advocaat


advocaat 1.0

jurist die voor zijn beroep in rechtszaken een partij bijstaat of deze als strafpleiter voor de rechter verdedigt; raadsman

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een advocaat…

is een persoon

  • [Uiterlijk] ziet er doorgaans netjes uit, gekleed in een pak of in de rechtszaal in een toga met bef
  • [Functie] draagt bij aan een eerlijke rechtsgang
  • [Plaats van herkomst] werkt op een kantoor en in de rechtszaal
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] ontvangt doorgaans een hoog inkomen voor zijn werkzaamheden
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is opgeleid als jurist en draagt dus de titel 'meester'
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] heeft wettelijk beroepsgeheim
  • [Activiteit of handeling] staat iemand bij tijdens juridische procedures of verdedigt die persoon in een rechtszaak
  • [Belanghebbende of begunstigde] werkt voor een cliënt, bv. een verdachte in een rechtszaak of een partij verwikkeld in een andere juridische procedure
  • [Betrokkene] werkt aan een rechtszaak net als de rechter en de officier van justitie
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
  • [Bevoegdheid] is wettelijk beëdigd om als advocaat te werken

Algemene voorbeelden


Een dronken bestuurster is vrijgesproken, omdat bij haar politieverhoor een VRT-cameraploeg aanwezig was. Haar advocaat voerde met succes aan dat ze hierdoor in de war raakte en zich dus onvoldoende kon verdedigen tijdens haar verhoor.

http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=5168,

De verhouding tussen rechter en advocaat wordt voor een belangrijk deel beheerst door de eed die de advocaat bij de aanvang van zijn bediening aflegt. De advocaat zweert dan eerbied voor de rechterlijke autoriteiten.

NRC,

Korthals wil voor de zekerheid nog een test met telehoren doen tussen de rechtbank in Den Bosch en de penitentiaire inrichting Tilburg. Dan moet bijvoorbeeld duidelijk worden of de advocaat beter zijn cliënt kan vergezellen in de gevangenis of liever op de rechtbank kan verschijnen.

De Limburger,

Maar ik heb een advocaat en ik ben in beroep gegaan.

God's gym, Leon de Winter,

"Als advocaat ga je altijd voor het hoogste: vrijspraak. In het geval van Dutroux is dat natuurlijk uitgesloten. De man heeft bekend. Dan moet je je als advocaat concentreren op een uiteindelijke terugkeer van je cliënt naar de maatschappij. Is ook dat uitgesloten, dan ga je pleiten voor de meest passende vorm van opsluiting."

De Standaard,

Een advocaat heeft een geheimhoudingsplicht voor alles wat de verdachte hem in vertrouwen meedeelt.

http://scholieren.samenvattingen.be/search/open/3437189/

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • eisen

De advocaten eisten de vrijlating van hun cliënt.

De Standaard,

Zijn advokaat eiste gisteren dat het gerecht eerst uitspraak doet over deze klacht.

De Standaard,

Voorts eiste de advocaat een schadevergoeding.

De Standaard,

Het hof hechtte echter niet zo veel geloof aan de verklaring van de hoofdverdachte dat het B. direct in vrijheid stelde, zoals diens advocaat eiste.

NRC,

Anneke heeft door een toeval – ze kwam Bas Wendeling een keer tegen en wist die veel – Davids adres in de Rustenburgerstraat achterhaald en laat hem nu bestoken door een advocaat die alimentatie eist voor de kleine Laura en een regeling voor de echtscheiding.

Een soort Engeland, Robert Anker,

  • pleiten

De raadkamer verlengde gisteren de aanhouding van Dutroux en Martin, alsook die van Jean-Michel Nihoul. Die laatste verscheen wegens ziekte niet voor de raadkamer. Desondanks pleitten zijn advocaten, Virginie Baranyanka en Frédéric Clément de Cléty, voor zijn invrijheidstelling. Dit was louter symbolisch. Nihoul zit een celstraf uit van drie jaar wegens oplichting met de vzw SOS Sahel.

De Standaard,

"Ik heb maar weinig mensen in mijn praktijk gehad die zoveel aan zichzelf hebben gedaan", pleit de advocaat, mr. W. den Daas.

NRC,

De advocaat van Paul Okon vroeg voor de rechter in kort geding uitstel tot 13 juni. Okon liet de voetbalbond dagvaarden in het conflict met Club Brugge. De advocaat van Okon vroeg dat de voetbalbond het profcontract, dat op 23 oktober 1993 zou ondertekend zijn, ter inzage zou geven aan de rechtbank. De raadsheer van de KBVB beloofde de overeenkomst op te vragen. Op donderdag 13 juni pleiten beide advocaten.

De Standaard,

als object bij een werkwoord


  • een advocaat in de arm nemen
  • een advocaat onder de arm nemen
  • een advocaat nemen

Slachtoffers nemen lang niet altijd een advocaat in de arm omdat zij ervan uitgaan dat politie en justitie voor hen aan het werk gaan.

de Volkskrant,

Zelfs nadat P. een advocaat in de arm heeft genomen, blijft de bank bij haar standpunt.

De Standaard,

Een veiliger idee is dat u vooraf een advocaat onder de arm neemt.

http://www.advocaat.be/publiek/online/o0007.htm

"Het is aan de voetbalbond om te oordelen of Bodart nu een sanctie verdient. Of moet ik een advokaat nemen om mijn belangen te verdedigen?"

De Standaard,

Het enige wat de ambtenaar heeft gezegd is, dat ik maar een advocaat moet nemen.

Meppeler Courant,

'Je hebt een probleem en je hebt de wet, en dan is het de kunst om je probleem onder de werking van de wet te brengen.' 'Daar neem je een advocaat voor,' begreep ik. 'Als je verstandig bent wel,' zei Henk.

De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

'Holst kan niet eens een goede advocaat nemen. Want hij heeft geen frank meer.'

Het verdriet van België, Hugo Claus,

  • een advocaat inschakelen

Het is verstandig een advocaat in te schakelen als u verdacht wordt van een strafbaar feit.

http://www.rechtspraak.nl/default.asp

De eigenaren van de juwelen deden hiervan aangifte bij de politie en schakelden een advocaat in.

De Telegraaf,

"Ik zondigde tegen de dopingreglementen, maar niet tegen de medische regels", aldus nog Nédelec die een advocaat wil inschakelen.

De Standaard,

  • een advocaat bellen

Advocaat B. Hiddinga tekende eerder deze maand namens vijf cliënten beroep aan tegen de uitzetting. De uitzetting zou onrechtmatig zijn omdat de Bulgaren grondrechten waren onthouden. Ze mochten bijvoorbeeld geen advocaat bellen. De rechtbank in Dordrecht bepaalde echter dat de uitzettingsprocedures rechtmatig waren verlopen.

Het Parool,

Ze belde een advocaat. In de namiddag ging ze Lucas in de gevangenis bezoeken [...]. Ze had gerepeteerd wat ze allemaal zeggen wou, want de bezoektijd was beperkt. Ze zei dus, zo snel dat hij haar nauwelijks kon verstaan, dat hij zich geen zorgen hoefde te maken en dat de hele buurt aan hun kant stond [...]. Ze had contact opgenomen met een advocaat en die had haar de raad gegeven om in geen geval iets te bekennen. Vooral dat drukte ze hem op het hart.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

Ga mijn winkel uit en stop met me lastig te vallen. Ik bel direct mijn advocaat en die doet jullie een proces aan wegens... politionele intimidatie.

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

met adjectief ervoor


  • dure advocaten

Woordvoerder Mike McCurry van het Witte Huis heeft bevestigd dat de Clintons financiële problemen hebben. Oorzaak zijn de hoge kosten voor dure advokaten die hen moeten verdedigen tegen alle aantijgingen die tegen hen worden geüit. Ook de advokatenkosten van medewerkers van de Clintons zijn al hoog opgelopen om dezelfde reden.

De Standaard,

Van goede en dure advocaten is geweten dat ze de prijs kunnen drukken. Een officiële wisselkoers die verduisterd geld omrekent naar jaren celstraf bestaat niet.

De Standaard,

Tegenover de hogere opbrengsten bij een Amerikaanse beursgang staan wel hogere kosten, zoals dubbele accountantskosten (financiële rapportage volgens de Nederlandse en Amerikaanse regels) en de onvermijdelijke inschakeling van een (doorgaans) dure advocaat.

NRC,

  • competente advocaten
  • deskundige advocaten
  • professionele advocaten

Zonder onafhankelijke en competente advocaten is er geen rechtvaardige maatschappij met vrije mensen denkbaar.

http://www.advocaat.be/publiek/vereniging/v0001.htm

De NPB heeft zoals bekend zeer deskundige advocaten tot zijn beschikking via het 'eigen' advocatenkantoor Boerhaavelaan en ook de Duitse collega's beschikken over een netwerk doorgewinterde advocaten.

http://www.politiebond.nl/Bondsblad/bondsblad.html,

Natuurlijk ben ik niet de enige persoon in Indonesië, of het enige instituut dat zich met de mensenrechten bezig houdt. Men heeft de groep voor rechtshulp van de heer Buyung Nasution, en nog verschillende andere groeperingen [...]. Misschien zou men kunnen zeggen, dat die groepen hun oorsprong hebben gevonden in het Instituut voor de verdediging van de mensenrechten LPHAM dat in 1966 werd opgericht door een aantal professionele advocaten, en waarvan ik sinds 1967 voorzitter ben.

NRC,

  • een fiscaal advocaat
  • fiscale en civiele advocaten

Het fenomeen van de fiscaal advocaat had Stevens in de VS opgesnoven. 'Op het kantoor Hale Dorr in Boston werkten in de jaren zestig fiscalisten en advocaten al sinds jaar en dag onder één dak. Die approach wilde ik wel in Nederland in de praktijk brengen.'

Het Financieele Dagblad,

"Zijn de betwistingen in de Omob- en Anhyp-dossiers, die eerder technisch-fiscaal van aard zijn, wel voer voor een strafrechter?", stelt een fiscaal advocaat.

De Standaard,

Er golden ongeschreven wetten. Fiscaal advies was een zaak van accountants. Fiscalisten en advocaten opereerden gescheiden [...]. Dat doorbraken wij. We brachten ze bewust samen. Binnen het kantoor werden ze ook zo veel mogelijk door elkaar heen gezet. Ik wilde voorkomen dat de fiscale en de civiele advocaten hun eigen hokjes zouden vormen.

Het Financieele Dagblad,

  • een Amerikaanse advocaat
  • een Amsterdamse advocaat
  • een Antwerpse advocaat
  • een Brusselse advocaat
  • Nederlandse advocaten
  • Noorse advocaten

George Moscarino, Amerikaans advocaat, verklaarde dat de grote landen gewoon toelaten dat centra om geld wit te wassen bestaan.

De Standaard,

Overigens blijkt ook een Amsterdamse advocaat als verdachte naar voren te zijn gekomen in het onderzoek naar H. en de zijnen.

Reformatorisch Dagblad,

Welke top-ambtena(a)r(en) op het ministerie van Justitie probeerden vorig jaar de publikatie te verhinderen van het boek Een Kafkaiaanse nachtmerrie, waarin de Antwerpse advokaat Bruno Schoenaerts de tekortkomingen beschrijft van het Belgische rechtssysteem?

De Standaard,

De bekende Brusselse advocaat Michel G. is veroordeeld tot vier maanden gevangenis met uitstel en een boete omdat hij een verzekeringsmaatschappij oplichtte na een ongeval van een bediende van zijn advocatenbureau.

De Standaard,

Internationale concerns geven hun Nederlandse advocaten nu expliciet de opdracht om OR-adviezen binnen te halen.

NRC,

De Kamer van Koophandel van Oslo heeft het initiatief genomen om een mediation reglement te ontwikkelen. Zij heeft zich hierbij verzekerd van de steun van een Engels mediation-instituut. Een aantal Noorse advocaten heeft op grond daarvan een opleiding gevolgd.

http://www.mediation.nl/mediationday2000-verslag.htm,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een lekkende advocaat

L. wilde via de media 'helderheid verschaffen over de rol van zijn cliënte', zo verklaarde hij gisteren [...]. Justitie in Zutphen had eerder al te kennen gegeven absoluut niet blij te zijn met de publicatie van informatie uit de dossiers. Ook rechtbankpresident mr. A. van O. vroeg L. om voorzichtig te zijn met het naar buiten brengen van informatie. De rechter-commissaris had eerder al zijn bezorgdheid geuit over 'de lekkende advocaat'.

Brabants Dagblad,

met koppelwerkwoord


  • advocaat worden

Na zijn verwijdering uit het seminarie, studeerde hij rechten en werd advocaat.

De Standaard,

Het Brusselse burgergezin waarin Delvaux opgroeide, was erg verstikkend. Paul moest advocaat worden. Zelf had hij altijd schilder willen worden, maar hij gaf toe. Hij was onzeker, kneedbaar. Tot hij in alles wat hem opgelegd werd, mislukte en eindelijk zijn eigen wil mocht doorzetten.

De Standaard,

Als je in een sloppenwijk woont, kun je moeilijk opeens advocaat worden.

NRC,

Het andere kind kan dan zijn geluk beproeven in het bedrijfsleven, of wordt advocaat.

http://www.toutesdirections.nl/ndprs/ndprsseptember2000.html,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de advocaten van 13 Nederlandstalige beschuldigden
  • de advocaten van Bruce Willis
  • de advocaat van 244 crediteuren
  • de advocaat van ArboClaim
  • de advocaat van B. O.

De advocaten van 13 Nederlandstalige beschuldigden vroegen de behandeling voor een Nederlandstalige kamer.

De Standaard,

De advocaten van Bruce Willis zeggen echter dat zijn scheiding met Demi Moore voor de acteur steeds meer een nachtmerrie wordt.

De Telegraaf,

"Een niet acceptabel voorstel", schampert mr. Bertrams, advocaat van 244 crediteuren, samen goed voor 5,5 miljoen gulden.

NRC,

Vier maanden later wordt de zaak door de advocaat van ArboClaim geschikt voor een bedrag van fl. 512.000,- plus de kosten van juridische bijstand.

http://www.arboclaim.nl/index_intern.html

Bovendien beweert de advocaat van B. O. dat zijn cliënt, in een gesprek met het Commissariaat voor de Vluchtelingen, wel degelijk informatie heeft gegeven over islamitische netwerken.

De Standaard,

  • de advocaten van beide partijen

Na het horen van advocaten van beide partijen, beval rechter Henry Monroy de aanhouding van het Gerardi-proces en de onmiddellijke vrijlating van Orantes.

http://www.noticias.nl/prensa/ventana/num82.html,

Voorzitter Jan Vermunicht hoorde de advokaten van beide partijen in raadkamer.

De Standaard,

De advocaten van beide partijen zijn op dit moment aan het onderhandelen over de verdeling van de VOF Zoer, waarin Arend, Jennie en Albert Zoer participeerden.

Meppeler Courant,

Advocaten van beide partijen konden vorige week vrijdag een akkoord melden.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • een beroep doen op een advocaat
  • een beroep doen op advocaten

Hij wil een beroep doen op advokaten met een ruime ervaring, die als plaatsvervangende rechters in aparte rechtbanken optreden.

De Standaard,

U kunt beroep doen op een advocaat, hoewel dit niet verplicht is.

http://www.dofi.fgov.be/nl/1024/frame.htm

De veel te grote complexiteit en onoverzichtelijkheid van het huidige bestuursrecht is om meerdere redenen dan ook niet langer houdbaar: burgers moeten al heel vroeg in hun relatie met het bestuur een beroep doen op een gespecialiseerd advocaat, om toch maar geen fouten te maken.

http://www.cvp.be/persbericht/2000-01/nota%20bestuursrecht.htm,

  • via zijn advocaat laten weten

De drie leggen zich, zo hebben zij laten weten via hun advocaat Michael Hwang, neer bij de uitspraak van de rechtbank.

NRC,

Via zijn advocaat liet Le Floch-Prigent al weten dat dat hij niet van plan is ontslag te nemen uit de job waarin hij in januari benoemd werd.

De Standaard,

De vrouw (Mieke G.), die eigenlijk gisteren al voor de rechtbank moest verschijnen, liet via haar advocaat weten dat zij zich bedreigd voelde.

NRC,

  • volgens de advocaat

Volgens de advocaat wordt hij vandaag voorgeleid, waarna zal worden beslist over de verlenging van zijn detentie.

NRC,

Intussen probeert Tunesië langs elke weg de uitlevering te verkrijgen van de politicus, bleek gisteren tijdens een persconferentie van B.'s advocaat, Georges-Henri Beauthier. Volgens de advocaat probeerde het Noord-Afrikaanse land de uitlevering eerst te verkrijgen via internationale aanhoudingsbevelen.

De Standaard,

Volgens advocaat Willem Eelsing, die de belangen van H. behartigt, heeft zijn cliënte enige tijd geleden ook tegen de gemeente gezegd aan de rand van Assen een privéhuis te willen beginnen. Daar is volgens de advocaat toen niet op gereageerd. Eelsing heeft de gemeente inmiddels om opheldering gevraagd. Het verzoek van H. kwam niet uit de lucht vallen. Na een verloren rechtszaak was ze vorig jaar gedwongen om haar sekshuis aan de Sperwerstraat te sluiten.

Dagblad van het Noorden,

voorafgegaan door als


  • als advocaat

"Ze begrijpen de gedoogregels niet zo goed en zijn bang dat ze de verkeerde dingen zeggen in de openbaarheid", zegt Speijdel die als advocaat zestien Turkse en Marokkaanse coffeeshophouders bijstaat.

NRC,

Omdat het leven verder gaat, is Jack die een drukke baan heeft als advocaat, verplicht om een babysitter in huis te halen.

De Standaard,

Niet iedereen heeft het geluk om een voormalige minister als advocaat te hebben.

Cargo, Patrick Conrad,

met ander, nevengeschikt substantief


  • advocaten en notarissen
  • financiële experts, juristen, notarissen, advocaten en accountants
  • notarissen, accountants, advocaten en gerechtsdeurwaarders
  • rechercheurs, officieren van justitie, advocaten en rechters
  • rechters, advocaten en rechtsgeleerden

Derdenrekeningen zijn bankrekeningen die onder meer advocaten en notarissen gebruiken voor geldsommen die hun cliënten toebehoren.

De Standaard,

Naast het inhuren van de benodigde kennis voor adequate rechtsbijstand kopen sommigen kennis in van deskundigen (financiële experts, juristen, notarissen, advocaten en accountants) om hun criminele activiteiten voor de overheid verborgen te houden of om hun modus operandi aan te passen aan de laatste stand van kennis bij politie en justitie.

http://www.awt.nl/nl/,

Minister van Financiën Philipe Maystadt deelde gisteren mee dat hij een uitbreiding van de meldplicht naar notarissen, accountants, advokaten en gerechtsdeurwaarders overweegt, "rekening houdend met het beroepsgeheim".

De Standaard,

Een ramp wordt zo een zaak voor rechercheurs, officieren van justitie, advocaten en rechters.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/05/20/Vp/z.html,

Justitieminister Marc Verwilghen probeert rechters, advocaten en rechtsgeleerden warm te maken voor zijn project van gerechtelijke bemiddeling met bemiddelingsrechters.

Gazet van Antwerpen,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


advocaat 2.0

afbeelding

Bron: Marcelteriete
( CC BY-SA 3.0 )

alcoholische drank die meestal dik van structuur is en een ondoorzichtig gele kleur heeft en die gemaakt wordt van eieren, vanillesuiker, gecondenseerde melk en alcohol of sterkedrank; eierlikeur
Ook in het meervoud als het een type advocaat of een afgemeten hoeveelheid advocaat zoals een fles betreft.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een advocaat…

is een drank; is een vloeistof

  • [Kleur] is geel
  • [Smaak] smaakt licht zoet en naar drank
  • [Transparantie] is ondoorzichtig
  • [Ingrediënt] wordt gemaakt van eieren, vanillesuiker, gecondenseerde melk en alcohol of sterkedrank
  • [Ontstaan] zou ooit als 'advocatenborrel' gediend kunnen hebben om de keel van een advocaat te smeren, maar volgens velen is deze verklaring onaannemelijk
  • [Plaats van herkomst] komt oorspronkelijk uit Nederland
  • [Container] zit in een fles met een brede hals of wordt in een klein borrelglaasje geserveerd
  • [Consistentie] is meestal dikvloeibaar
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] bevat alcohol, ongeveer 14%
  • [Activiteit of handeling] wordt meestal met een lepeltje gegeten, omdat de drank te dik is om te drinken
  • [Gebruikswijze] wordt meestal in een borrelglaasje met een toefje slagroom opgediend en met een lepeltje als nagerecht gegeten, maar wordt ook vaak als ingrediënt in nagerechten of als smaakmaker voor bonbonvullingen en taarten gebruikt

Algemene voorbeelden


Advocaat is een specifiek Nederlands produkt. Van deze drank werd al melding gemaakt in geschriften uit de 17e eeuw. De herkomst van de naam is onduidelijk. Advocaat is van oorsprong een huisdrank. Men maakte het uit een mengsel van eieren, suiker, vanille en Brandewijn.

http://www.werelddranken.nl/

Er bestaan 2 typen Advocaat. De bekende dikke kwaliteit voor de Nederlandse markt wordt in een glaasje geserveerd, vaak met een toefje slagroom en een lepeltje. De dunne Advocaat wordt voornamelijk voor de export geproduceerd.

http://www.werelddranken.nl/

Ruim 20 soorten vlaaien hebben wij voor u in de aanbieding, van aardbei tot zwitserse room van advokaat tot woudvruchten. Allemaal rijkelijk gevuld en afgemaakt met slagroom.

http://www.pietdaane.nl/

De 'Drentse slok' - een mix van boerenjongens en advocaat - en de bruine bonen met spekjes vonden gretig aftrek.

Meppeler Courant,

Het vrouwtje vertelde dat ze met haar man elke dag een advocaatje dronk en dat haar kinderen altijd advocaat voor haar meebrachten.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • met advocaat

Winterkoffie met smaak van vroeger. Haarlemse verkoopt ambachtelijke likeur uit België. Huisgemaakte citroenjenever, advocaat op grootmoeders wijze bereid en pralines met advocaat.

Haarlems Dagblad,

Behalve veel andere dingen is Pasen het feest van de hazen en daardoor een vertrouwde gelegenheid voor de mens om een dier voor gek te zetten. Met zilverpapier beklede hazen van chocola worden voor wagentjes met eieren gespannen, met advocaat gevuld, door een vernuftige middenstand met kuikens geconfronteerd en tot helden van de meest eigenaardige bedenksels gemaakt.

Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

Met de sachertorte zet je echt een traditie op tafel, en het is zo simpel! Natuurlijk versieren we deze chocotaart met paaseitjes. Liefhebbers gebruiken gevulde eitjes met advocaat.

http://www.lekkertafelen.nl/recepten/gevulde-eitjes-met-verschillende-vullingen/

met substantief ervoor


  • een glaasje advocaat

En zelfs dan werd er nooit een fles wijn opengemaakt, maar lepelde mijn vader een glaasje boerenjongens en mijn moeder een glaasje advocaat leeg, daarbij mompelend: 'Goed dat we geen familie hebben, anders mosten we voor hen ook inschenken.'

Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

'Een borrel? Een glaasje advocaat?'

Cargo, Patrick Conrad,

Elke dag een paardebiefstuk en 's avonds een glaasje advocaat.

Nathalie, Ger Verrips,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als deel van een samenstellende afleiding