afasie


afasie 1.0

gedeeltelijk of geheel onvermogen om letters, woorden en zinnen te begrijpen of te produceren als gevolg van hersenletsel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Afasie…

is een stoornis; is een aandoening

  • [Oorzaak] wordt veroorzaakt door hersenletsel
  • [Gevolg of resultaat] heeft als gevolg een verminderd of ontbrekend vermogen om letters, woorden en zinnen te begrijpen of te produceren

    Algemene voorbeelden


    Afasie is het verlies van één of meerdere taalaspecten t.g.v. een hersenletsel. Mogelijke symptomen zijn: - Woordvindingsmoeilijkheden - Gestoorde zinsbouw - Gestoord taalbegrip - Schrijfstoornissen.

    http://go.to/Bettylogo

    Afasie is een taalstoornis die zich uitstrekt over de gebieden spreken, taalbegrip, lezen en schrijven. De oorzaak van deze taalstoornis is een hersenbeschadiging door een beroerte, hersentumor, hersenschudding, ontsteking, operatie of vergiftiging. Meestal is de linker-hersenhelft getroffen, de plek waar bij de meeste mensen het taalcentrum ligt.

    http://62.250.157.96/brain/brain.cgi?page=frames_frontpage.html_id=

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • toenemende afasie
    • totale afasie

    Ik was de laatste tijd voornamelijk belast met de opsporing van verdwenen personen [...]. De meer eenvoudige onderzoeken leidden al snel tot een oplossing: een ongeluk meestal, een enkele keer een geval van totale afasie, iemand die zich plotseling zijn verleden niet meer herinnert, maar de ingewikkeldste zaken waren toch die van mensen die zich welbewust uit de voeten hadden gemaakt.

    Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen