affluenza


affluenza 1.0

als aandoening voorgestelde afwijking die niet als ziekte erkend is, die vooral voorkomt bij in een rijk milieu opgegroeide, verwende jongeren en die zich zou kenmerken door een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel, eenzaamheid, schuldgevoelens, motivatiegebrek en het niet kunnen overzien van de consequenties van daden; rijkeluisziekte
Het woord affluenza is een leenwoord uit het Engels en in die taal een blend van affluence 'rijkdom' en influenza 'griep'. Het is geen officieel vastgestelde aandoening. Tot ontsteltenis van velen werd in 2014 de Amerikaanse tiener Ethan Couch, die het jaar ervoor vier mensen doodreed, voor de tweede keer vrijgesproken van gevangenisstraf omdat hij aan affluenza zou lijden. Het woord kreeg daardoor opeens grote bekendheid.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Affluenza…

is een aandoening

  • [Ondervinder] komt vooral voor bij rijke jongeren
  • [Legitimiteit] is geen officieel erkende ziekte of aandoening
  • [Symptoom] zou zich kenmerken door een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel, eenzaamheid, schuldgevoelens, motivatiegebrek en het niet kunnen overzien van de consequenties van daden

    Algemene voorbeelden


    De 16-jarige Ethan Couch reed vorig jaar vier mensen dood, maar werd vandaag voor de tweede keer vrijgesproken van gevangenisstraf omdat hij aan de niet erkende ziekte affluenza lijdt: de jongen zou door zijn rijke ouders zo verwend zijn dat hij niet doorheeft wat de consequenties zijn van zijn daden.

    de Volkskrant,

    Benauwdheid is het eerste symptoom van de overvloeds-influenza, de affluenza. De dingen die we bezitten zijn als virussen die de macht in ons overnemen. Van bezitter worden we bezetene, bezitsbezetene.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010637427:mpeg21:a0517,

    Bij de eerste strafzaak in december, toen de diagnose affluenza al was vastgesteld bij de jongen, hoefde Couch niet de cel in [...]. Een psycholoog stelde bij de jongen vast dat Couch zo verwend was in zijn leven dat hij nooit de consequenties heeft moeten dragen van zijn daden. Alles in zijn leven werd immers opgelost met geld. De rechter die moest oordelen of het bewijs gebruikt mocht worden, stond het toe.

    de Volkskrant,

    Affluenza is een samenvoeging van de Engelse woorden affluent (welvarend) en influenza (griep). De ziekte wordt niet erkend en leidt tot veel onenigheid onder deskundigen en psychologen.

    de Volkskrant,

    16-jarige jongen ontwijkt celstraf dankzij 'rijkeluisziekte' affluenza.

    de Volkskrant,