoegdheid
    • adviesbevoegdheid en instemmingsbevoegdheid
    • adviesbevoegdheid en toezichtsbevoegdheid

    Het ACW wil dan ook dat er een advies- en toezichtsorgaan komt op Vlaams niveau en voor het Vlaamse energiebeleid. De advies- en toezichtsbevoegdheid van deze instantie moet voldoende sterk uitgebouwd zijn.

    http://www.acw.be/standpunten/werknota's/elektriciteitsmarkt.html,

    Meer concreet betekent dit dat de werknemers- en werkgeversorganisaties een belangrijke advies- en controlebevoegdheid hadden en nog steeds hebben in de elektriciteitssector.

    http://www.acw.be/standpunten/werknota's/elektriciteitsmarkt.html,

    Een ondernemingsraad heeft advies- en instemmingsbevoegdheid, initiatiefrecht en recht op basisinformatie.

    http://www.cnv.nl/themaas/employability/automotive_sectorrapport.pdf,