adviesplicht


adviesplicht 1.0

plicht om advies te geven; verplichting om advies te geven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Adviesplicht…

is een plicht

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de plicht om advies te geven

    Hoofdsemagram: plicht


    Algemene voorbeelden


    Met de bijzondere positie van de Hoge Raad in ons rechtsbestel hangt samen zijn algemene verantwoordelijkheid voor dat rechtsbestel, de rechterlijke organisatie daaronder begrepen. Uit die verantwoordelijkheid vloeit onder meer voort de adviserende taak van de Hoge Raad en de procureur-generaal. Soms wordt geadviseerd omdat daarom door de regering, meestal via de minister van Justitie is gevraagd. Een dergelijk verzoek kan zijn gebaseerd op de artikelen 22 en 120 van de Wet op de rechterlijke organisatie die een algemene adviesplicht bevatten.

    http://www.rechtspraak.nl/hoge_raad/bijz1.htm

    In de toelichting op haar voorstel stelt De Vries dat afschaffing van de adviesplicht het primaat van de politiek bevestigt, de slagvaardigheid van de overheid vergroot en misbruik van de SER als schuilkelder van de politiek voorkomt.

    Meppeler Courant,

    De burger die een beroep doet op de notaris, is een consument van notariële diensten. Als consument heeft hij recht op informatie. Hij zal die ook van de notaris krijgen. De notaris heeft immers een algemene adviesplicht ten aanzien van de partijen die een overeenkomst willen sluiten. De notaris geeft niet alleen advies bij het verlijden van de akte, maar ook tijdens de voorafgaande onderhandelingen.

    http://www.notaris.be/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding