affreus


affreus 1.0

((vooral) in België)

zeer lelijk; foeilelijk

Algemene voorbeelden


De idolen van het klootjesvolk houden de maatschappij een spiegel voor. Wat we tegenwoordig in die spiegel zien is niet zo fraai maar ja, dat is het nooit geweest. Het klootjesvolk heeft altijd de dienst uitgemaakt en altijd heeft het de verkeerde idolen gekozen. Het is nooit de schuld van de spiegel dat het spiegelbeeld affreus is.

De droogte, Herman Brusselmans,

We willen onze tuin gerust vol affreuze rode en gestreepte bloemen zetten als we de hommels daar een plezier mee kunnen doen. Want het zijn geweldig fascinerende beestjes.

http://www.radio1.be/programmas/nieuwe-feiten/hommels-verkiezen-rode-en-gestreepte-bloemen

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een affreus hemd
  • een affreuze jurk

'Zo oranje als het hemd van die vrouw.' Hij wees op een scharminkel dat een oranje hemd droeg [...]. 'Het is wel een ongelooflijk lelijk hemd,' fluisterde ik tegen Willem. 'Verschrikkelijk,' fluisterde hij. De man die naast ons stond, een boom van een vent met z'n arm in het gips, fluisterde: "t Is het rottigste hemd dat ik ooit gezien heb.' De gozer op krukken daarnaast fluisterde: 'Je hebt gelijk. Wat een affreus hemd.'

De droogte, Herman Brusselmans,

Betty Melkerts [...] droeg een affreuze jurk waarvan ik durf te wedden dat ze er veel geld voor had betaald.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

affreus 2.0

((vooral) in België)

verschrikkelijk; vreselijk; afschuwelijk

Algemene voorbeelden


Neem de 89-jarige Catherine Kimberly. Zo graag wil ze nog tijdens haar leven een vrouw president zien worden. De gedachte dat "een onervaren kerel die ongeveer half zo jong is als zij" het land zou leiden vindt ze zo affreus dat ze er niet mee zit honderden dollars uit de erfenis voor haar zoon aan de Clintoncampagne te schenken.

http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/285267/2008/05/22/Ik-hou-van-je-schat-maar-niet-van-je-kandidaat.dhtml,

Naar het einde van de film toe verdwijnt Georges op de achtergrond. Is dat geen vorm van pessimisme of dreigde Van Dormael vast te lopen? "Had ik een ander einde gekozen, dan zou," zegt hij met overtuiging, "mijn film een leugen zijn. Ik kan niet zeggen dat Harry en Georges levenslang zullen samenblijven. Dat Georges bij Harry gaat wonen, kan niet. Zo eenvoudig is dat. Maar Harry kan Georges niet terug naar zijn home voeren: dat zou een affreus einde zijn."

De Standaard,

'Maurice,' mijmerde Juffrouw Veegaete, 'zulk een bloeiende zaak, en ze nog altijd op andermans naam moeten zetten.' Ze richtte zich weer op. 'Het is ...' Ze zocht naar woorden en knoopte haar mouwen los. '... Affreus is het. Affreus!'

Marcel, Erwin Mortier,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een affreus baasje
  • een affreuze term

Wie ik ook zo'n affreus baasje vind: Mulder. Reinjan Mulder. Literair criticus van het 'Cultureel supplement' van 'NRC Handelsblad'. Laatst schreef hij in dat supplement een stuk over 'Forum'. Forum is ontstaan in een tijd waarin tijdschriften nog leiders hadden. Zo begint dat stuk, en knal, dat was weer meteen in de roos. Die hamerse Reinjan Mulder!

De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,

Her en der zijn nu gemeentelijke overheden in de weer voor het verschaffen van aanvullende faciliteiten, op locaties voor de aanduiding waarvan ons taalgoed met de affreuze term "afwerkplek" is aangevuld.

http://oud.refdag.nl/for/010127for01.html,